CO2 test sera - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CO2 test sera

Liczba wyświetleń: 5059·Odpowiedzi: 4
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.

29 paź 2006, 12:00 CO2 test sera  (#1)  

Czy ktoś używa tego wynalazku? Ja kupiłem zamontowałem i jakoś mi nie działa :(, albo nie potrafię zinterpretować jego skali. Proszę o opinie na temat tego testu.

chaos
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hibek Gliwice

29 paź 2006, 14:14   (#2)  

Jeśli masz na myśli długotrwały test SEry na Co2 to ja g używam.
Początkowo sądziłem że nie bardzo działa bo ciągle wykazywał za niski poziom Co2, ale taki faktycznie był. Jak uzyskałem odpowiedni poziom dwutlenku to wskazanie się zmieniło
Sprawdź sobie jego datę przydatności.

Jeśli natomiast chodzi Ci o problem z odczytem zabarwienia, to również miałem problem bo jak to w akwarium zwykle bywa taki test jest na tle zieleni, co może zakłamywać odczyt. W czasie odczytu wkładałem za niego biały kawałek PCV aby uzyskać białe tło.

pozdrawiam

Hibek

Miasto: Gliwice

03 mar 2017, 09:28 Re: CO2 test sera  (#3)  

Zeby nie zakladac tematu to troche odkopie. Kupilem taki test wczoraj i wg instrukcji nalalem do niego ok 1-1,5ml wody z akwarium i zalalem 4 kroplami plynu, obrocilem, wstawilem do akwarium pod lustro wody. Test jest niebieski po ponad 12h

Teraz pojawiaja sie 2 pytania:
Od 1 tyg leje 3-4x zwiekszone dawki Easy Carbo przeciwko nitkom. Gloniska juz schodza. A przy takich dawkach poziom CO2 powienien byc w teorii bardzo wysoki. Przeczytalem juz, ze wegiel w plynie nie zmienia PH, tzn. ze nawet jakbym wlal tam wiadro to i tak nie przekrocze danej rozpuszczalnosci CO2 w wodzie przy stalym poziomie KH?
No wlasnie, tutaj nie mam testu na KH wiec nie moge powiedziec, wiem tylko ze moje GH to 8dh (test kropelkowy).
Drugie pytanie, czy ten test jest do d. ? Tzn. czy nie lepiej spreparowac plyn 4dh KH i potem zalac go kropelkami z testu i wlozyc do akwarium?

Co jest bardziej wiarygodne?

Jak moge w latwy sposob polepszyc wchlanianie CO2 w wodzie nie posiadajac bimbrowni ani zadnego reaktora, butli CO2 ? Czy latwiej zakwasic wode czy podwyzszyc KH?
Z tym buforem KH tez troche nie rozumiem. Im wyzsze KH tym wahania PH sa mniejsze, ale jak jest duze KH to jest twarda woda, a tego nie lubia ryby i krewetki.

Przy wymianach wlewam mniej wiecej 10l destylowanej wody i 5l kranowy (akwa 54l). Podloze jest aktywne i raz na 2 dni wleje 1ml Easy Life Profito.
Dziekuje za odpowiedz.

spz86

PMA Dębica

03 mar 2017, 10:01 Re: CO2 test sera  (#4)  

Carbo w plynie to nie jest dwutlenek węgla. Nie podajesz co2 to nie pytaj jak polepszyc wchlanianie :) test dziala poprawnie moim zdaniem.

PMA
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Dębica

03 mar 2017, 11:45 Re: CO2 test sera  (#5)  

spz86 napisał(a):Jak moge w latwy sposob polepszyc wchlanianie CO2 w wodzie nie posiadajac bimbrowni ani zadnego reaktora, butli CO2 ?

Raczej nijak. Żeby zwiększyć wchłanianie CO2 to musi ono tam być!
nie posiadając bimbrowni ani zadnego reaktora, butli CO2

Z carbo nie dostarczasz CO2, tylko węgla który jest w pewnym stopniu przyswajany przez rośliny. Nie zmienisz w ten sposób Ph.
Jak nie podajesz CO2 (z butli/bimbrowni) to co ma ci pokazywać test :?:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej

astar
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2573
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg

Nowe indykatory CO2 Qualdrop - szkło, plastik i płyn

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 962
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
IMG_20260207_134116.jpg

Reaktor CO2 qualdrop

akwaAmator w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4687
Witam Ktoś używa tego reaktora ? Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija . Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Screenshot 2025-11-20 151646.png

Zestaw co2

Lejla w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11329
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2275
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Co2 dawkowanie

andrzejkowac w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2376
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7213
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Jaki wężyk i kolanko do co2 z Sodastream??

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2883
Witam Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11108
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 412 · Wyświetlenia: 393661
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Statystyki

Ten temat przegląda 387 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 387 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.