czy da się samemu zrobić test na fe i po4? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czy da się samemu zrobić test na fe i po4?

Liczba wyświetleń: 1854·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
W zwiazku z tym,że mam dostęp do różnych odczynników chemicznych chiałam zapytać czy zna ktoś sposób na wykonanie testu na PO4 i Fe.

helka

chrisowaty Zgierz k/Łodzi
helka napisał(a):W zwiazku z tym,że mam dostęp do różnych odczynników chemicznych chiałam zapytać czy zna ktoś sposób na wykonanie testu na PO4 i Fe.

Samo dobranie składników, aby reagowały na określoną zawartość związku to połowa sukcesu. Druga część, jest o wiele trudniejsza. Należy zrobić wzorzec według kórego będziemy porównywać próbki.

Własny zestaw testów fajna sprawa dla ludzi ambitnych, ale cena będzie większa od zestawu gotowego.

Życzę wytrwałości i powodzenia.

chrisowaty
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zgierz k/Łodzi

hydrophil zabrze

30 paź 2006, 16:01 oznaczanie żelaza i fosforu  (#3)  

chrisowaty napisał(a):
cena będzie większa od zestawu gotowego.

Witam,

Zakup odczynników rzeczywiście może być drogi, ale za to testy starczą nam na bardzo długo.

Do oznaczania żelaza ogólnego najlepiej nadaje się metoda z rodankiem. Metoda pozwala na oznaczenie żelaza od 0.01 do 0.2 mg w próbce,
co przy użyciu próbki o objętości 100 cm3 stanowi 0.1 do 2.0 mg/dm3.

Warto wspomnieć, że w oznaczaniu przeszkadzają fosforany i inne związki tworzące połączenia kompleksowe z żelazem trójwartościowym,
w środowisku kwaśnym (żelazo może też być obecne w połączeniach ze związkami humusowymi);
duża zawartość związków organicznych, wysoka barwa a także mętność wody.

Do oznaczania fosforanów nadaje się metoda z kwasem askorbinowym. Minimalne wykrywane stężenie wynosi 0.09 mg/dm3 PO4.

Przydałby się spektrofotometr lub fotokolorymetr, odpadłoby wówczas przygotowanie wzorców w cylindrach Nesslera.
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>

hydrophil

Miasto: zabrze

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 paź 2006, 02:35 Re: oznaczanie żelaza i fosforu  (#4)  

Zakup odczynników rzeczywiście może być drogi, ale za to testy starczą nam na bardzo długo.

Cena nie ma dla mnie znaczenia bo odczynniki mogę zdobyć za darmo.

Do oznaczania żelaza ogólnego najlepiej nadaje się metoda z rodankiem. Metoda pozwala na oznaczenie żelaza od 0.01 do 0.2 mg w próbce,
co przy użyciu próbki o objętości 100 cm3 stanowi 0.1 do 2.0 mg/dm3.

Jakiego dokładnie rodanku trzeba użyć?Potrafiłbyś wytłumaczyć jak dokładnie przeprowadzić pomiar tą metodą?

Warto wspomnieć, że w oznaczaniu przeszkadzają fosforany i inne związki tworzące połączenia kompleksowe z żelazem trójwartościowym,
w środowisku kwaśnym (żelazo może też być obecne w połączeniach ze związkami humusowymi);
duża zawartość związków organicznych, wysoka barwa a także mętność wody.

Tzn.,że w wyniku zaistnienia tych czynników wynik będzie mało wiarygodny?

Do oznaczania fosforanów nadaje się metoda z kwasem askorbinowym. Minimalne wykrywane stężenie wynosi 0.09 mg/dm3 PO4.

Z odczynników tylko kwas askorbinowy jest do tego potrzebny?

Przydałby się spektrofotometr lub fotokolorymetr, odpadłoby wówczas przygotowanie wzorców w cylindrach Nesslera.[/quote]

Potrafiłbyś wytłumaczyć wykonanie tego testu w sposób mniej naukowy?

helka

hydrophil zabrze

31 paź 2006, 12:56   (#5)  

Witam,

żeby zacytować fragment tekstu trzeba zaznaczyć tekst i kliknąć Quote.

Jakiego dokładnie rodanku trzeba użyć?Potrafiłbyś wytłumaczyć jak dokładnie przeprowadzić pomiar tą metodą?

Rodanek amonowy (NH4CNS) lub potasowy (KCNS) cz.d.a. Potrafiłbym.

Tzn.,że w wyniku zaistnienia tych czynników wynik będzie mało wiarygodny?

Tzn., że wynik będzie obarczony błędem w zależności od intensywności czynników, które wymieniłem powyżej (a także błędów pomiarowych - związanych z czynnikiem ludzkim). Wynik obarczony kilkuprocentowym błędem można uznać za wiarygodny. Większe odchylenie nie jest akceptowane jeśli wyniki badań mają być wiarygodne.

Dla potrzeb akwarystyki produkuje się wiele rodzajów testów, które dają często tylko przybliżone wyniki analizy, lub wyniki, które są absolutnie nie do zaakceptowania.
Pomimo to zdecydowana większość akwarystów używa tych testów a ich akwaria są dowodem na to, że uzyskane wyniki, mimo że przybliżone, są pomocne.

Niestety często akwaryści powołują się na te wyniki, używając ich jako argumenty w mniej lub bardziej merytorycznych dyskusjach, co wprowadza w rozważania niepotrzebny chaos. Gdybym miał taką władzę zakazałbym sprzedaży testów akwarystycznych i wprowadził możliwość taniego badania wody w laboratoriach. Dzięki temu możnaby wyciągać odpowiednie wnioski, i dochodzić do prawdziwych konkluzji, a tym samym pogłębiać wiedzę o ekologii akwarium. :D

Z odczynników tylko kwas askorbinowy jest do tego potrzebny?

Nie tylko, ponadto: roztwór KH2PO4, molibdenianu amonowego, winianu antymonylowo-potasowego, kwasu askorbinowego, kwasu siarkowego, alkohol etylowy 95%, woda destylowana.

Potrafiłbyś wytłumaczyć wykonanie tego testu w sposób mniej naukowy?

Politechnika Śląska odcisnęła na mnie swoje piętno i nie potrafię już inaczej. :wink:

Trochę się rozgadałem, ale od dawna nurtuje mnie problem wiarygodności testów akwa.
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>

hydrophil

Miasto: zabrze

04 lis 2006, 21:42   (#6)  

Potrafiłbym.

Mogłabym w związku z tym prosić Cię o wytłumaczenie( w sposób jak najbardziej zrozumiały) tego jak przygotować i przeprowadzić taki test?

Politechnika Śląska odcisnęła na mnie swoje piętno i nie potrafię już inaczej. :wink:

A może jednak byś spróbował?Jeśli naprawdę nie dasz rady to może odeślesz mnie do odpowiedniej literatury.

Trochę się rozgadałem, ale od dawna nurtuje mnie problem wiarygodności testów akwa

Mnie też.W dużej mierze dlatego chciałabym wykonać testy samodzelnie bo podobno są dużo dokładniejsze i bardziej wiarygodne.

Dzięki za zainteresowanie moim pytaniem.

helka

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5672
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28096
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7515
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 297197
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76173
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8262
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6903
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15934
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2777
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

AF PO4 Boost - dozowanie

pi3cho82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4439
Witam, Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem? Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...

Statystyki

Ten temat przegląda 980 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 979 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.