Filtracja a nawozenie!!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Filtracja a nawozenie!!!

Liczba wyświetleń: 2302·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 lis 2006, 19:52 Filtracja a nawozenie!!!  (#1)  

Witam

Do napisania tego postu nakłonił mnie pewien artykuł w niemieckim czasopismie akwarystycznym w którym autor opisał problemy które przypasowały do moich ciągnących się od roku problemów z nawożeniem , nakłoniły mnie też czytane posty o nowych akwariach z dojrzałą filtracją i problemy od samego początku ale do rzeczy :wink:
Opisze swój przykład bo ten z czasopisma jest prawie identyczny tylko dawki mikro są sporo mniejsze :D ale o tym puzniej.

Trochę danych:
akwarium- 240l brutto
oświetlenie- 4x54W T5 o łącznej mocy 216W
filtracja- filtr kubełkowy TETRA EX1200 na maksa wypełniony złożem biologicznym
podłoże- na samym spodzie JBL Florapol dwa opakowania (to coś jak lateryt) na tym dwa worki JBL AquaBasis + na tym żwirek kwarcowy o granulacji 0-3mm

I jedziemy :D
Ponad 1,5 roku temu swieciłem na forum i do kumpli pięknym akwa i dabra kondycja roślin
podłoże bylo podobne do obecnego nawoziłem akwarium zalecanymi dawkami TMG makro schodziło jak szalone np. dawki no3 rzędu 60ppm no3 na tydzień i stale mało było pięknie i kolorowo. Na dzień dzisiejszy sytuacja jest kompletnie odwrotna a wiec , kondycja roślin kiepska stale niedobory mikro mimo 2x-3x zalecanych dawek mikro (od PGC ,TMG,Symfonia złota , Pokon , Ferropol JBL-a , i wiele innych wynalazków kończywszy na samorobnych miksturach :D ) nie wspomne o stagnacji i kumulacji N , P bo to normalne w takich sytuacjach. Wiadomo wszystko do czasu i człowiek zaczyna kopać co jest przyczyna , kumulacja? doszedłem do podmian 90% co tydzień bez zmian no i w końcu trafilem na ten artykuł który potwierdził moje podejrzenia , zmienił się tyko filtr a dawniej był eheim 2213 i to działający na połowie wydajności (różnica to eheim 5l tetra 12l pojemności !!!!!!!!!!!) i tak na odstrzał trafiła filtracja :idea:

Przyczyny:i

1.W zamulonych filtrach (przyjętych za dojrzałe) odkłada się mikro dokładnie mul zgromadzony ma takie właściwości.
2.Bakterie żywiąc się organiką (chelaty) skutecznie uwalniają (rozwalają) mikro z wiązań chelatujących co powoduje dostawanie sie do akwa "rozwalonego" mikro które w większym lub mniejszym stopniu zaczyna z czasem zalegać w podłożu co prowadzi do stopniowego zatruwania akwarium.

Te własnie przyczyny występują moim zdaniem razem uzupełniając się wzajemnie w przypadku każdej wymuszonej (innej niż podłoże , dekoracje , rośliny) filtracji , mowie tu o akwariach typowo roślinnych a więc z dużą obsadą roślinną i umiarkowaną ilością ryb.Trzeba jeszcze do wad dodać konkuręcje filtracji biologicznej (bakterie) z roślinami o związki azotu.

I tak mamy piękna litanie którą testuje w chwili obecnej w swoim akwa a was proszę o wypowiedzi i obserwacje w tym temacie :D

PS Wiem że to co napisałem natknie się na krytykę która proszę by była uzasadniona , to są moje wywody i nikogo nie nakłaniam do ich stosowania zwłaszcza początkujący muszą uważać aczkolwiek filtracja biologiczna w akwarium roślinnym jest dla mnie już mitem :D

Pozdrowka

Tyman

Tyman
Ranga: Zainteresowany tematem

GP Krosno

20 lis 2006, 14:59   (#2)  

Witam
Ciekawy temat. Nie jest to nowość to co napisałeś i są osoby, które nie używają filtracji biologicznej, ale zdania są jak zawsze podzielone.
Jedno jest pewne: filtracja jest na 100% potrzebna i to bardzo dobra, ale... chodzi tu o filtrację mechaniczną.
To co piszesz o zamuleniu filtra biologicznego i pogorszeniu warunków dowodzi, że należy jednak czyścić częściej wkłady, aniżeli nam się wydaje.
Tu przykład:
http://dami-rz.pl/~woczko/oedogonium.htm

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

20 lis 2006, 17:17   (#3)  

Witam

Dla mnie oczywistą rzeczą byla filtracja biologiczna to jest znane , nowoscia jest dla mnie jednak zachowanie sie nawozu mikro wzgledem tej wlasnie filtracji i to jak latwo moze zniweczyc nasze cale zabieganie o kondycje baniaka , jak dotad zebralem wiecej przeciw niz za :)
Widze ze temat dosyc ciezki ale niestety moim zdaniem to sa fakty i ja nie pisze az o tak zasyfonym biozlozu jak Waldeusza ja pisze o filtracji biologicznej :idea:

Tyman

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Peczek Łódź

21 lis 2006, 01:35   (#4)  

Tyman, temat bardzo ciekawy trzeba by tylko ustalić co rozumiemy pod pojęciem dojrzałego filtra bo IMHO nie jest to filtr zamulony, taki filtr trzeba przeczyścić.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek

Miasto: Łódź

21 lis 2006, 02:38   (#5)  

Marcin Pęczek napisał(a):Tyman, temat bardzo ciekawy trzeba by tylko ustalić co rozumiemy pod pojęciem dojrzałego filtra bo IMHO nie jest to filtr zamulony, taki filtr trzeba przeczyścić.

