Po pierwszej nocy zauważyłem, że manometr "skacze". Przez noc wskazówka spadła o 2-3 kreski a w dzień stopniowo się podnosiła. Chodzi mi po głowie zmiana temperatury bo spię przy otwartym oknie i o tej porze roku temperatura w pokoju może spaść nocą poniżej 10st. Czy może to być przyczyną? Jeśli nie to jaki może być inny powód?
Co prawda też mam butle ale nie stoi w bezpośrednik kontakcie źródeł ciepła czy chłodzenia ale myślę, że patrząc na to od strony fizyki jest to możliwe. Jak by nie patrzyć wachanie temperatury u Ciebie jest stosunkowo dość duże co może wpływać na ciśnienie.
Ciśnienie pokazywane na reduktorze jest zależne od temperatury dlatego też CO2 kupuje się na kilogramy i po nabiciu butli dobrze jest sprawdzić czy jest ona rzeczywiście pełna.
Waga netto i brutto butli jest na niej wytłoczona (ale to już OT)
cezarlis w Technika CO2· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1164
Kupiłem używany zestaw CO2 z popularnym reduktorem mini z dwoma zegarami http://sklep.roslinyakwariowe.pl/technika-co2/reduktory-butli/reduktor-dwoma-zegarami-p-9835.html Niestety praw...
Statystyki
Ten temat przegląda 217 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571606
• Liczba wątków: 49479
• Użytkownicy: 36913
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 217 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej