Kaskada HBL-501 Czy ktoś wie co to ?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kaskada HBL-501 Czy ktoś wie co to ??

Liczba wyświetleń: 4392·Odpowiedzi: 13
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
vasteq -=POZNAŃ=-
Szukam kaskady do mojej 25L. Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item134870883_filtr_k ... _nowy.html
Cena dotyczy modelu do pojemniejszych zbiorników jednak dowiedziałem sie od sprzedawcy ze do akwarium 30L kaskada taka kosztuje 24zł. Jednak nie jestem pewien co do tej firmy ani jakości tego sprzętu. Czy ktos ma może takie samo urządzenie i może opisa jak się sprawuje?? Dodam że jak za nowy sprzęt ze skimerem cena jest niezmiernie atrakcyjna.

vasteq
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: -=POZNAŃ=-

Wspieram stronę kontem Premium

vasteq -=POZNAŃ=-

16 lis 2006, 20:14   (#2)  

ktoś tu dał odpowiedz i już jej nie ma... no trudno. Kupiłem jednak ten filterek. O dziwo jest nawet cichy i ładny w miare. Jako wkład mam gąbke i coś owinięte wełną mineralną.. jakieś kamyczki. Czy ktoś wie co to?? Skimer ktory byl w zestawie nie sprawdza się ponieważ woda paruje i obniża sie jej poziom i tym samym po czasie zasysane jest powietrze, a nie bede go przeciez co jakiś czas opuszczał.

vasteq

16 lis 2006, 20:25   (#3)  

Te kamyczki to pewnie zloze biologiczne dla bakteryjek zeby zdrowo rosly i byly silne :D

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 lis 2006, 21:12   (#4)  

witam ten skimmer obniża się wraz z parowaniem wody chyba masz coś nie tak a w środku jest węgiel który musisz wyciągnąć ponieważ wyjałowi ci wodę . :)

Wojtek14

vasteq -=POZNAŃ=-

16 lis 2006, 21:26   (#5)  

w koncu znalazł się ktoś kto ma ten filterek. Dzieki, czym predzej pozbede się tego węgla. A skimer nie obniza się sam ponieważ jest na niego nasadzona siatka żeby nie wciagalo krewci i tym samym trzeba go ręcznie opuszczać. Dlatego nie używam skimera.

vasteq

16 lis 2006, 21:31   (#6)  

vasteq napisał(a):w koncu znalazł się ktoś kto ma ten filterek. Dzieki, czym predzej pozbede się tego węgla. A skimer nie obniza się sam ponieważ jest na niego nasadzona siatka żeby nie wciagalo krewci i tym samym trzeba go ręcznie opuszczać. Dlatego nie używam skimera.
Wyjalowi :?: Absorbuje substancje przez jakis czas potem doskonale podloze dla bakterii ale rob co chcesz :D

Gość

vasteq -=POZNAŃ=-

16 lis 2006, 21:52   (#7)  

z tym węglem to jest różnie. Znalazłem na innym forum krewetkarskim post odnosnie węgla. Napisał go "anik" z gdańska i pozwole sobie go sobie tutaj wkleić ponieważ wg mnie zawiera ciekawe informacje (jeśłi autor ma coś przeciwko to moge go usunąć):
Zobek, zgadzam się z Tobą, węgiel, poprzez swoją porowatą strukturę jest świetną powierzchnią filtracyjną (nawet do 2m2 na 1g). Ale ciągłe stosowanie go w akwarium ma sporo wad, szczególnie jeśli stosujemy go nieumiejętnie.

Poczynając od pochłaniania wszelkich związków humusowych czy też mikroelementów, które w przypadku niektórych zbiorników są nieodzowne (np. mikroelementy w akwariach roślinnych czy humusy w czarnych wodach, ale również w krewetkariach) aż po "zabieranie" bakteriom nitryfikacyjnym pożywienia w postaci związków azotowych, w wyniku czego giną i o denitryfikacji w takim zbiorniku nie może być mowy.
Zużyty węgiel nie nadaje się do ponownego zastosowania. Na jego powierzchni nadal znajdują się cząstki zanieczyszczeń, leków etc., które w momencie znalezienia się w czystej wodzie, mogą ulec desorpcji.

Ani nie namawiam nikogo do stosowania węgla, ani nie zniechęcam, po prostu musimy wiedzieć na co się decydujemy i z jakimi konsekwencjami.

vasteq

16 lis 2006, 22:33   (#8)  

vasteq napisał(a):z tym węglem to jest różnie. Znalazłem na innym forum krewetkarskim post odnosnie węgla. Napisał go "anik" z gdańska i pozwole sobie go sobie tutaj wkleić ponieważ wg mnie zawiera ciekawe informacje (jeśłi autor ma coś przeciwko to moge go usunąć):
Zobek, zgadzam się z Tobą, węgiel, poprzez swoją porowatą strukturę jest świetną powierzchnią filtracyjną (nawet do 2m2 na 1g). Ale ciągłe stosowanie go w akwarium ma sporo wad, szczególnie jeśli stosujemy go nieumiejętnie.

Poczynając od pochłaniania wszelkich związków humusowych czy też mikroelementów, które w przypadku niektórych zbiorników są nieodzowne (np. mikroelementy w akwariach roślinnych czy humusy w czarnych wodach, ale również w krewetkariach) aż po "zabieranie" bakteriom nitryfikacyjnym pożywienia w postaci związków azotowych, w wyniku czego giną i o denitryfikacji w takim zbiorniku nie może być mowy.
Zużyty węgiel nie nadaje się do ponownego zastosowania. Na jego powierzchni nadal znajdują się cząstki zanieczyszczeń, leków etc., które w momencie znalezienia się w czystej wodzie, mogą ulec desorpcji.

