Witam. Jakieś 3 tygodnie temu dołożyłem w swoim baniaczku 2x więcej światła. W 200l miałem 2x30W, a teraz mam 4x30W. Zacząłem także stosować CO2 z bimbrowni. Dodam, że dodatkowe oświetlenie wprowadzam stopniowo. Zacząłem od 2 godzin dziennie i teraz doszedłem do 5 godzin. Póki co nie dawałem nawozów w płynie, tylko kulki gliniano torfowe pod
korzenie. Wszystkie rośliny rosły dobrze i nie było większych problemów z glonami (tylko niewielka ilość zielonych kropek na szybie).
Niestety teraz zauważyłem niepokojące objawy:
- na liściach hygrofili carymbasa (najbardziej widoczne na dolnych liściach, ale pojawiają się coraz wyżej) pojawiły się małe dziurki, których z dnia na dzień przybywa i prowadzi do zaniku całego liścia.
- na cryptocorynie zauważyłem, że liście zrobiły sie 2-kolorowe; przy żyłkach nabrały ciemnozielonego koloru, a pozostała część liścia jest jasnozielona.
Także pojawiły się glony. Widoczne są przedewszystkim na przedniej szybie i także na niektórych liściach hygrofili. Na szybie najpierw pojawia się taki szlamisty nalot, a następnie zauważyłem glony w postaci króciutkich nitek (włosków), które osiągają długość max do 5 mm. Na liściach hygrofili widoczne też są takie króciutkie włoski. Kropkowane zielenice również widoczne sa na przedniej szybie.
Czy te glony o długości 5mm to są zielenice nitkowane? Bo glony nitkowane tzw. nitki to rosną chyba nawet do 30cm.
Wg mnie rośliny wykorzystały już związki odżywcze, które były w zbiorniku i dlatego pojawiają sie te dziurki w liściach. Dla roślin brakuje składników, ale glonom wystarcza i dlatego zaczęły się pojawiać. Proszę mi powiedzieć, czy dobrze rozumuję, czy jednak jestem w błędzie. I najważniejsze jakiego nawozu powinienem teraz użyć, mikro czy makro (w drodze mam już Planta Gainer Clasic)? Prosze o pomoc, bo jest to moje pierwsze akwarium roślinne i wszelkie wskazówki mogą być na wagę złota.
Dane baniaczka:
200l 100x40x50h
Ph-ok 7, Two - 11, Tww - 6, temp - 27 (wiem, że powinienem jeszcze znać NO3 i PO4, ale póki co nie znam)
Obsada:18x Bystrzyk Georgetta, 16x Neon inessa, 4 x otosek, 2 x kiriśnik, 2x A. Hongsloi, 1x zbrojnik niebieski, 1x bojownik.
Pozdrawiam