|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jakie proponujecie podłoże, chcę zeby ładnie rosły roślinki.Proszę o pomoc...
-
oskarlub
●
Wiesz, nie ma idealnego podłoża. To wszystko zależy od kilku czynników m.in. od tego jak zamierzasz nawozić akwarium i jakie rośliny trzymać. Jedni wolą dawać żyzne podłoże inni nie. Jedni wybierają ADA, inni osiągają rewelacyjne efekty na ziemi ogrodowej. Na przykład RedBaron (ziemia + żwir) i Adam Paszczela (ADA). A są jeszcze tacy jak Piotr, którzy dają torf i glinę. I oczywiście coś co to przykryje, bo bez żwiru lub specjalistycznych podłoży, wszystko wypłynie do góry. Ale to mam nadzieję wiesz
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nessos
No to zamieszałeś Oskarowi w głowie  , ale jakie pytanie taka odpowiedź
Przeszukałem forum w temacie podłoży i jest bardzo dużo opsów, więc radzę oskarlub poczytaj 
-
Gość
●
Wiesz lancer18d, z podłożami to jest tak że... mam już kilka lat akwarium i nie wiem jakie jest najlepsze. Bo cały czas pojawiają się nowe. Ja zdecydowałem się na ADA, ale wiem że to kosztowany zakup i dlatego nie każdemu go polecam. Bo po co ma się zrazić kosztami. Poza tym na przykład RedBaron pokazał, że najlepsze podłoże to takie które wypracowuje się latami i obserwuje czy je zostawić, czy pracować na nim  Pewne chyba jest tylko jedno. Każdy z nas miał w swoim akwarium już kilka rodzajów podłoży i pewnie będzie miał kolejnych kilka. Jak już znajdziemy dobre pod kątem właściwości to zaczniemy szukać odpowiedniej kolorystyki, czy granulacji. I tak całe życie 
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
na samym żwirku też można wychodować piękne rośliny. Są to jednak rosliny które nie pobieraja pokarmu z podłoża. Cryptocoryny i żabienice jednak będą potrzebowały bogatego w składniki pokarmowe podłoża. Ja jednak wole dać coś pod żwirek lub do żwirku chociaż mam same rośliny które nie są korzeniowcami.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Podłoże już zakupiłem tj JBI AQUA BASIS plus, jaka powinna być warrstwa żwiru?
-
oskarlub
●
To już było setki razy. Szukaj przed zadaniem pytania. I czytaj
Powinno się dawać 8-10 cm. I rada - nie żałuj na podłożu. Kupujesz je raz na kilka lat, a jak dasz 2 cm z oszczędności to rośliny Ci się nie będa trzymały podłoża
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
co do JBL-a nie dawaj większej warstwy na dno jak 1cm. Potem przykryj to minimum 6cm warstwą żwirku. Z moich doświadczeń z JBL-em wynika, że mogą rosnąć zielenice na podłożu w miejscach nie osłoniętych roślinkami. Warstwe mam 2cm czyli 5L na powieżchnię 80x35cm. Więc radze zrobić 1cm warstwę JBL-A. Poza tym nawóz może być. pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Nessos napisał(a):Wiesz lancer18d, z podłożami to jest tak że... mam już kilka lat akwarium i nie wiem jakie jest najlepsze. Bo cały czas pojawiają się nowe. Każdy z nas miał w swoim akwarium już kilka rodzajów podłoży i pewnie będzie miał kolejnych kilka. Jak już znajdziemy dobre pod kątem właściwości to zaczniemy szukać odpowiedniej kolorystyki, czy granulacji. I tak całe życie 
Zgadzam się z Tobą całkowicie 
-
Gość
●
Zaraz, zaraz, czy to znaczy że to podłoże jest autorstwa p. Wojtaszka?
-
Leszek Lewkowski
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
Marian Wojtaszek stworzył ActiSubstrate sprzedawany przez Aquaela. Ale to substrat, a nie podłoże. Daje się go na dno zbiornika a potem przykrywa żwirem lub innym podłożem. W ofercie firmy jest jeszcze AkwaKwarc - kwarc o różnej granulacji
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
oskarlub napisał(a):Jakie proponujecie podłoże, chcę zeby ładnie rosły roślinki.Proszę o pomoc...
Podłoże w akwa jest b.ważne, spełnia ważną rolę w utrzymaniu homeostazu w zbiorniku ale nie jest najważniejszym czynnikiem jeśli chodzi o wzrost roślin. Ja bym za bardzo nie kombinował- najważniejsze aby nie wpływało na parametry wody (dlatego ciągle najlepszy jest żwirek kwarcowy), ważna jest granulacja (IMHO najlepiej 1-4 mm), grubość (6-8 cm) a na dno trochę gliny lub laterytu (ewentualnie torfu). Od tego powinieneś zacząć. Potem jeżeli takie podłoże nie spełni Twoich oczekiwań można kombinować - różne dodatki, węgiel aktywowany(?), podłoża ADA(???) Ciągle mam jeden zbiornik bez podłoża i jeśli chodzi o rośliny takie jak R.macrandra, R.rotundifolia, M.umbrosum, duży i mały henio, L.aromatica,Hygrophila 'Thailand', limnofile to nie widzę różnicy we wzroście w porównaniu z akwa z podłożem (glina ,lareryt, torf). Natomiast rośliny takie jak onowodki, Barclaya longifolia w takim podłożu są zbyt wybyjałe (barklaja np. 25cm blaszka liściowa osadzona na 25cm ogonku) i staram się je sadzić w wypłukanym żwirku bez dodatków.
Krzysiek
-

j24
●
- Miasto: Zgierz
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
|
|