Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Mam problem z glonami który według moich obserwacji może wynikać z dozowania co2 z bimbrowni mianowicie po załozeniu bimbrowni zauważyłem po okresie 2 tygodni że w akwie zaczęły występowac glony których wcześniej nie było zielone kropki i meszek na szybach i lisciach, w sytuacji gdy co2 było na wyczerpaniu jakby wzrokowo glonów było mniej, zastosowałem czestsze podmiany wody, mniejsze dawki pokarmu dla ryb (wcześniej nie wydaje mi sie żebym przekarmiał ale zastosowałem sie do rad przeczytanych na forum). czy mozliwe ze bimbrownia poza dwutlenkiem wegla produkuje jeszcze coś innego. Zacier robię w proporcajch 1/4 kostki drożdzy na 2 szkalnki cukru i 2 wody oraz łyżeczka sody oczyszczonej.
Akwa 60x30x33cm
-
Gregorian
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radom
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przede wszystkim parametry NO3 PO4 i Fe po drugie ilosc swiatla i nawozy jakie podajesz  Po trzecie CO2 powoduje szybkie pobieranie skladnikow odzywczych pewnie masz niedobory  Ale przede wszystkim podaj parametry
-
Gość
●
po dodaniu do akwa CO2 roślinki mogły wyczerpać któryś z pierwiastków np. Fe, NO3, PO4 - i stąd glony. radze zakupić testy i sprawdzić te parametry.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Jeżeli chodzi o parametry to nie podam bo nie znam  niestety nie stać mnie w tej chwili na zakup testów, ilość światła to 0,6w/l używam nawozów tetry krypto raz na miesiąc 2-3tabletek, planta min używałem do podmiany na 5l 2,5ml ostatnio odstawiłem ponieważ u ludwigii repens zauważyłem brązowienie nowych liści podobno nadmiar żelaza wiec mozliwe że przesadziłem??, po odłaczeniu bimbrowni na tydzień faktycznie zielony nitkowaty nalot sie zmniejszył i to sporo mimo to podłączyłem co2 znowu ale zmniejszyłem proporcje zacieru o połowe.
-
Gregorian
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Radom
100>P Piotr Stochmal napisał(a):po dodaniu do akwa CO2 roślinki mogły wyczerpać któryś z pierwiastków np. Fe, NO3, PO4 - i stąd glony. radze zakupić testy i sprawdzić te parametry.pzdr. Piotrze a co napisalem chwile wczesniej?? Gregorian napisał(a):Jeżeli chodzi o parametry to nie podam bo nie znam  niestety nie stać mnie w tej chwili na zakup testów, ilość światła to 0,6w/l używam nawozów tetry krypto raz na miesiąc 2-3tabletek, planta min używałem do podmiany na 5l 2,5ml ostatnio odstawiłem ponieważ u ludwigii repens zauważyłem brązowienie nowych liści podobno nadmiar żelaza wiec mozliwe że przesadziłem??, po odłaczeniu bimbrowni na tydzień faktycznie zielony nitkowaty nalot sie zmniejszył i to sporo mimo to podłączyłem co2 znowu ale zmniejszyłem proporcje zacieru o połowe.
Przykro mi ale tak z fusow to nic nie zrobie  poza tym to bimbrownia nie ma raczej nic wspolnego procz przyspieszania pobierania substanci przez rosliny a jaki masz poziom CO2 tego nie wiem nie ma parametrow nie masz testow ani na pH ani na kH. Zrob kilka duzych podmian i jesli nie masz mocnego oswietlenia nie nawoz tydzien i skroc czas oswietlania do 8H. Przy krotkim oswietlaniu i malym natezeniu nie powinno sie nic stac (niedobory) wrecz przeciwnie powinno wracac wszystko do normy
-
Gość
●
Powiązane tematy
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
Wiem, że w internecie jest dużo tego, ale mam kilka pytań.
Wszystko mi sprawnie działa, ale co chwila zmniejsza mi się ilość wylatywanych bąbelków,co jest nie tak?
Dane:
Butelka z zacierem: 1,5l , 1...
Witam,
Chciałbym przeprowadzić ankiete odnośnie nawożenia roślin. Podajcie proszę swoje preferencje.
Ci którzy mają jakies zdanie na ten temat prosze o wypowiedzenie się.... dlaczego lepiej jest nawo...
Mała bimbrownia do małego zbiorniczka to jak wiadomo rzecz miła, tyle że niedoskonała. Jeśli nie chcemy podawać CO2 w nocy to jedynym wyjściem jest odkręcenie na noc nakrętki PET-a i wypuszczanie prac...
Jako że bimbrownia wraz z postępem czasu produkuje coraz mniej co2 co wiąże się z skokami ph postanowiłem rozdzielić na dwa zaciery wg przepisu "1410".Przy starcie bimbrowni robimy tylko zacier 1 po t...
witam
Zastanawiam się nad zrobieniem bimbrowni do mojego drugiego baniaczka 25l i ma pytanie ile użyć składników do zacieru bo na sto litów to jest 1000 g wody, 400 g cukru i 10 g drożdży a na 25l...
Witam mam pytanie jak długo dziennie (ile godzin ) używać nawożenia bimbrownią co2 ?? Może ktoś udzielić mi takiej porady? Mam ponad 10 tęczaniek w baniaku 112l. A nie chciałbym ich zadusić.. Do bimbr...
zakładam temat bo nie wiem jaki najlepszy będzie roztwór do bimbrowni na 200l i jakie butelki i na ile to starczy jak mierzyć stężenie co2 w wodzie bo nie mam żadnego pomiaru oprócz ph ile cukru ile d...
Jak myślicie, czy zastosowanie na start akwarium (np. przez pierwsze 2 tygodnie) bimbrowni w takim małym akwarium jest ok? Nie wybije mi to bakterii, albo czegoś innego? I jeszcze jedno: można oprócz ...
witam, moje szkło to 112l chcę zmontować bimbrownie :twisted: jak to zrobić już wiem ale mam problem z umieszczeniem dyfuzora :roll: są różne sposoby dzwony, drabinki idt. itp. w akwarium mam filtr aq...
|
|