Potrzebuję natychmiast pomocy! Jeden z moich neonków położył się właśnie na dnie akwarium, ledwo oddycha, nie ma płetwy grzbietowej... Nie może sie ruszyć Niech mi ktoś szybko doradzi, co mam robić!
Nie ma płetwy grzbietowej Powiedz, czym ostatnio karmiałaś, czy coś nowego doszło do zbiornika, podaj parametry jakie możesz (Interesuje mnie temperatura, ph i twardoości, Po4 nie jest konieczne ), o jakiej porze dnia to zauważyłaś (u mnie neonki w onocy też sie kładą na dnie, ale mają wszystkie płetwy) i ogólnie, czy coś ostatnio grzebałaś przy zbiorniku.
EDIT: Powiedz jeszcze jak zmieniło się ubarwienie neonka i jaki jest stan pozostałych płetw.
Karmię je tym co zwykle, czyli artemią w płatkach oraz tabletkami ze spiruliną. Pozostałe ryby są normalne, nawet krewetki też. Ostatnio nie chciał jeść, ale znowu zaczął. Ubarwienie ma normalne. Woda ma temperaturę 25*C, pH 7. Nie robiłam żadnych porządków w akwarium, ale generalnie jest czysto. Może on nie umie pływać bez tej płetwy Właśnie się podniósł, dałam mu jeść i ledwo co pływa...
Neonek leży na dnie akwarium, nie oddycha i nie rusza płetwami, więc chyba zdechł... Moim zdaniem nie dał sobie rady bez płetwy grzbietowej, bo nie mógł pływać i przez to cały czas znosiło go na dno. Natomiast na noc wyłączam napowietrzacz i jak widać, nie starczyło mu tlenu na dnie zbiornika => to tylko moje przypuszczenia
No faktycznie, co ja napisałam Chodzi przez cały dzień i połowę nocy (ojciec chodzi o 3 w nocy do pracy i wyłącza gdzieś o tej godzinie żeby sobie odpoczął a gdzieś o 7.30 go włączam spowrotem)
Wydaje mi się, że brak płetwy grzbietowej nie spowodowałby takiego zmęczenia i "ledwodychania". Myślę, że to jakaś "płetwozaraza", pasożyt lub inna franca. Obserwuj inne sztuki, czy nie mają podobnych objawów. Jeżeli wystąpią, to szybko odizoluj pacjenta, żeby zmniejszyć możliwość epidemii.
W takim razie stawiam na zbrojnika - zabójcę . U mnie zżerał nawet gupiki, a były takie ładne Nie wiem jaką masz pojemność zbiornika, ale jeżeli nie jest zbyt duże to przemoc wśród mieszkańców może się zdarzać
Przejrzałam Twoje wcześniejsze posty i wynika z niech, że miałaś już kłopoty ze znikającymi neonkami. To na pewno zbrojnik. A ponieważ spróbował mięska neoniego będzie się to powtarzać! Brzmi nieprawdopodobnie, ale widziałam atak zbrojnika na własne oczy - po dorosłym gupiku został tylko fragment pęcherza pławnego. Atakował po zgaszeniu światła w zbiorniku ( nie widzę w ciemnościach jak kot po prostu w pokoju było widno ). Pozdrawiam
Wirginia napisał(a):W takim razie stawiam na zbrojnika - zabójcę . U mnie zżerał nawet gupiki, a były takie ładne Nie wiem jaką masz pojemność zbiornika, ale jeżeli nie jest zbyt duże to przemoc wśród mieszkańców może się zdarzać
Jaki to gatunek zbrojnika? Rozumiem, że pospolity zbrojnik niebieski? Nie zaatakuje on raczej ryby. Może jedynie połasić się o zjedzenie padliny, ewentualnie dobicie konającej, niemającej siły uciec ryby.
