[60L] Prosba o rady i pomoc :) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[60L] Prosba o rady i pomoc :)

Liczba wyświetleń: 2116·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 paź 2006, 14:37 [60L] Prosba o rady i pomoc :)  (#1)  

Witam

wstawiam kilka zdjec i opisze co robie z tym baniakiem, a potem zapytam, moze umiecie i chcecie pomoc :)

Baniak:
- 60 L
- start poltora tyg temu
-filt zew. aquaclear mini,w srodku gabka, co tam dolozyc ?
- podloze tylko zwirek
- oswietlenie: 1x15 W nieznana ( od czw. 15 osram 950 ) przez 12 h i 2x15 W osram 865 przez 11 h
- co2 z butli, okolo 1,5 babla na s, dyfuzor z kostki lipowej
- Two 10
- Tww 6
- pH 7,4 - staram sie zmniejszyc
- PO4 - 1,7
- NO3 - ok. 30
- woda w kranie PO4 zerowa wartosc,NO3 ok. 4-5
- nawozenie bardzo ostroznie, jak narazie ok.2 ml PGC 4 dni temu, dzis 0,5 ml PG macro i 1 ml PGC bo wydaje mi sie ze sa pewne niedobory
- jak narazie jedna podmiana 40%
- obsada 5x otosek, dodatkowo bedzie troche red cherry.
- babelkuje rotalia i czasem ta z prawej, pierwszy plan tez czasem ;)
- zalozenie takie ze na dniach bedzie tlo niebieskie a rosliny ladnie zarosna tyl akwarium

Moje pytania:
- jakie mam roslinki ? Moze ktos moze napisac ?:)
- czy cos zmienic w moim postepowaniu z akwarium ?
- narazie nawozic powoli czy czekac ?
- czemu rotalia tak sie plozy ? czemu jasna koncowka ? wyczytalem ze to brak azotu, probuje z macro powoli, zobaczymy czy pomoze.
czemu na tej roslinie z lewej taki czarny syf sie robi ?
- powoli zaczynam miec nitki ale malo, moze zamalo macro i roslini mniej wykorzystuja micro ?
- cos przesadzic, odsadzic, itp ?:)
- jakies rady ?

pozdrawiam
Tomek

Tomek99

03 lis 2006, 10:54   (#2)  

Witam
Po pierwsze mi sie od razu rzucil Twoj zwir. Z tego co mi wiadomo nie nadaje sie on do chodzowania roslin. Jest za gruby i ma ostre krawedzie wiec dla roslin to koszmar. Jesli sie myle prosze o sprostowanie.
Plozenie rotali to bardzo dobry efekt swiadczacy otym ze ma wystarczajaco duzo swiatla. Kiedys zadalem takie same pytanie mi nikt nie odpowiedzial:).
Nawozenie ja uzalezniam zawsze od zawartosci FE. Test wykazuje 0 to zwieksz.
Ja odnosnie aranzacji nie mam zielonego pojecia ale na oko to bym cos z niskich rozlin dosadzil na prozd. moze jakis trawnik?? Ale przy tym zwirku to chyba nie dasz rady np glosi posadzic. Chcialbym Ci powiedziec ze moje nowe akwarium po 10 dniac wyglada duuuzo gorzej. Przypomnialo mi to moje miejsce w szeregu:)

Kowaljl

03 lis 2006, 21:46   (#3)  

Hmm czyli zeby rotalia rosla prosto i bujnie co trzeba jej zapewnic ? :) nie posmyslalem ze zwirek moze byc zly ale narazie musze przy tym pozostac.. o trawniczku pomysle jak ustabilizuje wszytkie parametry :) Narazie testu Fe nie mam..

moje miejsce tez jest daaaleko w szeregu.. bardzo daleko :)

Tomek99

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

04 lis 2006, 00:52   (#4)  

Dla mnie najwieksza zaleta rotali jest wlasnie to ze ona nie roznie prosto. Dzieki temu ze rosnie w ten sposob rosnie gesto i mozna ja przycinac jak krzaki w ogrodzie:).

Kowaljl

04 lis 2006, 13:08   (#5)  

hmmm.. nie wpadlem na to :) czyli mozna ja potraktowac jako zywoplot ?:) czyli nie za ma za duzego znaczenia ze np. obetniemy glowny stozek wzrostu bo wypusci nowe ?:) najbardziej by mi odpowiadala geste sciana z otali na III planie, ale z tego piszesz to mozna to osiagnac robiac jak Ty :) a jak sie nazywa ta roslina z lewej, III plan ?P:)

Tomek99

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

20231213_192622.jpg

Moje 60l

Michał83krk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1653
Moje 60 l pozdrawiam
20231122_202100.jpg

Aranżacja HEXA SET II 60L

DorotaJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3411
Witam was. Szukam pomysłu na akwarium HEXA SET II 60L. Już tyle razy w ciągu 20 lat go aranżowałam i zawsze po roku okazywało się, że nie wygląda to tak jak planowałam Akwarium specyficzne: węższe niż...
YouTube

Tutorial ADA 60l

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1573
1-270122.jpeg

60l - James Starr-Marshall (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3372
1-270122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 60l z aranżacją autorstwa Jamesa Starr-Marshalla wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.p...
1-100122.jpeg

60l - Mark Evans (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3028
1-100122.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 60l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants... Czytaj więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
YouTube

98l i pomoc w aranżacji

mufcore w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 12722
Witam Biorąc pod uwagę ze jestem mocno raczkujący w akwarystyce chciałem się zwrócić o poradę do bardziej doświadczonych. Czy mogę prosić o jakieś porady i sugestie jak to ogarnąć. Kombinuje na róż...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1202
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

SCAPER'S - prośba o ocenę

PKS_26 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5457
Po mału przygotowywana do nowego projektu:) prosze bardziej doświadczonych w aquascapingu o ocenę i ewentualnie krytykę. 2.jpg 3.jpg 1.jpg

Prośba o poradę w sprawie skał.

Krzysztof Radziszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4843
Bardzo proszę osoby, które posiadają poniższe rodzaje skał o wyrażenie opinii głównie pod kątem zmiany parametrów chemicznych wody w zbiorniku. Z góry dziękuję za pomoc. https://sklep.roslinyakwariow...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6499
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Statystyki

Ten temat przegląda 253 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570982
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 253 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.