|
|
Podłoża ADA a nawozy nie Ada.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Spotkałem sie z opinia na forum ze do podłoży ada nie powinno sie stosować nawozów innych firm. Za to odwrotnie mozna.
Spotkał się ktoś z tym? proszę o opinie.
-
pieniek
●
pieniek napisał(a):Witam Spotkałem sie z opinia na forum ze do podłoży ada nie powinno sie stosować nawozów innych firm. Za to odwrotnie mozna. Spotkał się ktoś z tym? proszę o opinie.
Witam
Bzdura !!!!
Możesz stosować inne nawozy,ja stosowałem w starej 300l :
PGC ,PG Ferro +,PGC Macro oraz oryginalne TMG.Oczywiście trzeba dobrać odpowiednie dawki.
Efekt zobacz tutaj:
http://republika.pl/akwariumjacka/images/panorama39.jpg
A obecnie w 182 l stosuje PG Hydromineral !
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
Ostatnio edytowano 14 mar 2007, 14:03 przez Jacek Pawłowski, łącznie edytowano 1 raz
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
No właśnie, Jacku czy możesz napisać jakie stosujesz dawki i jak wyglądą % udział wody minralizowanej HM do kranówy/demineralki 
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma napisał(a):No właśnie, Jacku czy możesz napisać jakie stosujesz dawki i jak wyglądą % udział wody minralizowanej HM do kranówy/demineralki 
Witam
Nie stosuje demineralki ,bo u mnie z kranu leci miekka woda.Hydromineral podawałem według zalecen producenta,a teraz według obserwacji zmian ph na Lajonie !Średnio co podmiane (70 litrów) dodaje 20-25 ml HM !
-

Jacek Pawłowski
●
Rozumiem a możesz jeszcze napisać przy okazji poruszenie faktu, że Aqua Soil zmniejszają pH. Jak dawkujesz CO2 przez Lajona aby było to efektywne. Na jakie pH docelowe masz ustawione?
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
enigma napisał(a):Rozumiem a możesz jeszcze napisać przy okazji poruszenie faktu, że Aqua Soil zmniejszają pH. Jak dawkujesz CO2 przez Lajona aby było to efektywne. Na jakie pH docelowe masz ustawione?
Witam
Ustawiony jest na 6.80.
-

Jacek Pawłowski
●
Witam,
Aqua Soil zmniejszają pH
a może ktoś zna przyczynę zmniejszania pH, (jak również KH i GH) i podzieli się tym z nami???
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>
-

hydrophil
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: zabrze
Dokładnie nie jestem pewien, ale chyba udział w składzie ziem torfowych.
-
Jacek Petryszak
●
Długo się nie odzywałem, starając się radzić samemu. Niestety złoty środek nie został osiągnięty, więc proszę o radę.
Jak pisałem już w innym wątku - akwa wystartowane 2 miesiące temu na komplecie podłoża ADA. Glosia i eleocharis jako flora. Fauna to 8 kreweć amano, trochę red cherry, 4 otosy, 2 kosiary, 10 razborek
Niby wszystko w porządku - rosło i się krzewiło, glosia nawet za bardzo. Po 3 tygodniach pojawiły się compsopogon, prawie czarne. Mechaniczna wyprowadzka ograniczyła je prawie do zera. Następstwem okazały się krótkie ciemne krasnorosty na obrzeżach dolnych (starszych) liści glosi oraz nitki zielenic na eleocharisie. Te są już trudne do mechanicznego usuwania - glosia zarosła, więc trudno wyciąć i wyciągnąć dolne liście, nity niestety są dość krótkie więc z delikatnego eleocharisa ciężko je zciągnąć.
Zbiornik ustabilizował się dość szybko, chociaż na nie do końca pięknych poziomach
Od startu bardzo wysokie FE=1, niezależnie od częstości i wielkości podmian. Bardzo niskie NO3=max.5 i PO4=0. PH=6.8, KH=4. Nawożenie zacząłem późno, ze względu na opinie że ADA posiada makro i mikro sama w sobie. Aktualnie od 3 tygodni nawożę PG Macro, 1ppm po zgaszeniu lamp. Niestety nie zaobserwowałem jakiegoś skoku makroelementów, więc coś je żre. Oświetlane 10h - 0,66W na litr. Co2 - bąbel na 2 sek rozpuszczony całkowicie poprzez podawanie przed filtr.