Mój zbrojnik niebieski jadł zdrowe i bardzo żywotne rybki! Padliny nie miał okazji zakosztować bo była natychmiast usuwana z akwarium a podejrzanie zachowujące się rybki były izolowane. Opisuję to co się działo u mnie w zbiorniku. Pytałam o to w sklepie zoolo. i sprzedawca potwierdził, że takie sytuacje się zdarzają
Wirginia napisał(a):Mój zbrojnik niebieski jadł zdrowe i bardzo żywotne rybki! Padliny nie miał okazji zakosztować bo była natychmiast usuwana z akwarium a podejrzanie zachowujące się rybki były izolowane. Opisuję to co się działo u mnie w zbiorniku. Pytałam o to w sklepie zoolo. i sprzedawca potwierdził, że takie sytuacje się zdarzają
Jesteś pewna, że to zbrojnik niebieski? Może jednak ktoś ci wcisnął glonojada syjamskiego, który słynie z kaleczenia i atakowania innych mieszkańców akwa?
Pierwsze słyszę aby zbrojnik niebieski atakował inne ryby. Żeruje na padniętych - to fakt (szczególnie młode zbrojniki) - ale przy jego aparacie gębowym nie wyobrażam sobie jak mógłby atakować inne ryby - zwłaszcza że do sprawnych pływaków to zbrojniki niebieskie nie należą.
Jestem bardzo pewna! Dorosły ok. 10 cm samiec z wyrostkami na głowie ciemnoszary w drobna plamki . Był piękny po bokach i na brzuchu miał delikatny złotawy połysk . Był - bo oddałam go do zaprzyjaźnionego sklepu .
igor123 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12534
Rybki osiadaja na dnie i zdychaja nie wiem co zorbic juz zwracalem sie po porade na stronie caly czas to nastapia mam molinezje i brzanki molinezji jest teraz 2 stzuki bo jedna zdechła a brzanek 6 ora...
igor123 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4413
Rybki plywaja na sammym dnie albo brzanki glowa do podloza nie wiem co zrobic testy wykazuja na dobra wode brzanek 7 molinezji 3 a kiryskow jest 3 akwa 60l
igor123 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7015
mam 3 molinezje 4 brzanki w 60l akwarium i rybki pływaja po samym dnie chyba ze dostaja pokarm to szybko wyplywaja do gory czym to jest spowodowane jak swiatlo jest wylaczone to plywaja w miare normal...
Moiu w Zwierzęta· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5259
Hej,
Prośba o pomoc. Moje krewetki, wszystkie, ścisnęły się w rogach akwarium i siedzą bez ruchu, część młodych zdechła. Zbite są na dnie w rogu w niemal jedną masę, część jeszcze żyje. :cry:
Param...
avengedsevenfold w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3241
Witam,
mam ostatnio problem z moim bojownikiem wspaniałym. Mam go od ponad roku. Raz przechodził na pewno pleśniawkę, którą u niego wyleczyłam Formizolem. Nie jest wyjątkowo ruchliwy, lubi siedzieć p...
Skalmar w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1746
Wczoraj zakupiłem dwa Gurami całuski (młode ok 7cm). Jeden z nich leży prawie cały czas na dnie, lecz drugi zwiedza całe akwarium. Nie widzę objawów posocznicy u ryb.Czy to może być po prostu stes?...
Tarzanboy w Zwierzęta· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5083
Witam.
Od pewnego czasu zaobserwowałem dziwne zachowanie moich Neonek Inessa. Ani warunki, ani obsada w akwarium sie nie zmieniła, a one zrobiły sie bardzo strachliwe. Zazwyczaj pływały pięknie ławicą...
Morish_Idol w Zwierzęta· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 14887
Witam serdecznie,
mam duży problem z rybami. Nie wiem co się dzieje. Z szalonych i żywiołowych stały się wręcz nieruchome. Leżą na dnie przy filtrze.
Podejrzewałam zatrucie. Więc podmieniałam wodę,...
komanch w Zwierzęta· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 8387
Od kilku tygodni jeden z moich neonków (innesa) zrobił się gruby w połowie brzuszka od spodu, prócz tego jakby się skrzywił. Przez cały ten okres normalnie sie zachowuje i pływa. Dzisiaj widzę, że jes...
Łukasz1987 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4729
Witam
Zastanawiam się co do brać do ławicy z neonkami mam 35szt w 100L brutto podobno wieksze ryby powoduja ze sie neonki boja i plywaja razem a brak mi pomysłów.
Tylko żeby to była w miare popula...
Statystyki
Ten temat przegląda 171 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 170 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej