czy są forumowicze, którzy robią podrabiane TMG w bardzie.. powiedzmy..2 lub 4 krotnie skoncetrowanej formie?
zamiast dawać 1ml/10L wody dawać 1ml/20L lub 1ml/40L wody?
co wy na to?
Czemu TROPICA robi w sumie takie stężenie skoro może być on bardziej skoncentrowany?
wiadomo.. mniejsze opakowanie i mniejsze koszty pośrednie produktu..
Oczywiście, że można bardziej skoncentrować TMG, ale po co? Jaki widzisz w tym sens? Przy mniejszej koncentracji powstaje problem rozpuszczalności niektórych związków.
Bardziej skoncentrowane jest np. PMDD i wiem, że niektórzy świadomie rozcieńczają ten nawóz, aby nie mieć problemów z rozpuszczalnością takich związków jak KNO3 i K2SO4 oraz tworzeniem się osadów w nawozie.
Takich problemów jednak nie mam, bo saletrę i siarczany podaję osobno.
bidzis004 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4610
Witajcie
Chciałbym zrobić TMG TPN+ i zastanawiam się, czy nie zrobić tego na bazie lepszych soli aniżeli oferują w mieszankach do TMG TPN+?. koledzy z forum.. tj bazy już wymieszane. M am na myśli Ak...
rutko10 w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1304
U mnie w piwnicy od trzech lat stoi ok. 2l nawozu mikro TMG Tropica. Jak myślicie czy po takim czasie nadaje się on jeszcze do użytku, czy też wylać go?
Kravcu w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 692
Witam
Zastanawiam się nad nowym nawozem.
Na oku mam mikro i makro od Planta Activ i Tropice TMG oraz Seachem Fluorish.
Który będzie najlepszy,bo sam nie wiem czy tmg i fluorish to mikro czy kompl...
BuB3q w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4723
Chciałbym się dowiedzieć czy lejecie do akwariów tylko TMG czy coś jeszcze. (jestem początkującym zielarzem i tak się zastanawiam czy lać same TMG czy coś jeszcze)
adamparker w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1200
Zaczynam nawożenie TMG - oryginał w wersji bez P i N . Akwa 180 litrów - swiatło 2x39W T5 i CO2 z butli. Woda z RO z dodatkiem PG Hydro Mineral. Duża obsada ryb - zbrojniki , neony , molinezje, papuzi...
arti1976 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 961
Zamierzam przejść z TMG na PlantaMin - nawóz mikro. Wiem że TMG jest nawozem słabostęzonym zwłaszcza na akwa średnio oświetlone np.0.8 w / litr. Wiec TMG lałem nawet 200% dawki. Zastawiam sie teraz ja...
arti1976 w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2456
Od dłuższego czasu borykam się z problemem nawożenia, po wielu miesiącach eksperymentowania jestem na tropie moich błędów w tym zakresie, i sądzę że prawdopodobnie popełniałem błąd tj. przenawożenia m...
Piotr Kaczyński w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1584
Postanowilem zebrac wszystko do kupy. Przepisu zaktualizowane do nowych stezen mikrovitow. Dawki dla poj. 500ml.
pmdd
1. mikrovit Cu 0,13 ml
2. mikrovit Mn 2,67 ml
3. chelat żelaza Forte 8,69 ...
apper w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4702
Mógłby ktoś napisać (w sieci nie mogę znałeźć) jakie jest zalecane przez producenta dozowanie TMG. Zastanawiam się nad przesiadką z nawozu z allegro na TMG właśnie i chcę przekalkulować koszty bo bądź...
Statystyki
Ten temat przegląda 213 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571026
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 213 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej