63l pierwsze podejście - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

63l pierwsze podejście

Liczba wyświetleń: 1536·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 lis 2006, 13:10 63l pierwsze podejście  (#1)  

Witam!
Akwa ma 3 dni. Poniżej opis i kilka pytań do szanownych koleżanek i kolegów :)
zbiornik 60x30x35
grzałka z termostatem 50W
kaskada FZN-1 (gąbka,ceramika,włóknina ; dodatkowo przez pierwsze 3 dni będzie węgiel)
belka Atman DR-60 a w niej Sylwania Aquastar 15W i Sylwania Activa 15W
woda 25 litrów destylowanej + 20 litrów kranówy (kranówa: PH8,gH22,kH16)
testów tej mieszanki jeszcze nie robiłem
nawożenie to PMDD + CO2 z bimbrowni (nie wiem jakie proporcje zrobić ???)
chyba w niedługim czasie zakupie komplet nawozów AquaArtu
podłoże:
1 warstwa - 1kg Eheim Lav + 2 rozsypane ampułki Tetra Bactozym
2 warstwa 2.4kg Sera FloreDepot
3 warstwa żwir 2-4 mm - warstwa najgrubsza
4 warstwa żwir 1mm - około 1cm grubości
jak tylko dziś wyjmę węgiel to dodam jeszcze sera nitrivec
dekoracje - piękne kamienie z AtollZoo + korzeń
rośliny - na razie - 4x egeria densa, 5x cabomba caroliniana i pozyskane od kolegi (riccia fluitans,ludwigia repens)
czekam jeszcze na przesyłkę od SRWiA (5x rotala indica, 10x heteranthera zosterifolia, 10x eustralis stellata, 5x mayaca fluviatilis, 5x myriophyllum scabratum, koszyk eleocharis acicularis)
planowana obsada - 10-15 razbor bądź neonów czerwonych + 4-6 otosków + kilka krewetek red cherry (bądź innych glonożernych)
poradźcie coś szczeólnie w kwestii aranżacji bo zupełnie zabrakło mi koncepcji
ułożenie kamieni paskudne, korzeń planuję przysunąć do kamieni tak, żeby znajdował się nad nimi
proszę nie zwracać uwagi na kable, urządzenia i rurki - część zniknie za tłem (planuję czarne) a rurki poukładam sensownie jak kupię przyssawki
proszę o rady

sorry za jakość zdjęcia ale musiałem trochę rozjaśnić żeby było widać korzeń :oops:

Ninja

07 lis 2006, 23:59   (#2)  

ja bym wywalił wszystko, zostawił wgłębke i kamienie.

pieniek

bimerjz Sandomierz

08 lis 2006, 08:55 akwa  (#3)  

proponuje pooglądać galerię na początek i poszukać inspiracji jak również poczytać o sposobach aranżacji na stronie głównej trudno jest doradzać na podstawie samych fotek tymbardziej że to początek i brak pozostałych roślin.Przed tobą zakup podstawowych testów do pomiaru wody.Zacznij od ustawienia korzenia
Życzę udanej aranżacji

http://www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=17
200l HQI 2*70w ,CO2 ,RO --GG 1741099

bimerjz
Ranga: Początkujący

Miasto: Sandomierz

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Pierwsze akwarium od nastu lat

ostek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 18482
Witam serdecznie, Mam lekko ponad 30 lat na karku i wpadłem na szalony pomysł żeby założyc akarium :) Ostatnia moja przygoda z akwarystyką to koniec lat 90-tych i zbiornik (zbiorniczek) w okolicach 5...
akwa.jpg

126l - Mariusz Budziński - pierwsze

llcoolm w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 16982
Witam wszystkich, Chciałbym zaprezentować mój pierwszy baniak Akwarium 80/35/45-126 l Światło 2 x 18w Philips TLD 865 (tył) +Aquarelle (środek) i 1 x 18w Philips 840 (przód) tak na ws...
20160301_203626_resized.jpg

Pierwsze akwarium - kostka 40x40x40

Michał_R w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 229 · Wyświetlenia: 58145
To mój pierwszy post na forum, więc witam Wszystkich serdecznie. Jest to również moje pierwsze akwarium, w zasadzie robione dla córeczki - 8 l. - więc wiadomo kto o wszystko będzie musiał dbać ;-) P...
YouTube

Pierwsze podejście do wabi-kusa

Anonim 43711 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6541
Małe akwarium: 30x16x20cm. Kilka kamyków, żwirek, ADA amazonia II jako podłoże i rośliny z przycinki. Oświetlane 9w lampką ledową. Taka oto ozdoba gościła na moim biurku przez ostatnie 150 dni. Krótki...
1448915242984.jpg

Pierwsze Iwagumi i 375L

boomer5 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 72 · Wyświetlenia: 19165
Witam. Przeglądam regularnie "gazetke roślinyakwariowe.pl" i zaczynam działać z nowym projektem. Wcześniej stał zbiornik ok 400l ale był tam "miszmasz" z roślin i ryb. Teraz powst...

260L - pierwsze roslinne - saper

saper w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 23900
Start : 22.11.2009 Wymiary: 260 L ( http://www.juwel.pl/produkty/vision.html ) 121x(46-32)x64 - profil Światło: 3x54W (T5) . Od przodu : Juwel Day x2, Juwel Nature. Odbłyśniki. Podłoże : Aqua...

Pierwsze Wabi-Kusa - Rafał Klocek

cyberain w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11808
Po przygodzie z Vivarium, postanowiłem stworzyć coś bardziej estetycznego i o wiele mniejszego. I tak oto powstało moje pierwsze Wabi-Kusa :) Rośliny: -Ludwigia Palustris -Staurogyne Repens -Hydroco...

Pierwsze akwarium 54l - pomoc w wystroju.

kryfor0407 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2456
Witam, jestem laikiem w dziedzinie akwarystyki jednak uległem namowom syna by kupić mu pierwsze małe akwarium. Posiadamy zestaw aquael skompletowany osobno: - akwarium 60x30x30 - grzałka z termostatem...

Pierwsze Akwarium

kowal123 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 9774
Wymiary: 60x30x35 63l Oświetlenie: 2 x 24W Daylight Nawożenie: Colour Fe+, K+ Podłoże: Substrat aktywny, żwir kwarcowy Temperatura 22 C Filtracja: Tetra EX 800 plus Rosliny: Bacopa caroliniana,compac...

Pierwsze akwarium - 200l

brilak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2214
Witam, powoli zaczynam przygotowywać swój pierwszy baniak. W mieszkaniu, to już drugie akwarium, pierwsze 72 litrowe ma syn. Na chwilę obecną mam już w sumie wszystkie graty, poza lampą, która to jest...

Statystyki

Ten temat przegląda 227 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 227 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.