problem z roślinnością jeżeli ktoś zechce proszę o pomoc
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam serdecznie.
Mam nielada problem :w zbiorniku 112l w,którym są paletki nie chcą rosnąć rośliny.
Przyrost nowych liści jest skąpy,a stare liście żółkną lub gniją i odpadają.Za to zielenice szalały.teraz jak gdyby się uspokoiły ,ale nie wiem dlaczego?
Wymiary akwa:80x30x45
Oświetlenie 5x18W 3x 18W od godz.8 do 20 i 2x18W od godz.12do 16.
1xSylwania grolux
1xOsram77
1xphilips tLD840
2xOsram865
Co2 z bimbrowni
PARAMETRY WODY:
TWo 15stopni niemieckich test zoolek
TWw 6 stopni niemieckich test zoolek
PH 6,9 sera
NO3 60mg/l zoolek
PO4 1,5mg/l testJBL
FE 0,5 do 1 mg/l test RATAJ
temp.27 stopni celcjusza
podłoże dla roślin Filtus około7cm grubości
Filtracja filtr zewnętrzny aqella UNIMAX 250
Fauna"
4xpaletki około12cm sztuka
1xskalar
Flora:
BACOPY
ZABIENNICE
ANUBIASY
BLYXA JAPONICA
MECH JAWAJSKI
AMAZONKI
PELIA
Nawoże nawozani od holledra H1 .Makro obecnie nie stosuje,tylko mikro 2ml raz na dzień.Podmiana wody co tydzień około 50% ,lecz azotany nie spadają bowiem w mojej kranówie jest ich około40mg/l,a może nawet i więcej bo z testu zooleka trudno odczytać ten czerwony kolor,a do tego w akwa są duże paletki lubiące mięsko,a PO4 0,25mg/l.Nie wiem czy przy takiej wodzie z kranu nie zastosować RO.Zrobiłem denitryfikator ale obecnie dojrzewa.Mieści się w nim około 8l wody,i muszę to jeszcze sprawdzić.No ale to tylko aby zbić azotany.Jeżeli będzie ktoś chętny proszę o pomoc.
POZDRAWIAM
-

beny_ny
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: trzebinia
A zapodaj jakieś zdjęcie.
CO2 z bimbrowni wiemy wszyscy jak działa. Raz lepiej raz gorzej. Hmm co do wody to może podmieniaj 2 razy w tygodniu i nie wiem czy przypadkiem za dużo micro nie dajesz. Ja też miałem problemy z nawożeniem. To ze masz dużo no3 to nie oznacza ze masz nie dawać macro. Że liście odpadają to oznaka braku pierwiastków. A jak czegoś brakuje roślinom to zaprzestają pobierania pozostałych składników. Zmniejsz micro do 0,5 ml i podawaj tak samo macro. Jak zobaczysz niedobory zwiększ dawkę.
Taka moja rada. Ale mądrzejsi ode mnie mogą się ze mną nie zgodzić.
Pozdrawiam
M&M
Walka z glonami trwa 
-
M&M
●
- Miasto: Elbląg
a ja się z tobą zgodzę!!!
-

kresone
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świętochłowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Fotki na dzień obecny nie mam z czego zrobić,ale z tym makro to tak zrobie.Nie wiem jeszcze dlaczego mi tak zjadają żelazo,chyba że mam dużo światła 5x18W?Rośliny bąblują,a raz mam zelaza ok.0,5mg/l do 1mg/l,a drugi raz mam prawie 0,3mg/l.
-

beny_ny
●
kresone napisał(a):a ja się z tobą zgodzę!!!
a jak sobie radzisz z azotanami przy paletkach?
-

beny_ny
●
nie robię pomiarów w tym zbiorniku z paletkami bo one same ''mówią'' mi kiedy jest czas podmiany wody poza tym, w tym akwa rosną raczej mało wymagające rośliny a jest ich dużo i szybko rosną więc i azot szybko znika chociaż podmiany wody są nieuniknione tyle że w mojej kranówie to no3 wacha się na poziomie 0-10  a i twardosci są o wiele nizsze kh3 gh7
wiec radzę Ci przejść na wodę osmotyczną bo ta twoja kranówa chyba nie jest zbyt odpowiednia dla twoich ryb 
-

kresone
●
Obiecuję obiecuję ale w końcu się zdecydowałem,muszę kupić filtr RO.A nie masz problemu z glonami?
-

beny_ny
●
kilka krasnorostów porasta kamienie w mijscach z silnym prądem ale innych glonów brak 
-

kresone
●
NO3 i PO4 o wiele za wysokie. Bezpieczne kryteria powinny wyglądać mniej więcej tak:
- NO3 - okolo 10-15 mg/l
- PO4 - 0,5
- Fe 0,1-0,2
Paletki w 112l
Za co je skazałeś?
-
Markusss
●
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
|
|