045 L - krewetkarium - Monika Olszewska
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Akwarium 45l
45 l brutto wym. dł. x szer. x wys. 50 cm x 30cm x 30cm
Filtracja:
Popma Aqua Clear 30 i do tego gąbka jako filtracja mechaniczna
Oświetlenie:
Power Glo 14W X 2
Napowietrzanie:
Za pomocą deszczownicy
Podłoże:
Czarny bazaltowy żwir
Nawożenie:
Tetra min - w tej chwili połowa zalecanej dawki - nie chcę przesadzić
Kulki nawozowe JBL w podłożu
CO2:
Brak, ale mam nie używany zestaw Tetry i zastanawiam się nad podłączeniem
Rośliny:
Alternanthera rubra
Ludwigia sp.
Eleocharis acicularis - sitowie igłowe
Limnophila sessisilflora - limnofila bezszypułkowa
Vesicularia dubyana - mech jawajski
Egeria densa - moczarka argentyńska
Obsada rybna:
Gymnocorymbus ternetzi - żałobniczka (6 szt.)
Obsada śliamkowa:
Neritina natalensis
Neritina sp. Orange Track
Melanoides tuberculata - świderek
Obsada krewetkowa:
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red" (9 szt.)
Caridina sp. "Hummel" (6 szt.)
Zbiornik był wcześniej biotopem tanganika. W takiej postaci ma 2 tygodnie.
Czekam na wszelkie uwagi i sugestie, bo w przypadku zbiorników roslinnych jestem zupełnym laikiem.
-

malzonka
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad dołożeniem jeszcze jednej świetlówki, bo po jakimś czasie wymagające sporej ilości światła czerwone rośliny mogą zacząć tracić kolor. Przynajmniej ja tak kiedyś miałem
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Jak dołożę jeszcze jedna świetlówke 14W to będe miała 0,93W/L. Boje sie takiej ilości światła  Obawiam się glonów itd. W tej chwili mam 0,63W/L. To za mało ?
Wczoraj zmienił sie troszke wystrój. Doszedł kolejny korzeń ze mchem string i mały heniek. Postaram sie uaktualnić zdjecie, ale dopiero w weekend.
-

malzonka
●
0,63 W/litr dla zielonych roślin to nie tak mało. Czerwone mogą narzekać na cień  Ale z drugiej strony nie dziwię się Twoim glonowym obawom. Na razie obserwuj jak zachowują się światłolubne rośliny. Potem ewentualnie zdecydujesz co zrobić - dołożyć świetlówkę czy zmienić listę gatunków.
Jedna uwaga, zamaskuj deszczownię i filtr, bo niezbyt ładnie to wygląda
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
Zamaskuję, bez obaw
Za korzeniem rośnie ludwigia i juz zaczyna powoli się zza niego wychylać. Uzupełniac rosliny chcę już z przycinek.
Alternatera rośnie bardzo powoli, zastanawiam się nawet czy nie stoi w miejscu. być może właśnie dla niej jest za mało światła. jesli tak, to niestety raczej ja usunę niż dodam świetlówkę. Nie zmieszczę kolejnej. pokarywa ma standardowo jedną świetlówkę. Trudno było umieścic kolejną. Pokrywy robia totalnie bezmyslnie.
Człowiek uczy się na błędach i kolejne pokrywy będa robione na zamówienie.
Mała poprawka: heniek niestety duży, ale i tak postaram się z niego zrobic trawnik 
-

malzonka
●
I to mi się podoba. Jak trzeba będzie to zrezygnuję z roślin, które nie poradzą sobie. Ech, żeby niektórzy akwaryści brali z Ciebie przykład
Obserwuj i czytaj, a na pewno akwarium pójdzie w dobrym kierunku
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
Dzięki za komplement.
Odpisano mi, że z dużego heńka nie zrobie trawnika, więc chyba go w sobotę przeniosę na środkowy plan. Sądzę, że to dobry pomysł i będzie nieźle wyglądało - ma piękna jasną zieleń. Na przód w takim wypadku wykombinuję cos innego.
-

malzonka
●
Nowe zdjęcie i zmieniona trochę obsada roslinna. Doszedł mały i duzy heniek, doszło CO2 (zestaw Tetra Plant), drugi korzonek ze string moss no i nie ma eleocharisa - przeniesiony do 23L (ale nie będę się nim chwalić  - może za jakis czas, bo na razie to jest polana w lesie po huraganie  )
Dzisiaj przycinałam ludwigie - trafiła za korzeń i ładnie w przyszłości zasłoni tyły. Poprzez przycinkę zagęszone powoli zostały kawałki z limnofilą i moczarką. chce także zasłonić lewą stronę pomiędzy korzeniem i szybą. I zastanawiam się nad jednym: czy dodawac kolejny gatunek a konkretnie limnofilę aromatica czy raczej estetyczniej będzie z gatunków, które juz sa w zbiorniku. Jestem jakos za tą druga opcją.
Chce coś tam posadzić aby korzeń wizualnie troszkę bardziej się przesunął w stronę środka. moim skromnym zdaniem jest zdecydowanie za blisko ściany zbiornika, ale fizycznie nie moge go przesunąć. Widać, że kompozycyjnie to troszkę to zawaliłam - brak słynnej proporcji 1:1,6, ale cos musze z tym zrobić bez przesywania, kopania etc...
Zdjęcie tez nie do końca oddaje jak to wygląda w rzeczywistości bo ten korzeń aż tak nie razi swoim umiejscowieniem.
Pytanie z innej beczki, bo się chyba gubię. Dziś wystartowała 112. Pokazac nie bardzo jest co bo woda jeszcze bardzo mętna. I czy w przyszłości powinnam to zrobic w tym dziale czy w "akwaria roślinne" ? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że nie gotowe zbiorniki pokazujemy tam ?
-

