red cherry mech singapur - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

red cherry mech singapur

Liczba wyświetleń: 2531·Odpowiedzi: 5
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 lis 2006, 11:06 red cherry mech singapur  (#1)  

Witam mam pytanie obsadziłem korzeń mchem singapur(przepraszam za nazewnictwo) wiążąc go do korzenia nicią zamierzam niebawem zakupić krewetki red cherry i obawiam się że mogą one zrobić sobie z tego mchu stołówkę. Czy moje obawy są słuszne? Ponadto boję się że wspomniane krewetki mogą paść ofiarą pozostałej obsady akwarium 54L 10 neonów czerwonych. Akwarium jest dość zarośnięte posiada duże skupisko microsorium oraz korzeń który po zarośnięciu mam nadzieję też będzie stanowił kryjówkę. Jestem początkującym akwarystą z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

slawny76

bimerjz Sandomierz

07 lis 2006, 11:48 krewetki  (#2)  

Odnośnie mchu to krewetki red cherry napewno ci go nie zjedzą mogą tylko go oczyścić z obumierających pędów, co się tyczy neonkówto już bardziej problematyczna sprawa z krewetkami ,nie wróżę ci dużego przyrostu maluchów w twojim zbiorniczku na plus to to że jest on zarośnięty napewno coś tam się uchowa neonki to naprawdę wytrawni myśliwi zjadają malutkie krewetki.Większe ok 1 cm juz są bezpieczne poprostu za duże dla neonków
200l HQI 2*70w ,CO2 ,RO --GG 1741099

bimerjz
Ranga: Początkujący

Miasto: Sandomierz

08 lis 2006, 19:03 Re: krewetki  (#3)  

bimerjz napisał(a):Odnośnie mchu to krewetki red cherry napewno ci go nie zjedzą mogą tylko go oczyścić z obumierających pędów, co się tyczy neonkówto już bardziej problematyczna sprawa z krewetkami ,nie wróżę ci dużego przyrostu maluchów w twojim zbiorniczku na plus to to że jest on zarośnięty napewno coś tam się uchowa neonki to naprawdę wytrawni myśliwi zjadają malutkie krewetki.Większe ok 1 cm juz są bezpieczne poprostu za duże dla neonków
Dziękuję za informacje muszę przyznać że zmartwiłeś mnie częściowo. Specjalnie zmieniłem obsadę na te neony poprzednio wpuściłem na próbę 5 red cherry i nie do wiary byłem światkiem jak były przedmiotem polowania, myśliwymi były kosiarki które w przeciągu 1 dnia pożarły moje wisienki. Nigdzie na forum nie spotkałem się żeby kosiary interesowały się krewciami.

slawny76

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zobek Gliwice

08 lis 2006, 19:38   (#4)  

A może to nie były prawdziwe kosiarki tylko Garra taeniata.

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

08 lis 2006, 23:44   (#5)  

Zobek napisał(a):A może to nie były prawdziwe kosiarki tylko Garra taeniata.
dzięki za ten link jestem początkujący ale lubię dobrze poznać temat przed zakupem moich kosiarek wypytałem znajomego akwarystę który również przestrzegał mnie przed fałszywkami. Zgodnie z jego wskazówkami kierowałem się tym żeby czarny pas biegnący wzdłuż ciała kosiarki nie kończył się u nasady płetwy ogonowej tylko na końcu tej płetwy. Takie też rybki zakupiłem. Dlatego upieram się że to prawdziwe kosiary. dodam tylko że kiedy trzymałem je z parką ramirezków to równo z nimi posilały się żywą larwą komara.

slawny76

bimerjz Sandomierz

10 lis 2006, 20:05 kosiarki  (#6)  

slawny76 napisał(a): Dlatego upieram się że to prawdziwe kosiary. dodam tylko że kiedy trzymałem je z parką ramirezków to równo z nimi posilały się żywą larwą komara.

Myślę że odpowiedziałeś sam sobie na dręczocą pdświadomość odnośnie kosiarek,
rybki przyzwyczaiły się do pokarmu mięsnego więc krewecie to też dla nich są przysmakiem tak jak larwy komara
Ja u swoich dwuch kosiarek weteranek nie zauważyłem zainteresowania krewetkam.W ogolnym pływają mi platki które wogóle nie interesują sie krewetkami ,kiedyś przez przypadek odłowiłem maleństwo platki do krewetkarium i nie chciało mi się polować i robić bałaganu. Po miesiącu stwierdziłem znikomy przyrost w krewetkarim zero małych kreweci , a malutka platka rosła w oczach tak jakby za chwilke miała urodzić:) odłowiłem ją z baniaczka do ogólnego i po tygodniu wszystko wróciło do normy malutkie krewetki się pojawiły opisuje to dla zobrazownia że nawet jak mała rybka jest głodna to potrafi się przestawić na inny pokarm jak jej spasuje to trudno ją odłuczyć:)
Jak mawia moj nadużywający znajomy " jeszcze nikt kota nie odłuczył pić mleka"
200l HQI 2*70w ,CO2 ,RO --GG 1741099

bimerjz
Ranga: Początkujący

Miasto: Sandomierz

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5569
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4759
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
IMG20240707202908.jpg

Mordercze Red Cherry

Adip w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5980
Witam, od trzech tygodni mam problem ze zgonami krewetek, czasem jeden zgon na dobę, czasem więcej. Parametry wody poprawiłem, nie leję za dużo chemii, napowietrzanie poprawiłem za pomocą deszczownicy...
YouTube

Krewetki Calceo Bee / Golden Dragon / Red Dragon

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3206

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10173
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Ginące krewetki red cherry

niks2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2632
Po wymienieniu podłoża na żwirek i kupieniu 2 ślimaków helenek, nagle zaczęły zdychać krewetki. Przed wpuszczeniem krewetek do akwarium, dolewałem im minimalnie wody z akwarium, żeby do niej się przy...

Nawożenie przy Crystal Red

biju w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6268
Panowie widzę że mchy w krewetkarium potrzebują suplementacji nawozów to samo Monte Carlo. Czy nawożenie pełną linią Seachema nie zaszkodzi cristal red'om ? Gazuje też CO2 Wykonałem właśnie wszystkie ...

Bocja wspaniała a krewetki red cherry i amano.

marianski92 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1526
Witam wszystkich forumowiczów. Moje pytanie jest takie, czy wbrew wszystkim opiniom bocja wspaniała żywi się lub zdarza im się zjadać krewetki? Zwłaszcza chodzi mi o te red cherry bo z amano czy z fi...

025L CRYSTAL RED pierwsza hodowla

mirekasia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 14719
Witam wszystkich akwarystów Chciałbym zaprezentować mój nowy baniaczek dla krewetek. Oświetlenie standardowe zmienione na diody power led 1W 6500k Światła jest 0,5W/l dwie diody czerwone i dwie niebi...

Czy red cherry mogą być z gurami mozaikowymi i piskorkami ?

Marcel_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1871
Nie wiecie przypadkiem czy red cherry mogą być z gurami mozaikowymi i piskorkami ?

Statystyki

Ten temat przegląda 1359 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1359 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.