Poradźcie proszę co czynić. Czy powinienem zwiększyć dawkę PG Macro? Czy mimo wysokiego żelaza podawać PG Classic?
-
omulec
●
Kiedys o tym pisalem i zdanie moje sie nie zmienilo- IMO linia nawozow PG nie nadaje sie do nawozenia zbiornikow typu " glossostigma + costam". Probowalem osobiscie i nic sie nie dalo zrobic. Te nawozy moga sie dobrze sprawdzac w zbiornikach z duza iloscia roznorodnych roslin lodygowych, ale do takich jak wyzej sa nieodpowiednio zbilansowane. Reszte moich rad znasz, albo mozesz sie domyslic, bo ja wlasnie to zrobilem po nieudanych eksperymentach z PG w zbiorniku z glosia mikrozorium i wglebka....
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Reszte moich rad znasz, albo mozesz sie domyslic, bo ja wlasnie to zrobilem po nieudanych eksperymentach z PG w zbiorniku z glosia mikrozorium i wglebka....
Możesz mnie pokierować? Bo nigdzie na forum tudzież na Twej stronnicy nie mogę znaleźć tego baniaka... 
-
omulec
●
Co do mechanicznego usuwania glonów, to gdy ta metoda zawodzi trzeba wycinać całe liście. Zarówno eleocharisa jak i glossostigme tnie się jak żywopłot z tą różnicą że trzeba to robić nisko tuż nad podłożem tak aby usunąć jak najwięcej liścia gdyż pozostałość ubiera.
Metoda ta jest wielokrotnie sprawdzona.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Że miałem dzień wolny to postanowiłem zrobić faktyczne porządki. Poszła więc całościowa przycinka. A że przestaje mi się podobać, zastanawiam się nad zastąpieniem glosi małym heńkiem, lub nawet całościowe postawienie na eleocharisy. W związku z tym kilka pytań:
1. W kontekście aktualnej glosi - czy ktoś zna stronkę na której są opisane wymagania nawozowe roślin? Wiem, że glosia lubi co2 i światło, ale co z nawozami? Chętnie poczytałbym też o innych. Może byc w języku rodzimym bądź najpopularniejszym
2. Niestety glosia zaczyna mnie wkurzać. Na ADA ma takie przyrosty, że nie jestem w stanie jej opanować. Czy mały henio jest mniej ekspansywny (czyt. wolniejszy)? Czy płoży się równie łatwo jak glosia, czy może wymaga mocniejszego od niej światła?
3. Szczególnie do Grzegorza - koncepcja moja jest "pure" jak to mówią. Zero krzaków, gąszczu itd. Dlatego ograniczam liczbę gatunków wogóle i ich dobór do drobnych (czyt, cienkich lub małolistnych, niskich, itd.) Co lepiej zrobić w takim wypadku w kwestii nawożenia przy kompletnym podłożu ADA? Koncepcji jest wiele, nakierujcie mnie... TMG? Własne mieszaniny? ADA?
-
omulec
●
Ten zbiornik.. wyslany na konkurs 2 lata temu, ale miejsce takie, ze lepiej zapomniec, bo zdjecie bylo za ciemne  Oczywiscie po tych kompletnie nieudanych eksperymentach przeszedlem na ADA 100%. W miedzyczasie rozmawialem z Bartkeim Lipczynskim na temat zrownowazenia PG Macro i mowil mi, ze chce wprowadzic dwa rodzaje nawozow makroelementowych, ale jak widac na tym stanelo...
Tak ten zbiornik wygladal 12.04.2005- lubilem go, plywaly tam simulansy... rozmiar 75x25x25, pozostale dane techniczne jak zbiornika "Wiosna w lesie" na mojej stronie firmowej
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
omulec napisał(a): 2. Niestety glosia zaczyna mnie wkurzać. Na ADA ma takie przyrosty, że nie jestem w stanie jej opanować. Czy mały henio jest mniej ekspansywny (czyt. wolniejszy)? Czy płoży się równie łatwo jak glosia, czy może wymaga mocniejszego od niej światła?
heniek maly pod swiatlem na lamp rosnie dokladnie jak glossostigma, ale latwiej go w ryzach utrzymac
natomiast w akwa z innym ale mocniejszym swiatelkiem rosnie, jak zolw...
pozdro,
tomek
-

sliva
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: rzym/tarnow
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
omulec napisał(a):2. Niestety glosia zaczyna mnie wkurzać. Na ADA ma takie przyrosty, że nie jestem w stanie jej opanować.
Jest na to prosta rada - po prostu zacznij ją przycinać. Nie wiem dlaczego ale w Polsce prawie nikt tego nie praktykuje tylko jak dywan jest już duży i gęsty to wtedy sruuuu...i wywalamy glosie z baniaka  . Po przycince nowe liście glosi stają się mniejsze (nawet o 50-60% w stosunku do tych przed przycinką). Nie trzeba wcale bardzo mocno oświetlać baniaka. Ja w akwa 45cm wysokości mam 1W/l przez 5h a przez 5h tylko 0.2W/l i to w zupełności wystarcza aby utrzymać glosię na sensownych przyrostach (do tego dużo CO2, 1/2zalecanej dziennej dawki Step2, brightyK, ECA i śladowe ilości NO3, PO4 - w zasadzie to wogóle nie podaje NO3 i PO4  ).
Pozdrawiam, Norbert
-

Norbert Sabat
●
- Miasto: Deep In Underground
-
Otoz to. Ja podaje Special Lights tylko przy podmianie, a i to niewiele, a tak, w codziennym dawkowaniu, to Step, Brighty K i ECA w polowie dawek. Przyrosty sa takie, ze w zasadzie tylko od czasu do czasu jaks galazke sie przycina i to nie tylko glosi, ale calej reszty takze. Wiem juz jak to jest, co kiedys bodaj Karen Randall powiedziala o zbiornikach Amano, ze wygladaja jak rzezby- prawie nie zmieniajac sie w czasie. A przy tym kondycja roslin jest fenomenalna.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Bartku- mojej jednostkowe doswiadczenie.. to znaczy jednej osoby, bo aranzacji zrobilem w zyciu wiecej niz jedna, a nawet niz dwie. Nawet na ADA.
Zbiornik z ktorego zakladania bales sie ogladac film (ciekawe czemus taki bojazliwy  ) niestety przestal istniec z powodu permanentnego remontu jaki od kilku miesiecy panuje w Galerii Przyrody. Jak sam zauwazasz zabraklo oka ogrodnika. Niniejszym pozdrow "zyczliwych" z Krakowa
Konkludujac Twoja wypowiedz- nie roszcze sobie pretensji do podsumowywania tego watku. Opisalem swoja wlasna droge nie robiac wycieczek personalnych (o co i Ciebie prosze). Nie wiem czy pamietasz, ze pisalem iz pewne aranzacje udawalo mi sie prowadzic na linii PG. Inne niestety nie i stad moj wybor. Zauwaz tez, ze nigdy nikogo nie przekonywalem, ze ADA to jedyn i na dobitke rozami uslana droga w akwarystyce roslinnej. Prosze Cie zatem bys tez sie zreflektowal i bysmy mogli sie nawzajem szanowac 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Bartek Lipczyński napisał(a):Grzegorz Guzik napisał(a):... rozmawialem z Bartkeim Lipczynskim na temat zrownowazenia PG Macro i mowil mi, ze chce wprowadzic dwa rodzaje nawozow makroelementowych, ale jak widac na tym stanelo...
Rozmawialismy na ten temat ponad dwa lata temu. Od tego czasu receptura PG Macro zostala zmodyfikowana, w tej chwili jest on skuteczny i uniwersalny, sprawdzajac sie praktycznie w szerokiej gamie rodajow zbiornikow. Przykro mi ze te informacje nie przydadza Ci sie ´marketingowo´ale sa przynajmniej prawdziwe i aktualne.
IMHO dwie wersje były by lepszym rozwiązaniem. Stosuje PGMacro (5 naciśnięć dozownika na dzień, na gęsto zarośnięte akawarium 200 litrów 0,9W/l z podmianami średnio co 5 dni 50%, rośliny SUPER rosną) i przed podmianami pojawiają się w małej ilości sinice. Odkąd do nawożenia dodaje jeszcze mocznik, problem znikł.
