Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam
Zastanawiam się nad taki rozwiązaniem, a mianowicie podłączenie takiego oto cuda:
http://www.allegro.pl/item143498173_sup ... moze_.html
na wyjściu filtra zewnętrznego. dokładność filtracji w zależności od wkładu 1-10mikrometra.
czy to by było dobre rozwiązanie na pozbycie się zakwitu w akwarium?
czy ktoś już nad tym myślał??
-
lukasss_83
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Opole
Moim zdaniem to rozwiązanie mocno przesadzone, zlikwiduj przyczynę nie skutek.
-

mees
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Puławy
-
Powiązane tematy
Akwarium 182l, w zamierzeniu roślinne, wystartowało 2 listopada na podłożu Tropica Soil i wg intrukcji Tropica.
Prowadziło się bezproblemowo od samego początku, aż do 1,5 tygodnia temu kiedy pojawił s...
Witam,
jak w temacie, chciał bym tylko zweryfikować z czym walczę. Baniak to 80l wystartowana 5.02.2021, ustabilizowana i działająca. Przez chwilę była walka z nitkami na małym heniu ale szybko opano...
Witam, po około miesiącu od startu pojawił się problem w postaci zakwitu. Niestety, nie wiem co to jest, wygląda dosłownie jak dym w wodzie.
Trochę o zbiorniku:
Akwa 200l ma około miesiąca, podłoże to...
Panowie drodzy. Pytanie jak w temacie.
Czy macie jakieś doświadczenia i możecie polecić skuteczny sposób na szybki zielony zakwit?
Pytam, bo nie jest tak łatwo wyhodować taki glon jak się chce :)...
Szybki i prosty sposób na pozbycie się zielonego zakwitu ( biała woda), znalezione w sieci i przetestowane osobiście ( niestety też mnie dopadło ostatnio - lekko rozjechały mi się parametry wody), w c...
Od trzech tygodni walczę z zielonym zakwitem wody. Nie mam zielenic, nitek, krasnorostów. Mam tylko zieloną wodę.
Akwarium 125 litrów, solidnie obsadzone roślinami (trawnik, żabienica, limnofila pach...
Witam.
Co może być przyczyną ciągle powracającego zakwitu wody ?
Pierwotnie akwarium 30l postawione było na aktywnym podłożu, wodzie kranowej. Miał być to trawnik z eleocharis.
Później wymieniłem wodę...
Witam, od ponad miesiąca walczę z zakwitem wody i już nie bardzo wiem co robić. Zbiornik ma ponad 3 miesiące z czego właśnie już miesiąc walczę z ta zieloną wodą. Próbowałem zaciemniać, dolewam azoo g...
Posiadam akwarium 43L co by się stało z glonami jeżeli podłączył bym filtracje 800L/H
Proszę o porady jak pozbyć się zielonego zakwitu wody, dane baniaka:
360L Oświetlenie 300W HQI 9h ( zadne swiatlo słoneczne nie pada na akwarium)
filtracja dwa kubly w sumie 3000l/h
Co2 24h na dobe
Ws...
|