testy czeskie RATAJ - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

testy czeskie RATAJ

Liczba wyświetleń: 5128·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
beny_ny trzebinia

09 paź 2006, 08:09 testy czeskie RATAJ  (#1)  

Witam wszystkich serdecznie.Czy ktoś z forumowiczów używał czeskich RATAJ testów do badania wody.Widzę ,że cenowo to nieźle wygląda ,tylko czy cena idzie razem z jakością.Jeżeli ktoś miał do czynienia to proszę o odpowiedź.Jak w praktyce sprawdza się ich dokładność?Mają praktycznie wszystkie podstawowe testy lecz zamiast PO4 mają P[foskol].
Pozdrawiam

beny_ny
Ranga: Początkujący

Miasto: trzebinia

09 paź 2006, 13:29 Re: testy czeskie RATAJ  (#2)  

beny_ny napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.Czy ktoś z forumowiczów używał czeskich RATAJ testów do badania wody.Widzę ,że cenowo to nieźle wygląda ,tylko czy cena idzie razem z jakością.J

jesli nie chcesz za kilka dni "zaszlochac" nad swoim marnym losem..to daruj sobie te testy
w pewnym sensie twoje pytanie zawiera odp-bowiem rzadko sie zdarza abu niska cena szla w parze z jakoscia. w tym przypadku niestety tak nie jest
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

09 paź 2006, 19:48   (#3)  

A ja osobiście sobie je chwalę. Nie narzekam na ich jakość. Buteleczka starcza na długo i moim zdaniem są dokładne, kiedyś porównywałem z innymi firmami, ale nie pamiętam już z jakimi.

Nie wiem dlaczego tak ostro po nich pojechaleś, miałeś przykre doświadczenia w tym temacie ?

-KrasnaL-

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
hydrophil zabrze

09 paź 2006, 21:36 Testy Rataja  (#4)  

Witam,
używałem wszystkich (oprócz Karbonu) testów Rataja i z przykrością muszę przyznać, że ufam tylko Akvinowi (pH). Reszta testów wg mnie nie jest wiarygodna, choć początkującym (i dbającym o zasobność portfela oraz czechofilom ;-) ) może pomóc określić przybliżone własności chem. wody.

Np. KH wg rataja daje 14*, wg zooleka 15* a w laboratorium 17.51* (* - stopnie niem.);
odczyn wg Akvinu ok. pH=7.0 w lab. pH=6.95.
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>

hydrophil
Ranga: Poznaje temat

Miasto: zabrze

10 paź 2006, 09:45 Re: Testy Rataja  (#5)  

hydrophil napisał(a): Reszta testów wg mnie nie jest wiarygodna, choć początkującym (i dbającym o zasobność portfela oraz czechofilom ;-) ) może pomóc określić przybliżone własności chem. wody.

heh..z tym ze przyblizone wartosci to mozna sobie okreslac w oczku wodnym a nie w akwarium ktore jest mniejszym "ekosystemem" i szybciej reaguje na niekorzystne parametry

jabol

beny_ny trzebinia

10 paź 2006, 10:36   (#6)  

Nie nie używałem ich nigdy,dlatego zapytałem na forum ,bo po co wyrzucać pieniążki ,gdyby to była lipa .Czasami warto jest dołożyć coś niecoś.Wyszedłem z założenia ,co tanie to drogie. Jak w naszych kochanych marketach na promocjach.Dzięki za informacje.Pozdrawiam.BENY.

beny_ny
Ranga: Początkujący

Miasto: trzebinia

10 paź 2006, 10:46   (#7)  

beny_ny napisał(a):Nie nie używałem ich nigdy,dlatego zapytałem na forum ,bo po co wyrzucać pieniążki ,gdyby to była lipa .Czasami warto jest dołożyć coś niecoś.Wyszedłem z założenia ,co tanie to drogie. Jak w naszych kochanych marketach na promocjach.Dzięki za informacje.Pozdrawiam.BENY.

z wlasnego doswiadczenia oraz znajomych moge z reka na sercu polecic Tobie testy: Sera,JBL oraz Red Sea (w tym przypadku uzywalem testu na PO4)

jabol

hydrophil zabrze

11 paź 2006, 08:58 Re: Testy Rataja  (#8)  

jabol napisał(a):
heh..z tym ze przyblizone wartosci to mozna sobie okreslac w oczku wodnym a nie w akwarium ktore jest mniejszym "ekosystemem" i szybciej reaguje na niekorzystne parametry

To szokujące i wnoszące wiele do tematu.