Ani nie namawiam nikogo do stosowania węgla, ani nie zniechęcam, po prostu musimy wiedzieć na co się decydujemy i z jakimi konsekwencjami.

Po pierwsz to ty startujesz a po drugie co tu wyjezdzasz z lekami przeciez to nie ma nic wspolnego z tym o czym tu piszemy :!: Absorpcja wegla nie trwa w nieskonczonosc jak juz pisalem wczesniej a jest dobrym podlozem pod rozwoj bakterii

Gość

16 lis 2006, 23:35   (#9)  

Hugaczku, gdybyś czytał ze zrozumieniem to nie musiałbyś pisać swojego ostatniego postu.
:roll:

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

18 lis 2006, 00:33   (#10)  

No właśnie chyba próbuje mu od dwóch dni wytłumaczyć ze węgiel nie jest dobry w dojrzałym akwa nawet mnie wyzwał od dziecka któremu mama pod czapeczkę do szkoły włożyła węgiel i wyjałowiło mi mózg :( :( :lol: gdybym był obraźliwy to bym coś z tym zrobił ale pomińmy to
Ale proszę tych którzy popierają moje zdanie aby popierali moje zdanie bo chyba inaczej Hugaczka nie przekonam a najprędzej polieci do mnie jeszcze więcej wyzwisk a ja się zdenerwuje i napisze podobnie :lol:
Co myślicie aby zrobić ankietę
Narka
:shock:

Wojtek14

18 lis 2006, 09:38   (#11)  

Wojtek14 napisał(a):No właśnie chyba próbuje mu od dwóch dni wytłumaczyć ze węgiel nie jest dobry w dojrzałym akwa nawet mnie wyzwał od dziecka któremu mama pod czapeczkę do szkoły włożyła węgiel i wyjałowiło mi mózg :( :( :lol: gdybym był obraźliwy to bym coś z tym zrobił ale pomińmy to
Ale proszę tych którzy popierają moje zdanie aby popierali moje zdanie bo chyba inaczej Hugaczka nie przekonam a najprędzej polieci do mnie jeszcze więcej wyzwisk a ja się zdenerwuje i napisze podobnie :lol:
Co myślicie aby zrobić ankietę
Narka

http://www.malawi.pl/artykuly/zagadki_filtracji.htm
tylko tyle i jeszcze raz napisz do mnie taka informacje :D
I zebym nie napisal co napisales do mnie i jeszcze masz pretensje
I nikt cie nie poprze bo nie masz racji :) :twisted:
Moze umiescic treść twojego maila do mnie???

Gość

18 lis 2006, 10:01   (#12)  

Tekst wycięty przez moderatora!
mod diki
Możesz sobie mówić co chcesz ale i tak mnie nie przekonasz i wielu innych akwarystów
dałem ci link do ciekawego artykułu a ty go nawet nie przeczytałeś
przeczytaj to się dowiesz jeśli węgiel znajduje się w podłożu to absorbowanie przez węgiel związków wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku znajdowania się go w filtrze
Przeczytaj ten artykuł i dyskutuj a nie podajesz bezsensowne linki z których nic nie wynika .

http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

Wojtek14

18 lis 2006, 10:10   (#13)  

Wojtek14 napisał(a):.....................................
Możesz sobie mówić co chcesz ale i tak mnie nie przekonasz i wielu innych akwarystów
dałem ci link do ciekawego artykułu a ty go nawet nie przeczytałeś
przeczytaj to się dowiesz jeśli węgiel znajduje się w podłożu to absorbowanie przez węgiel związków wygląda zupełnie inaczej niż w przypadku znajdowania się go w filtrze
Przeczytaj ten artykuł i dyskutuj a nie podajesz bezsensowne linki z których nic nie wynika .

http://www.malawi.pl/artykuly/wegiel.htm

I nie pisz rzeczy ktore nie wnosza nic do sprawy.
Poza tym wyrazaj sie na forum (regulamin).
Po trzecie jak chcesz to dyskuje przeniesiemy poza forum i nie obciazaj innych swoimi docinkami. :D
A tak woogole to nikt nie pisze ze ma filtrowac przez wegiel przez pol roku prznajmniej ja takiego czegos nie widze? :D

Gość

19 lis 2006, 17:52   (#14)  

Wojtek14 - zapoznaj się z tym linkiem:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 8411#58411
Możecie się obrażać do woli przez pw. czy też poza forum. Na forum jest to niedopuszczalne!!!

Do wszystkich - temat węgla w podłożu, filtrze, był na forum wałkowany nie jeden raz. Zanim napiszecie kolejny post przeczytajcie chociaż co napisali inni użytkownicy we wcześniejszych dyskusjach.

Mod Diki
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11287
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
IMG_20250212_165745710.jpg

Czy wymienić grzałkę

kuba120000 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3613
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
WhatsApp Image 2025-01-20 at 19.13.56.jpeg

ULTRAMAX 1500 czy ULTRA 1400 czy może beczka 25l

adamon w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7408
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1567
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8098
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3851
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy wymienić starą ceramikę?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4729
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 ...

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3815
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

~900L - Filtracja kubełkowa czy SUMP

zygfryd1708 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6122
Witam, po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...

Ikola 600 Maxx czy 400 Maxx

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2294
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami? Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego. Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...

Statystyki

Ten temat przegląda 267 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 266 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.