malzonka
●
bardzo fajny zbiorniczek!!! mnie sie podoba;)) i ten mech an korzeniu ładnie sie prezentuje;00
-
dykan
●
Podawanie CO2 naprawdę bardzo przyspieszyło wzrost. Szczególnie to widać na mchu i na moczarce. Codziennie jednak musze wkładac ponownie jakąś kępke małego heńka - świderki  Dzisiaj po prostu "przywaliłam" kilkoma ziarenkami żwirku bo juz pomysłu nie miałam...
-

malzonka
●
malzonka napisał(a):Podawanie CO2 naprawdę bardzo przyspieszyło wzrost. Szczególnie to widać na mchu i na moczarce. Codziennie jednak musze wkładac ponownie jakąś kępke małego heńka - świderki  Dzisiaj po prostu "przywaliłam" kilkoma ziarenkami żwirku bo juz pomysłu nie miałam...
 - weź spinacz biurowy - rozprostuj go i skrzyw w "U" - tak wygiętym spinaczem możesz przyszpilić niepokorne roślinki. Jak już się dobrze ukorzeni to spinacz wyciągniesz.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
No tak. Na najprostrze pomysły najtrudniej jest wpaść  Rozumiem, że o rdzewienie nie mam sie co martwić ?
-

malzonka
●
malzonka napisał(a):No tak. Na najprostsze pomysły najtrudniej jest wpaść  Rozumiem, że o rdzewienie nie mam sie co martwić ?
Ja się rdzą nie przejmuję.  Jeśli cię to martwi to poszukaj spinaczy w plastikowych osłonkach. Gdzieś takowe widziałem. Albo zastosuj w miarę sztywny drut w plastikowej powłoce.
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Mały update po przycince moczarki i limnofili. Oczywiscie cały czas są dosadzane i zagęszczana obsada z tyłu.
Widok z boku - ociupinke niewyraźne, ale coś aparat zaszwankował.

-

malzonka
●
Między ściane zbiornika a korzeń trafiła hottonia. Rośnie ładnie. Atlernathera stoi w miejscu i powoli pada. Moczarka mnie wnerwia niemiłosiernie i chyba wyjme obie rosliny a w ich miejsce zasadze limnofile aromaticę - z przycinki ze 112L.
-

malzonka
●
Foto 09.12.2006
Zdjęcie po ostrej przycince. Alternathera i moczarka trafiły do kosza...
-

malzonka
●
Zmieniłam wygląd. na razie nie jest rewelacyjnie, bo widac "piękną" deszczownię. Ale z czasem...Zmiana także roslinna. Ludwigia doprowadzała mnie do szału i wyleciała ze zbiornika. To samo mały henio. pojawiła się natomiast shinnersia.
A oto jak to wygląda.

-

malzonka
●
przedtem było ciekawiej teraz jakoś dziwnie , może daj jeszcze coś na drógi plan po prawej.
-

Jerdezz
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kępno
Drugi plan po prawej mam zamiar nie obsadzać dodatkowo a poczekać aż duzy henio się rozrośnie. Nigdzie mi się nie spieszy  Kto wie, może plany ulegną zmianie.
-

malzonka
●
Tutaj panuje ogólny nieład. Ale jakos mnie nie razi...pewnie do czasu. W tej chwili nawet nie bardzo jest co zrobić, bo sa maleńkie krewecie i nie chcę ich stracić. Poczekam aż nie będę mogła się patrzeć na ten zbiornik  Poza tym, może jak deszczownia wreszcie będzie zakryta to będzie lepiej.
Foto 30.12.06

-

malzonka
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 21 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
To zbiornik, który zakładały dziewczyny jakiś czas temu.
Zapraszam do obejrzenia, nie zapomnijcie włączyć tłumaczenia napisów na polski.
Cześć :) Założyłem wyczekiwane przeze mnie krewetkarium 20l ..
Zbiornik na wodzie kranowej. Dodałem bakterie Tropical BactoActive na początek.
Woda trochę mętna bo wczoraj zalane samo podłoże, a dzisi...
Witam!
To moje drugie akwarium.
Mniejsze...
Większe ma 50 l
Zalane 7.03.2017 całkowicie wodą ze starego akwa, więc woda kryształ.
Uznalem także, że skoro woda 100 % gotowa...to wrzuce zwierzątka [SM...
Witam postanowiłem założyć sobie mały zbiornik 25l bez gazu ( takie małe LT )
Z założenia ma to być zbiorniki z kilkoma bardzo małymi rybkami oraz krewetki.
Zastanawiam się nad podłożem jakie wybrać ...
Jak nawozić, jak podmieniac wode?
Dzień dobry, na wstępie chciałabym napisać, że jestem totalnym laikiem i będę zakładać swoje pierwsze mini akwarium. Nie jestem pewna czy to dobry dział bo mam wiele pytań ale być może znajdzie się kt...
Witam wszystkich którzy postanowili zerknąć na mój wątek. Obecnie jest w trakcie tworzenia drugiego krewetkarium, pierwsze raczej założyłam bez zastanowienia i czytania o tym. Te małe urocze skorupiak...
Witam.Baniak 60x35x30
Podloze sam drobny bazalt
Filtr gabkowy,jak widac..
Ale moja prosba jest do was ,
bo jak ciezko znalesc mi koncepcje na duze akwarium to przy takim maluchu jeszcze masakra..Niby ...
Te Cryptocryny będą przeszkadzać krewetkom? I jeszcze jedno pytanie odnośnie mchów, jaki gatunek będzie najlepszy do baniaczka bez grzałki i bez nawożenia?
(z oświetleniem AQUAEL econoline 11W?...
|
|