Neonek na dnie! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Neonek na dnie!

Liczba wyświetleń: 5416·Odpowiedzi: 17
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

26 lis 2006, 12:49 Neonek na dnie!  (#1)  

Potrzebuję natychmiast pomocy! Jeden z moich neonków położył się właśnie na dnie akwarium, ledwo oddycha, nie ma płetwy grzbietowej... Nie może sie ruszyć :cry: Niech mi ktoś szybko doradzi, co mam robić!

Gość

Zobek Gliwice

26 lis 2006, 12:56   (#2)  

Nie ma płetwy grzbietowej :?:
Powiedz, czym ostatnio karmiałaś, czy coś nowego doszło do zbiornika, podaj parametry jakie możesz (Interesuje mnie temperatura, ph i twardoości, Po4 nie jest konieczne :wink: ), o jakiej porze dnia to zauważyłaś (u mnie neonki w onocy też sie kładą na dnie, ale mają wszystkie płetwy) i ogólnie, czy coś ostatnio grzebałaś przy zbiorniku.

EDIT: Powiedz jeszcze jak zmieniło się ubarwienie neonka i jaki jest stan pozostałych płetw.

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

26 lis 2006, 13:20   (#3)  

Karmię je tym co zwykle, czyli artemią w płatkach oraz tabletkami ze spiruliną. Pozostałe ryby są normalne, nawet krewetki też. Ostatnio nie chciał jeść, ale znowu zaczął. Ubarwienie ma normalne. Woda ma temperaturę 25*C, pH 7. Nie robiłam żadnych porządków w akwarium, ale generalnie jest czysto. Może on nie umie pływać bez tej płetwy :?:
Właśnie się podniósł, dałam mu jeść i ledwo co pływa...

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 lis 2006, 09:23   (#4)  

Neonek leży na dnie akwarium, nie oddycha i nie rusza płetwami, więc chyba zdechł... Moim zdaniem nie dał sobie rady bez płetwy grzbietowej, bo nie mógł pływać i przez to cały czas znosiło go na dno. Natomiast na noc wyłączam napowietrzacz i jak widać, nie starczyło mu tlenu na dnie zbiornika => to tylko moje przypuszczenia :|

Gość

Zobek Gliwice

27 lis 2006, 18:51   (#5)  

Krewetka15 napisał(a):Natomiast na noc wyłączam napowietrzacz i jak widać, nie starczyło mu tlenu na dnie zbiornika => to tylko moje przypuszczenia :|

Czy dobrze rozumię, że w dzień napowietrzasz a w nocy nie :?: Chyba coś Ci się pomyliło.

Zobek

Miasto: Gliwice

27 lis 2006, 19:01   (#6)  

No faktycznie, co ja napisałam :? Chodzi przez cały dzień i połowę nocy (ojciec chodzi o 3 w nocy do pracy i wyłącza gdzieś o tej godzinie żeby sobie odpoczął :P a gdzieś o 7.30 go włączam spowrotem) :)

Gość

Berger Warszawa

06 gru 2006, 19:54   (#7)  

Wydaje mi się, że brak płetwy grzbietowej nie spowodowałby takiego zmęczenia i "ledwodychania". Myślę, że to jakaś "płetwozaraza", pasożyt lub inna franca. Obserwuj inne sztuki, czy nie mają podobnych objawów. Jeżeli wystąpią, to szybko odizoluj pacjenta, żeby zmniejszyć możliwość epidemii.
Absolute beginner

Berger
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

07 gru 2006, 14:51   (#8)  

Inne rybki tego nie mają, a ten neonek już nie żyje...

Gość

08 gru 2006, 16:35   (#9)  

Kup sobie nowe.

blassi

27 gru 2006, 00:56   (#10)  

według mnie coś mu odgryzło ta płetwe.

Bochnia

27 gru 2006, 01:09   (#11)  

A co z nim jeszcze pływało? Zgadzam się z przedmówcą: najszybciej coś mu odgryzło :cry:

Gość

27 gru 2006, 09:30   (#12)  

Co z nim pływało? Pisałam wcześniej, ale nie ważne: inne neony czerwone i zbrojnik niebieski.

Gość

27 gru 2006, 12:56   (#13)  

W takim razie stawiam na zbrojnika - zabójcę :evil: . U mnie zżerał nawet gupiki, a były takie ładne :cry: Nie wiem jaką masz pojemność zbiornika, ale jeżeli nie jest zbyt duże to przemoc wśród mieszkańców może się zdarzać :(

Gość

27 gru 2006, 13:09   (#14)  

Przejrzałam Twoje wcześniejsze posty i wynika z niech, że miałaś już kłopoty ze znikającymi neonkami. To na pewno zbrojnik. A ponieważ spróbował mięska neoniego będzie się to powtarzać! Brzmi nieprawdopodobnie, ale widziałam atak zbrojnika na własne oczy - po dorosłym gupiku został tylko fragment pęcherza pławnego. Atakował po zgaszeniu światła w zbiorniku ( nie widzę w ciemnościach jak kot :D po prostu w pokoju było widno ). Pozdrawiam :)

Gość

Kubiszon Łódź

27 gru 2006, 15:40   (#15)  

Wirginia napisał(a):W takim razie stawiam na zbrojnika - zabójcę :evil: . U mnie zżerał nawet gupiki, a były takie ładne :cry: Nie wiem jaką masz pojemność zbiornika, ale jeżeli nie jest zbyt duże to przemoc wśród mieszkańców może się zdarzać :(

Jaki to gatunek zbrojnika? Rozumiem, że pospolity zbrojnik niebieski? Nie zaatakuje on raczej ryby. Może jedynie połasić się o zjedzenie padliny, ewentualnie dobicie konającej, niemającej siły uciec ryby.

