Paludarium/Akwaterrarium :D
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Akwaterrarium 4 kumaków dalekowschodnich
Akwaterrarium ma wymiary 80/35/40 cm (długość/szerokość/wysokość) zrobione zostalo z 112l akwarium ;D
Jeżeli macie jakies pytania lub sugestie pytajcie
Narazie 2 zdjecia z czasem postaram sie dodac nowe 
-
TCHOREK
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
co tak oglądacie a nic nie gadacie  Wiem że to z akwarystyka za wiele wspólnego niema ale troche wody jest 
-
TCHOREK
●
Nie gniewaj się ale co tu komentować.
A z resztą:
1. Widzę że bluszcz rośnie zdrowo
2. Ładna żabka
Z "holenderskim" pozdrowieniem
-
the_source
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: rzeszowskie, bliżej tarnobrzega
the_source napisał(a):Nie gniewaj się ale co tu komentować.
Jak to co tu komentować  Dla mnie to jest piękne. Czy mógłbyś zrobić zbliżenie na mech  I przybliżyć trochę "budowę" tej częsci lądowej 
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
1. daj fotke całości
2. więcej danych technicznych
3. jak wykonałeś część lądową?
4. jak Ci sie trzyma mech, żyje sam czy wymieniasz co jakiś czas?
['] Ewcia
-
miecho_i
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ksawerów k/Łodzi
-
Zobek napisał(a):Czy mógłbyś zrobić zbliżenie na mech 
Mech zakupilem w sklepie internetowym gady-gady.pl. Sprawdził się rewelacyjnie nie gnije ani nic mu sie niedzieje (nie tak jak z mechem z lasu  ) PS: Została mi jeszcze 1 paczka którą wystawie na allegro bo niemam co znia zrobic (pomyłka w wyliczeniach  ) Zobek napisał(a):I przybliżyć trochę "budowę" tej częsci lądowej
No wiec cześć lądowa składa się (od dołu  )
1. Drenaż biały
2. Drenaż czarny
3. Torf
4. Mech
Z tymi drenazami to dokładnie nie wiem tak sie dowiedzialem w kwiaciarni 
-
TCHOREK
●
Fajny zbiornik, żabki maja gdzie poszaleć
A jak się spisuje mech po pewnym czasie? Rozrasta się?
Co do rad, to widzę, że zastosowałeś na tło korek prasowany. Taki korek można trochę ob.dłubać, dzięki czemu zyska nierówna, bardziej naturalnie wyglądającą fakturę 
-
Aktinidia
●
Koleżanko w swoim padarium też zastosowałaś korek prasowany, jakiej jest grubości i gdzie można go kupić ?
Czy możesz dać zbliżenie "podrapanego"  korka ?
Jak reaguje w dłuższym kontakcie z wodą?
['] Ewcia
-
miecho_i
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ksawerów k/Łodzi
-
ja zastosowałem, ale nie podrapałem. nie miałem czasu przy zakładaniu zbiornika, ale teraz żałuję, bo efekt byłby lepszy.
stały kontakt z wodą powoduje minimalne wykruszanie, właściwie pomijalne.
problemy pojawiają się w miejscach, gdzie korek nasiąka, a potem całkiem wysycha - tam pęka wyraźnie i mam ubytki, być może spowodowane korzeniami anturium i filodendrona.
tyle mogę po ponad roku powiedzieć.
ja korek kupowałem w Biofilu w Krakowie, nigdzie indziej takich grubych (2,5cm) mat nie było.
-
Akwariusz
●
a te żaby to kumkają w nocy ????
-
pinkfloyd
●
miecho_i napisał(a):Koleżanko w swoim padarium też zastosowałaś korek prasowany, jakiej jest grubości i gdzie można go kupić ? Czy możesz dać zbliżenie "podrapanego"  korka ? Jak reaguje w dłuższym kontakcie z wodą?
Kupiłam korek Aglomeradu Negro grubości 2 cm, ale są w handlu jeszcze 2,5 cm, 5 cm a ostatnio pojawił się też 1 cm. Wszystkie można kupić w sklepie Gady-Gady w Krakowie. Sprzedają to w arkuszach 100x50 cm lub 50x50 cm. Ja mój kupiłam w warszawskim Szreku i przez Allegro.
Od maja korek na linii wody troszkę zmienił kolor ale to raczej osady z wody niż uszkodzenia. Jak dotąd wykruszanie jest znikome. W moim paludarium (jeszcze nie pokazanym na forum) mam taki korek także pod wodą ale jeszcze z krótko, by ocenić, jak sobie radzi.
Fotki dam, jak zrobię 
-
Aktinidia
●
Powiązane tematy
W Green Aqua również reaktywacja, takie materiały są najciekawsze pod względem praktyki.
Zapraszam do obejrzenia i jak zwykle - nie zapomnijcie wyłączyć napisów.
Witam,
na wiosnę ruszyłem z takim oto nowym dla mnie projektem:
akwarium OW RA 90x45x25
oświetlenie- Grand Solar
filtracja- Eheim 2226
generator mgły- ZooMed
CO2- z butli
roślinność: mchy, zwartki, m...
Zapraszam do obejrzenia, podoba się Wam taka dekoracja?
I oczywiście czekam na pierwsze projekty DIY.
Link: https://dooa.jp/en/products/2020/02/terra-plate/
_MG_8298.jpg Jakiś czas temu zachorowałem na paludarium. Tak się złożyło że wtedy nie bardzo miałem jak zajmować się akwarium https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-7...
|
|