Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy ktoś po wyglądzie potrafi stwierdzić co to za niedobory lub nadmiary w nawożeniu ?
Pozdrawiam
-
elmedia
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj
Na moje oko wygląda to na niedobór fosforu.
-
Sako23
●
Według testu Sera mam w akwarium 0,5mg/l (kupiłem test i dzisiaj zmierzyłem), przy stężeniu azotanów około 15mg/l. Spróbuję podnieść fosfor do poziomu 1,5mg/l i zobaczymy. Dzięki za radę.
-
elmedia
●
Przy podnoszeniu poziomu PO4 uważaj na poziom azotanów gdyz może on gwałtownie spaść...
-
Sako23
●
Powiązane tematy
Witam, co może być powodem że Hygrophila polysperma ma bardzo mocno widoczne żyłki na liściach? Są bardzo grube, wypukłe.
Mało CO2?
Pozdrawiam,
Grzegorz.
Witam, mam problem z hygrophilą dwarf - mianowicie od paru dni jej nowe liscie stały się pomarszczone. Moze za malo K, albo ogolnie macro ?. Wspomne jeszcze ze od tygodnia we wkladzie filtra jest wloz...
Witam posiadam w moim baniaku rośline Hygrophila thailand która pare dni po zasadzeniu rosła ładnie a teraz gdy zbliża się do tafli wody to bardzo rosną nie kształtne liście co mi sie to nie podoba.
...
Witam!
Mam taki problem!
Krawędzie młodych liści przy polyspermie zawijają się do góry i to do tego stopnia że tworzą z liści prawie rurki. Nie posiadam testu na fosfor ani potas,
żelazo mam na poz...
W małym akwarium 18 l. z jednym Betta splendens hoduję:
Microsorum pteropus, Vallisneria spiralis, Hygrophila corymbosa, Hygrophila difformis, Cladophora aegagropila, Pistia stratiotes, Limnobium lae...
Czego brakuje tym roślinom, że rosną na zielono, gdy je kupiłem obie miały odcień czerwony, ale nowe odnogi już rosną na zielono
Baniak 60l (60x30x33) profil
Oświetlenie 2x15W (Sun Glo + Aqua Glo)...
Jak w temacie moja hygrophila ma tylko 1 ped jest wybarwiony jak powinien, na dwoch widac jasniejsze nerwy lisci a pozostale pedy sa calutkie zielone. Czego moze brakowac?
Parametry wody
ph 6,8 ...
Witam
Na początku chcę w tym miejscu podziękować Bartkowi z Oleśnicy (https://roslinyakwariowe.pl/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=5051) za wykazanie się dużą cierpliwością na moje pytania n...
mam znią problem, górne listki są brązowawe i i ch blaszka jest pogieta
moje parametry to:
ph-6,7 TWO-5, TWW-5, NO3-15, PO4-1,5
0,6W/l
ja stawiam na mikro raczej, makro nawoze przez KNO3,KH2PO4...
Witam.
Mam gorąca prośbę o pomoc i poradę jak uzupełnić braku i ocaliś hygrophile.
Akwa opisałem w tym poście http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11425
Załączam po...
|
|