Tutaj bedzie zawarta odpowiedz do twojego 2 posta:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 2971#82971
Najpierw do tego liknka co podałem:
Jak już chcesz robić roślinne to 80 jest dobra do tego celów. Popatrz w galeriach jak można zrobić takie akwarium.
Co do nawozów to ja sam używam takich z allegro :
http://www.allegro.pl/item137200866_zestaw_nawozow_mikro_makro_holender_h1_gratis_.html
Można również używać inne. Poczekaj może ktoś Ci jeszcze coś doradzi.
To co Ci poleciłem są dobre przy uważnym stosowaniu się do wskazówek producenta.
Jeżeli chodzi o CO2 na początek bimbrownia starczy tylko musisz poczytać jak to zrobić itp.
Teraz odpowiedź do tego posta.
Po pierwsze musisz znać swoje parametry wody w kranie. Wejdź na strone swoich wodociągów i sprawdź jakie masz.
Jak nie to kup testy bo to zawsze sie przydaje przy roślinnym akwa :
- twardość ogólną
- twardość węglanową
- NO3
Te 3 na początek starczą.
Jeżeli chodzi o oświetlenie to inna bajka, bo żeby rośliny dobrze rosły to musi być co najmniej 0,5W/1L. Wiec jeśli masz 2x 20 w co szczerze wątpię to by starczyło. Sprawdz jakie masz świetlówki powinny być opisane.
Podłoże - żwirek o średnicy 1-3 mm
Środki przeciwko glonom ......
No o tym to musisz kolego zapomnieć. Musisz starać się tak prowadzić akwarium żeby tych glonów było jak najmniej.
No co do temperaturki wody to chyba ciut za niska. 25 stopni powinno być w sam raz

Podmiany wody co tydzień 30% objętości.
Co rozumiesz pod pojęciem wymycia filtra. Czy bierzesz go pod kran i myjesz pod ciepłą woda?? Jeśli tak to błąd. Tz filtr jako plastik spoko. Ważne są gąbki żeby płukać je w wodzie pochodzącej z podmianki (brudna woda z akwarium). A dla czego, ponieważ w gąbce żyją bakterie rozkładające pewne związki. Jeśli dasz je ciepłą wodą to je po prostu zabijasz i filtr dojrzewa od początku.
Roślinne akwaria są trudne jak na początek chociaż mi się udało.

Czy to jest mozliwe ze rosliny mi ryby podgryzaja i dlatego tak sie dzieje ??
A jakie masz rybki w akwarium??
Nie poddawaj się. Zobaczysz jak wyjdziesz na prostą to bedziesz zadowolony z siebie i rezultatów jakie uzyskasz.
No i rośliny na początek powinny być szybko rosnące i średnio wymagające.
No narazie to na tyle
Pozdrawiam
M&M