Witam

Moim zdaniem filtr dojrzaly "czysty" pasuje do punktu nr2 czyli niszczenie zwiazkow chelatujacych i zatruwanie akwa a filtr dojrzaly i zamulony to punkt nr 1i2 mojej wypowiedzi :) Wyjsciem z sytuacji niszczenia chelatow moze byc zastosowanie oprucz Fe reszty mikro w postaci zwyklych zwiazkow np z SO4 co nie wyluczy opcji kumulacji w biofiltrach. :idea:

Chce zaznaczyc ze filtr zamulony wcale nie musi wygladac jak dno bagna lecz w porowatym biozlozu np na skutek spadku temperatury czy skoku zawartosci CO2 gina bakterie a same biozloze mimo ze na pozor wyglada na czyste jest zamulone i powstaje bledne kolo , "wszystko mam ok a tu stale niedobory mikro NO3 , przekracza wszelkie normy co jest grane??" i tak pol...rok az w koncu w ramach desperacji czlowiek wymienia podloze , wymienia biozłoze i nagle oswiecenie wszystko dziala ale jak dlugo :?: i kolo sie zamyka :idea:

Tyman

Marcin Peczek Łódź

21 lis 2006, 11:47   (#6)  

Witam,
Tak się zastanawiam że w podłożu przecież panują też sprzyjające warunki do rozwoju bakterii, ja często w przypadku roślin z robudowanym systemem korzeniowym stosuje miejscowe nawożenie w postaci stałej jeśli więc bakterie rozwalały by związki zatruwając akwarium rośliny po podaniu taki tabletek powinny paść zatrute a tak się nie dzieje wręcz często jest odwrotnie zaczynaja intensywniej rosnąć.

Druga sprawa to ginięcie bakteri w biozłożu, ten fakt jest nie zaprzeczalny jednak w ich miejsce pojawiają (osiedlają się nowe bakterie) wydaje m się że części obumarłych bakterii mogą być wykorzystywane jako substancje odżywcze dla nowych "kolonistów".

"wszystko mam ok a tu stale niedobory mikro NO3 , przekracza wszelkie normy co jest grane??" i tak pol...rok az w koncu w ramach desperacji czlowiek wymienia podloze , wymienia biozłoze i nagle oswiecenie wszystko dziala ale jak dlugo i kolo sie zamyka

Nic nie jest wieczne nad akwarium trzeba cały czas pracować to przecież żywy "organizm", jednym z najlepszych wskaźników to obrazujących jest COD (Chemical Oxygen Demand) oczywiście nie trzeba go mierzyć warto poprostu pamiętać że coś takiego istnieje a substancje organiczne bez ustannie gromadzą się w zbiorniku i filtrze stopniowo zmieniając warunki panujące w ekosystemie, dlatego warto co jakiś czas zrobić restart akwa, wymienić część biozłoża we filtrze od tak dla naszego zdrowia psychicznego ;)
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek

21 lis 2006, 13:32   (#7)  

Witam

Wszystko sie zgadza Marcinie tylko co do podloza to te reakcje zachodza o wiele wolniej niz w filtrze biologicznym (przeplyw) rosliny maja czas na pobranie uwolnionych substancji , nawozy jakie podajesz do podloza uwalniaja substancje odzywcze stopniowo , masa bakteryjna w filtrze jest ogromna i raczej jak jej cos zaszkodzi potrafi dotkliwie zatruc akwa zanim pojawi sie na jej miejsce "brygada" zastepcza tylko pytanie czy ta brygada (bakterie) sa w stanie sie tam pojawic skoro mul (pozostalosci po bakteriach) zkumulowal wewnatrz metale ciezkie ktore sa toxyczne dla bakterji :idea:

Jak juz pisalem nikogo do tego nie namawiam lecz my mamy tendecje bronienia pewnych prawd ktore przejelismy juz dawno i staramy na sile sie ich bronic "wszyscy uwazaja ze nie idzie tego zrobic az w koncu przychodzi ktos co nie wie ze nie idzie i robi to" i tak zmieniaja sie utarte kanony nie tylko w akwarystyce :idea:

Pozdrawiam
Tyman

Tyman

Marcin Peczek Łódź

21 lis 2006, 21:06   (#8)  

Tyman napisał(a):Jak juz pisalem nikogo do tego nie namawiam lecz my mamy tendecje bronienia pewnych prawd ktore przejelismy juz dawno i staramy na sile sie ich bronic "wszyscy uwazaja ze nie idzie tego zrobic az w koncu przychodzi ktos co nie wie ze nie idzie i robi to" i tak zmieniaja sie utarte kanony nie tylko w akwarystyce

Witam,
Wiesz mnie poprostu jest trudno sobie wyobrazić akwa bez filtracji biologicznej, napisz jak to teraz u Ciebie wygląda, napisz też jeśli możesz jak długo nie czyściłeś poprzednio filtra i ile nie zmianiałeś podłoża. Ciekawi mnie to wszystko bo zdarzają mi się postoje w filtracji 2-3h gdy zmieniam coś w aranżu i spuszczam prawie całą wodę ale nie zauważyłem by miało to potem jakieś negatywne skutki na akwarium.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1908
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3408
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7971
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
IMG_1582.jpeg

Nawożenie Vimo solo , ktoś stosuje ?

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8778
Witam. Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3008
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...

Nawożenie qualdrop.

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 12146
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...

Nawożenie a akwaria LT

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4134
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7917
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2212
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Nawożenie mikro, a żelazo

GP w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1854
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...

Statystyki

Ten temat przegląda 347 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 347 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.