PG Hydro Mineral-dziwne TWW - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

PG Hydro Mineral-dziwne TWW

Liczba wyświetleń: 1325·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
RESPO Wrocław

31 paź 2006, 10:57 PG Hydro Mineral-dziwne TWW  (#1)  

Stosuję od roku pełna paletą PG do wody z RO.
Chodzi mi o komentarz, co sądzicie o moich twardościach.
Mianowicie TWO-4 czyli Ok. natomiast TWW cały czas 0-1 i nie wiem dlaczego.
Wyjaśnię jeszcze postępowanie, aby uniknąć pewnych pytań.
Dawkowanie według zaleceń (odmierzane bardzo dokładnie)
Preparat wstrząśnięty i rozmieszany bardzo dokładnie
Dodawany bezpośrednio do zbiornika. (160l podmiana 20% co tydzień) (kwarc, volcanit)
Test Sera, Zoolek, Tetra - wszystkie pokazują to samo
CO2 z butli, więc chyba, dlatego udaje mi sie utrzymać w miarę stabilne PH, (choć stwierdzenie ile mam CO2 na podstawie TWW i PH jest w takiej sytuacji niemożliwe)
PH wieczorem 6,4 rano 6,8
Generalnie kondycja roślin dobra jedynie u rotali występuje nieznaczna deformacja młodych liści, ale to chyba osobny problem (poruszę ten temat wieczorem).
Ma ktoś sensowne wyjaśnienie, dlaczego TWW jest tak niskie>
Jeszcze jedno, jeśli wodę z akwarium pozbawimy CO2 sytuacja nie ulega zmianie.
Pytałem Bartka o komentarz, ale stwierdził, że nie ma pojęcia co jest powodem takiego stanu rzeczy.
Proszę o sugestie, bo zastanawiam się czy nie zmienić preparatu na inny.

RESPO
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lis 2006, 22:41   (#2)  

Tez moje KH jest w tych granicach , stosowałam 100% RO i mineralizowałam hydromineral aqua art. Dziś doświadczalnie wymieszałam RO z woda z kranu i tylko w takich sposób udało mi się podwyższyć KH.

aksoglam

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7644
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3200
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

YOKUCHI Ishiko Plant Mineral

Glonowaty w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2024
Ostatnio w pewnym sklepie został mi ten produkt polecony przez sprzedawcę. Myślę kupie sprawdzę zobaczymy. Dzisiaj czytam etykietę że zaleca się używanie go z Gen BG (chyba micro od producenta). Jakoś...

Aqua Art Hydro Mineral

slawekmokwa1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1780
Witam Czy ktoś zna skład Aqua Art HYDRO MINERAL lminerały do RO osmozy?

Planta Gainer PRO Hydro Mineral - regulacja twardości

apper w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6160
Mam akwarium z dużą ilością roślin i rybami, które preferują wodę średniej twardości. Akwa 375L. Niestety w kranie mam wodę bardzo twardą. Chciałbym przejść na 100% RO i sam doprowadzić ją do pożądany...

Wyniki Hydro Mineral

bieniolubo23com w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5066
Witam.Chciałem wam przedstawić pewną sytuacje która mnie spotkała wczoraj.Ostatnio mówi się często o wodzie RO i jej mineralizacji.Postanowiłem iść za ciosem i kupiłem wodę demineralizowaną(nie mam fi...

Salty Shrimp Mineral GH+

sauronxxl w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1431
Witam. Czy wie ktoś ile czego jest w SALTY SHRIMP MINERAL GH+ najbardziej mi zależy ile jest wapnia i magnezu w tym.Oczywiście jak tam jest wapn i magnez ;) Nie mogę nigdzie tego składu znaleźć.Prosz...

Zmętnienie i dziwne "glony"?

del toro w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1376
Witam, zrobiłem podmianę wody ok. 40% i od tygodnia mam takie zmętnienie, a co gorsza przed kamieniem pojawiły mi się nieznane mi "glony" białawe kołyszące się jak trawa. Co można poradzić?...

Anubiasy - dziwne zachowanie

pj007 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2913
Witam Akwarystyką roślinną zajmujęsię od 10 lat, wiele już widziałem ale to co teraz mnie spotkało zaskoczyło mnie kompletnie. Wykonałem nową aranżację z wykorzystaniem korzeni mopane. Brałem pod ...

Zepsuty Shrimp Mineral AA???

Dorotek w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 9075
Czy to możliwe, żeby ten mineralizator po około 3 miesiącach od otworzenia (na opakowaniu jest napisane, że jest ważny przez 12 miesięcy od otwarcia) się "zepsuł"? W butelce zaczęły pływać &...

Statystyki

Ten temat przegląda 323 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 323 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.