Krasnorosty - zwalczanie i zapobieganie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Krasnorosty - zwalczanie i zapobieganie

Liczba wyświetleń: 2727·Odpowiedzi: 1
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam,

na forum jest masa wątków o tym jak zwalczać tego glona , ale ma nic o profilaktyce.
Sam walczę już od dłuższego czasu z krasnorostami i one zawsze wracają. Kosiarki, podmiany wody, usuwanie ręczne nic nie pomaga. Więc może zamiast je zwalczać, lepiej nie doprowadzać do ich pojawienia się? Pewnie nie ma złotego środka, ale może ktoś wie jakie powinny być parametry wody, czy nawożenie CO2 to konieczność a może nie, jakie światło i jak długo?

gramsiu

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 lis 2006, 19:59   (#2)  

Witam
Miałem kiedyś kłopot z krasnorostami. Próbowałem wszystkiego. Mało swiatła , dużo światła i różne takie tam eksperymenty. Udało mi się je zwalczyć po zastosowaniu wody z filtra RO. Okazało się ,że krasnorosty na pewno nie lubią miękkiej wody. Wcześniej w akwarium miałem wodę z kranu, ale u mnie jest strasznie twarda woda ( 24 stopnie niemieckie ). Nie chciały też rosnąć rośliny. Musiałem zainwestować w filtr RO i od tamtej pory kłopoty z krasnorostami się skończyły. Dobrze też mieć jest w baniaczku szybkorosnące rośliny, które też powodują ,że krasnorosty nie mają dobrych warunków do rozwoju. No i ważna rzecz aby z rozwagą stosować nawozy. ja sam ostatnio w wyniku zaniedbania ( przestałem podawać Micro bo mi się skończyło ) nabawiłem się glonów , ale całe szczęście wszystko wróciło juz do normy.

artus4

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4383
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
17452467932174291905984935758408.jpg

Krasnorosty i zielenice

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6585
Witam pisze już chyba 3 post na tym forum o glonach ale wciąż mam z nimi problem a więc krótko o akwarium Akwa ma 200l Filtr tetra ex1000 plus W filtrze wata, gąbki,granulat amonia remover fluval cer...
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11962
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
IMG_20241019_130812076_HDR.jpg

Glony nitkowane i (chyba krasnorosty)

Mateuszek666 w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9553
Witam zbiornik 105l Start półtora miesiąca temu CO2 podawane z butli wskaźnik na zielono Dodaje potas carbo mikro i makro pH wody 7.8 Woda kranowa (wczoraj przyszła osmoza dziś będę robił podmianę ...
P_20240202_164904.jpg

Gnijące korzenie czy krasnorosty?

Coniaq w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4159
P_20240202_164904.jpg Witam. Jak w temacie czy to gnijące korzenie czy jakieś glony? Bo ciągle to wraca.
20221025_142525.jpg

Krasnorosty w akwarium - co robić dalej

MixEEr w Glony · Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 73885
Witam, pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . . Opis akwarium: 240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu. Flora: Anubiasy,...
IMG_20230305_192353.jpg

Krasnorosty na mchu

djtomek9992 w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7083
Witam,mam problem z krasnorostami na mchu. Znacie jakieś metody zwalczania go bez uszkodzenia mchu? Ręczne usuwanie nie wchodzi w grę. Lać carbo na niego i czekać, aż mech urośnie żeby wyciąć go, czy...

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23439
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Krasnorosty

marlowe w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3026
Czy od jakichś czterech-pięciu lat wynaleziono na nie jakiś nowy złoty środek? moja wiedza zatrzymała się jakieś 5 lat temu - wtedy było carbo lub woda utlenioniona - może w tym czasie coś nowego wymy...

Restart - Krasnorosty - Bucephalandry

Robi68 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4276
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...

Statystyki

Ten temat przegląda 251 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: grzegorz_cechrzycki i 250 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.