Kubiszon
Ranga: Początkujący

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 gru 2006, 17:48   (#16)  

Mój zbrojnik niebieski jadł zdrowe i bardzo żywotne rybki! Padliny nie miał okazji zakosztować bo była natychmiast usuwana z akwarium a podejrzanie zachowujące się rybki były izolowane. Opisuję to co się działo u mnie w zbiorniku. Pytałam o to w sklepie zoolo. i sprzedawca potwierdził, że takie sytuacje się zdarzają :wink:

Gość

27 gru 2006, 18:11   (#17)  

Wirginia napisał(a):Mój zbrojnik niebieski jadł zdrowe i bardzo żywotne rybki! Padliny nie miał okazji zakosztować bo była natychmiast usuwana z akwarium a podejrzanie zachowujące się rybki były izolowane. Opisuję to co się działo u mnie w zbiorniku. Pytałam o to w sklepie zoolo. i sprzedawca potwierdził, że takie sytuacje się zdarzają :wink:

Jesteś pewna, że to zbrojnik niebieski? Może jednak ktoś ci wcisnął glonojada syjamskiego, który słynie z kaleczenia i atakowania innych mieszkańców akwa?
Pierwsze słyszę aby zbrojnik niebieski atakował inne ryby. Żeruje na padniętych - to fakt (szczególnie młode zbrojniki) - ale przy jego aparacie gębowym nie wyobrażam sobie jak mógłby atakować inne ryby - zwłaszcza że do sprawnych pływaków to zbrojniki niebieskie nie należą.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

27 gru 2006, 18:24   (#18)  

Jestem bardzo pewna! Dorosły ok. 10 cm samiec z wyrostkami na głowie ciemnoszary w drobna plamki :) . Był piękny po bokach i na brzuchu miał delikatny złotawy połysk :) . Był - bo oddałam go do zaprzyjaźnionego sklepu :D .

Gość

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_2780.jpeg

Rybki osiadaja na dnie i zdychaja

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 12534
Rybki osiadaja na dnie i zdychaja nie wiem co zorbic juz zwracalem sie po porade na stronie caly czas to nastapia mam molinezje i brzanki molinezji jest teraz 2 stzuki bo jedna zdechła a brzanek 6 ora...
IMG_2725.jpeg

Rybki na dnie

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4413
Rybki plywaja na sammym dnie albo brzanki glowa do podloza nie wiem co zrobic testy wykazuja na dobra wode brzanek 7 molinezji 3 a kiryskow jest 3 akwa 60l
IMG_2600.jpeg

Rybki pływaja na samym dnie

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7015
mam 3 molinezje 4 brzanki w 60l akwarium i rybki pływaja po samym dnie chyba ze dostaja pokarm to szybko wyplywaja do gory czym to jest spowodowane jak swiatlo jest wylaczone to plywaja w miare normal...

Krewetki zbite na dnie

Moiu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5259
Hej, Prośba o pomoc. Moje krewetki, wszystkie, ścisnęły się w rogach akwarium i siedzą bez ruchu, część młodych zdechła. Zbite są na dnie w rogu w niemal jedną masę, część jeszcze żyje. :cry: Param...

BOJOWNIK ma białe oko i leży na dnie

avengedsevenfold w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3241
Witam, mam ostatnio problem z moim bojownikiem wspaniałym. Mam go od ponad roku. Raz przechodził na pewno pleśniawkę, którą u niego wyleczyłam Formizolem. Nie jest wyjątkowo ruchliwy, lubi siedzieć p...

Gurami całujące leży na dnie.

Skalmar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1746
Wczoraj zakupiłem dwa Gurami całuski (młode ok 7cm). Jeden z nich leży prawie cały czas na dnie, lecz drugi zwiedza całe akwarium. Nie widzę objawów posocznicy u ryb.Czy to może być po prostu stes?...

Dziwne zachowanie neonek

Tarzanboy w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5083
Witam. Od pewnego czasu zaobserwowałem dziwne zachowanie moich Neonek Inessa. Ani warunki, ani obsada w akwarium sie nie zmieniła, a one zrobiły sie bardzo strachliwe. Zazwyczaj pływały pięknie ławicą...

Ryby na dnie

Morish_Idol w Zwierzęta · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 14887
Witam serdecznie, mam duży problem z rybami. Nie wiem co się dzieje. Z szalonych i żywiołowych stały się wręcz nieruchome. Leżą na dnie przy filtrze. Podejrzewałam zatrucie. Więc podmieniałam wodę,...

Gruby neonek

komanch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 8387
Od kilku tygodni jeden z moich neonków (innesa) zrobił się gruby w połowie brzuszka od spodu, prócz tego jakby się skrzywił. Przez cały ten okres normalnie sie zachowuje i pływa. Dzisiaj widzę, że jes...

Ławica neonek innesa co dobrać do obsady aby pływaly w ławic

Łukasz1987 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4729
Witam Zastanawiam się co do brać do ławicy z neonkami mam 35szt w 100L brutto podobno wieksze ryby powoduja ze sie neonki boja i plywaja razem a brak mi pomysłów. Tylko żeby to była w miare popula...

Statystyki

Ten temat przegląda 171 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 170 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.