-

Bartek
●
- Miasto: Oleśnica
-
Norbert Sabat napisał(a):Nie wiem dlaczego ale w Polsce prawie nikt tego nie praktykuje tylko jak dywan jest już duży i gęsty to wtedy sruuuu...i wywalamy glosie z baniaka  .
Norbert, przycinam i nie mogę sobie poradzić. Może u mnie za dużo nawozu (tylko PG Macro), bo podawałem zalecaną przez producenta dawkę, dodatkowo sugerując się niskimi poziomami NO3 i PO4. Dodatkowy mój problem z glosią to to, że po kilku przycinkach pędów bocznych zaczyna rosnąć w górę - zaznaczam że żadne mierzalne parametry wody, tudzież techniczne właściwości osprzętu (np. światło) nie uległy zmianie Bartek Lipczyński napisał(a):Po nabraniu pewnej wprawy, efekty sa bardzo dobre, a akwaria startuja praktycznie bez glonow. (...) Szczegolnie ze stoi naprzeciw nich wiele, nie tylko przeze mnie zrobionych i z powodzeniem prowadzonych - zbiornikow. Jak ostatnio napisal trafnie Twoj szef/biznes partner (niepotrzebne skreslic), moze to raczej, zasluga/brak energii przekazywanej zbiornikowi przez ogrodnika niz sprawa uzytych preparatow... (...) Rozmawialismy na ten temat ponad dwa lata temu. Od tego czasu receptura PG Macro zostala zmodyfikowana, w tej chwili jest on skuteczny i uniwersalny, sprawdzajac sie praktycznie w szerokiej gamie rodajow zbiornikow
Bartku, moje akwarium startowało także bez glonów. Może dlatego, że nie podawałem żadnych nawozów. Ja nie ujmuję nic PG, widzę efekty stosowania tych nawozów w bardzo wielu roślinnych. I powalają na kolana. O tym samym pisał Grzegorz. Problem w tym, że jakoś nie widzę iż jest on uniwersalny i można go stosować wszędzie. Ja podniosłem mój problem - jedyne rośliny u mnie minimalisty to glossostigma i eleocharisy. Glossostigma rośnie jak szalona, eleocharisy już nie tak imponująco. Pewnie to dzięki kompletowi ADA na dnie, ale po kilku tygodniach od startu zapragnąłem mieć ładniej. Że NO3 i PO4 były bardzo niskie, pozwoliłem sobie rozpocząć nawożenie PG Macro. Że FE było bardzo wysokie, postanowiłem wstrzymać się z Classic i Ferro podając mikroelementy w częstych podmianach wody. Efektem był wysyp glonów wszelakiej maści. Postanowiłem się nie poddawać, tylko nawozić PG Macro, usuwać mechanicznie glony. Na nic to. Miesiąc i zero rezultatu. Glony hulają w najlepsze, NO3 i PO4 jak było niskie koszmarnie tak jest. Nie zarzucisz mnie braku poświęcenia dla mojego prywatnego baniaka, bo akurat pracuję w domu i przeznaczam na niego tyle czasu że starcza na przycinanie pojedynczych ździebeł traw. Więc albo ten nawóz po prostu nie nadaje się dla tak minimalistycznej flory (jakby nie było ta biomasa nie jest ogromna), bo jest zbilansowany dla gęsto zarośniętych łodygowcami nawozożerców, albo ja jetem głupi i nic nie rozumiem z tej całej akwarystyki. Poradzisz coś konstruktywnego w moim przypadku?
-
omulec
●
Powiązane tematy
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
404957949_745755957587525_524890179965328233_n.jpg
405257046_745755747587546_2612388788113651239_n.jpg
Firma Chihiros zapowiedziała wypuszczenie swojej linii nawozów - ZETA.
Czekamy na dostępność...
Witam.
Pomyślałem że przetestuje u siebie produkty Denisa Wonga czyli mineralizator Apt Sky i nawoz Apt Complete.
Jezeli chodzi o mineralizator to przy ustawieniu gh na 7,5 daje on 36ppm wapnia, 10,5...
6-280921.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawożenie co²z bimbrowni
Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
|
|