macek.g napisał(a):witam mam pytanie jaki najlepiej zastosowac dyfuzor do rozpuszczenia co2 w moim przyszlym akwa bo hyba kostka lipowa raczej niewystarczy? w moim poprzednim akwa240l rozpuszczalem poprzez dzwon jbl pózniej próbowalem poprzez enegy mixer co2 ale ze przy butli mialem tylko reduktor mialem przykre doswiadczenie i chcialbym tego uniknac zreszta teraz mam profesjonalny zestaw .
jescze jedno jakie testy robic przy dojzewaniu akwarium wiadomo ph,kh,tw,po4,no3,no4,co2,podmiana wody czy cos jeszcze?
KH i TWW to to samo po drugie nie NO4 tylko jesli juz NO2 NH4. NO3 na poczatku na pewno nie bedzie do czasu az nie rozwinom sie bakterie nitryfikacyjne poza tym pH, GH, PO4 i to w sumie starczy.Co do CO2 zawsze mozesz zwiekszyc ilosc podawanego CO2

Poza tym to na 99% mixer ferplasta da rade. Najlepiej pierwsze 3 tygodnie nie podmieniaj wody i nie nawoz oswietlenie slabe chyba ze rosliny beda marnialy to daj troszke wiecej (moc)swiatla ale oswietlaj nie dłużej niz 5H na poczatku potem zwiekszaj ale nic nie zastapi bacznej obserwacji i wylapywania odchylen od normy

w sumie to to moje zdanie ale wiem ze inni startuja inaczej pozdrawiam