Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
to moj pierwszy post na tym forum. Mam zbiornik z paletami, interesuje mnie jaki mech polecilibyscie by ladnie rosl i wytrzymal wysokie temperatury.
Dane zbiornika:
400l
ph 6,4
temp . 29° ( czasami do 36°)
2x 30 watt
1x8watt
Czy ma wogole mech szanse na porost w moim zbiorniku ?I co polecacie?
-
lara
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
no nic  widze ze nikt niezna odpowiedzi.
-
lara
●
lara napisał(a):no nic  widze ze nikt niezna odpowiedzi.
Witam
Ja mam Taxiphyllum barbieri---Mech jawajski,ale nie mam palet ani nie utrzymuje temp. 36,max. w lato miałem 32 przez 3 dni.Mech ładnie rośnie na korzeniach,niestety tylko kosiarki ostatnio sie do niego dobrały i go podskubują,tak wiec mało Tobie pomogę moja odpowiedzią 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Ja u siebie tego lata miałem 31C przed dłuższy czas. Tajwan jak i inne rośliny nie ucierpiały.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
witam umnie jest ten sam problem z kosiarkami i niemam pojecia co zrobic wyzeraja mi wszystki mech juz niemam do nich sil a sucha karme roslinna tez dostaja ale nic im tak nei lezy jak mech w 2 tyg opędzlowały 1 l sloki mchu jawajsiekgo nie zostalo nic tylko same gole gałązki
-
baku
●
dziekuje panowie za odpowiedzi. Czyli jak widze musze przetestowac sama kwestie temperatury.
No ii oczywiscie doszedl problem kosiarki  sama mam 4szt nie chce zeby caly mech opedzlowaly 
-
lara
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
na dłuższą metę żaden mech nie rośnie powyżej 29stopni celcjusza
mchy znoszą wysokie tęperatury (nie rozleci się jak pelia)ale wtedy nie rosną ich optimum to 24 - 26 stopni
-

kresone
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Świętochłowice
Powiązane tematy
Witam. Co to za mech i czy można hodować go w akwarium? IMG_4887.JPG IMG_4888.JPG
Witam,
Zazwyczaj korzystałem z dwóch filtrów jeden do filtracji biologicznej i mechanicznej. W takim układzie nie ma problemu z ułożeniem wkładów.
Teraz w nowym 360L akwarium chciałbym mieć tylko je...
Witam Wszystkich,
Jestem nowa osoba na forum, możliwe ze odgrzewam już temat itd. śle chciałbym uzyskać pare konkretnych odpowiedzi lub ewentualnie ktoś bardziej doświadczony i oczytany mógłby mnie n...
Witam
11 dni temu wystartowałem mój baniaczek 30x30x35 (netto około 23l)
Podłoże - drobny żwir kwarcowy
Oświetlenie - LED 15W 6400K
Filtracja - kaskada 500l/h, wkłady: bio-gąbka, włóknina, ceramika...
Miałem do czynienia tylko z 2 odmianami (Christmas i Phenix) żaden z nich nie chciał się rozrastać pomimo przycinki, jaki gatunek mchu wybrać aby uzyskać podobny efekt jak na foto porastania kamienia ...
Jestem kreweciarzem :wink: i stwierdziłem, że w końcu przydałoby się mi się jakieś akwarium z rybkami. Od dłuższego czasu główkuję nad tym jak to ma wyglądać. Ogólny plan jest taki:
Nano akwarium Opt...
Witajcie,
Pokazały mi się glony na mchu.
Czekać jeszcze czy wyrzucić aby nie rozlazło się na inne rośłiny?
Witam mam pytanie czy taki mech można dać do akwarium ? IMG_20170423_130321.jpg IMG_20170423_130308.jpg
Mam krótkie pytanie do tych, którzy używali tego medium. Ten wkład pływa w wodzie czy tonie?
|
|