Witam,
żeby zacytować fragment tekstu trzeba zaznaczyć tekst i kliknąć
Quote.
Jakiego dokładnie rodanku trzeba użyć?Potrafiłbyś wytłumaczyć jak dokładnie przeprowadzić pomiar tą metodą?
Rodanek amonowy (NH4CNS) lub potasowy (KCNS) cz.d.a. Potrafiłbym.
Tzn.,że w wyniku zaistnienia tych czynników wynik będzie mało wiarygodny?
Tzn., że wynik będzie obarczony błędem w zależności od intensywności czynników, które wymieniłem powyżej (a także błędów pomiarowych - związanych z czynnikiem ludzkim). Wynik obarczony kilkuprocentowym błędem można uznać za wiarygodny. Większe odchylenie nie jest akceptowane jeśli wyniki badań mają być wiarygodne.
Dla potrzeb akwarystyki produkuje się wiele
rodzajów testów, które dają często tylko przybliżone wyniki analizy, lub wyniki, które są absolutnie nie do zaakceptowania.
Pomimo to zdecydowana większość akwarystów używa tych testów a ich akwaria są dowodem na to, że uzyskane wyniki, mimo że przybliżone, są pomocne.
Niestety często akwaryści powołują się na te wyniki, używając ich jako argumenty w mniej lub bardziej merytorycznych dyskusjach, co wprowadza w rozważania niepotrzebny chaos. Gdybym miał taką władzę zakazałbym sprzedaży testów akwarystycznych i wprowadził możliwość taniego badania wody w laboratoriach. Dzięki temu możnaby wyciągać odpowiednie wnioski, i dochodzić do prawdziwych konkluzji, a tym samym pogłębiać wiedzę o ekologii akwarium.
Z odczynników tylko kwas askorbinowy jest do tego potrzebny?
Nie tylko, ponadto: roztwór KH2PO4, molibdenianu amonowego, winianu antymonylowo-potasowego, kwasu askorbinowego, kwasu siarkowego, alkohol etylowy 95%, woda destylowana.
Potrafiłbyś wytłumaczyć wykonanie tego testu w sposób mniej naukowy?
Politechnika Śląska odcisnęła na mnie swoje piętno i nie potrafię już inaczej.
Trochę się rozgadałem, ale od dawna nurtuje mnie problem wiarygodności testów akwa.