Dodam, że testami akwarystycznymi można się bawić jabol, a wiarygodne są tylko wyniki badań z laboratorium.
Jeśli więc sądzisz, że te twoje testy, które polecasz dają wartości dokładne, to udanej zabawy w dokładne pomiary (buahahaha).
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

hydrophil

11 paź 2006, 09:30 Re: Testy Rataja  (#9)  

hydrophil napisał(a):To szokujące i wnoszące wiele do tematu.

i vice versa.... :)

hydrophil napisał(a):Dodam, że testami akwarystycznymi można się bawić jabol, a wiarygodne są tylko wyniki badań z laboratorium.

zgadza sie..ale co to wnosi do dyskusji???

hydrophil napisał(a):Jeśli więc sądzisz, że te twoje testy, które polecasz dają wartości dokładne, to udanej zabawy w dokładne pomiary (buahahaha).

czytaj ze zrozumieniem: chodzilo mi uzywanie testow takich firm ktore najlepiej oddaja rzeczywistosc. a jak to jest i jak mozna sie naciac mozesz sobie poczytac w watku:

http://miniurl.pl/testyzoolek

i takze..(buahahaha)

jabol

hydrophil zabrze

11 paź 2006, 09:55 Re: Testy Rataja  (#10)  

jabol napisał(a):
hydrophil napisał(a):Dodam, że testami akwarystycznymi można się bawić jabol, a wiarygodne są tylko wyniki badań z laboratorium.

zgadza sie..ale co to wnosi do dyskusji???

Tylko tyle, że zabawa testami akwarystycznymi jest przyjemna, a dokładność testów akw. zastanawiająca.

Grupy są zawsze ciekawą lekturą.

Co do reszty to :D

Żeby jednak nie nabijać sobie postów, a dyskusja miała jakąkolwiek wartość przypomnę, że np. tu: http://www.supraflora.pl/testy_diy.html można zacząć przygodę z testami.

A pozaczepiać dla sportu możemy się na prv 8)
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

hydrophil

11 paź 2006, 10:03 Re: Testy Rataja  (#11)  

hydrophil napisał(a):Żeby jednak nie nabijać sobie postów, (...)
A pozaczepiać dla sportu możemy się na prv 8)

w rzeczy samej - dlatego z mojej strony EOT

jabol

Arkadiusz77 Sosnowiec

14 paź 2006, 09:45 Re: Testy Rataja  (#12)  

hydrophil napisał(a):
To szokujące i wnoszące wiele do tematu.

Dodam, że testami akwarystycznymi można się bawić jabol, a wiarygodne są tylko wyniki badań z laboratorium.
Jeśli więc sądzisz, że te twoje testy, które polecasz dają wartości dokładne, to udanej zabawy w dokładne pomiary (buahahaha).

Czyżby kolejny posiadacz testów Rataja próbował dokręcić do taniego zakupu jakąś filozofię?
Miałem kontakt z tymi testami i jak napisał ktoś wyżej jedynie test pH jest wiarygodny. Inne to zupełnie wyrzucone pieniądze.
A co do dokladności i laboratorium.
Testy akwarytyczne własnie stworzone są po to by nie biegać dwa razy w tygodniu do laboratorium. A jeśli mój dobry test pokaże np 3 ppm NO3 a w laboratorium wyjdzie 3,7 albo 4 to dla mnie jest to wynik wiarygodny i wystarczający do podjęcia takich czy innych działań. A jeśli w wodzie mam 0-max 2 ppm NO3 a test Rataja uparcie pokazuje 20 ppm i gdy w wodzie jest 60 ppm a test dalej pokazuje 20 ppm to chyba za dużo nie wywnioskujemy z takich danych .
A w testach dobrych firm to się nie zdarza raczej
Więc proszę daruj sobie takie wywody, bo nie o to chodzi....
Pozdrawiam
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 30 paź 2006, 20:53 przez Arkadiusz77, łącznie edytowano 1 raz

Arkadiusz77

Miasto: Sosnowiec

hydrophil zabrze

14 paź 2006, 14:51 Re: Testy Rataja  (#13)  

Arkadiusz77 napisał(a):
Czyżby kolejny posiadacz testów Rataja próbował dokręcić do taniego zakupu jakąś filozofię?
Miałem kontakt z tymi testami i jak napisał ktoś wyżej jedynie test pH jest wiarygodny. Inne to zupełnie wyrzucone pieniądze.
A co do dokladności i laboratorium.
Testy akwarytyczne własnie stworzone są po to by nie biegać dwa razy w tygodniu do laboratorium. A jeśli mój dobry test pokaże np 3 ppm NO3 a w laboratorium wyjdzie 3,7 albo 4 to dla mnie jest to wynik wiarygodny i wystarczający do podjęcia takich czy innych działań. A jeśli w wodzie mam 0-max 2 ppm NO3 a test Rataja uparcie pokazuje 20 ppm i gdy w wodzie jest 60 ppm a test dalej pokazuje 20 ppm to chyba za dużo nie wywnioskujemy z takich danych .
A w testach dobrych firm to się nie zdaża raczej
Więc proszę daruj sobie takie wywody, bo nie o to chodzi....
Pozdrawiam

Witam,
to co napisałeś jest skierowane do mnie?
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

hydrophil

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5545
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 298062
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37999
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1520
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
karel-rataj-aquaclay-ground.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Karel Rataj Aquaclay Ground

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1574
karel-rataj-aquaclay-ground.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane pod...
stare-dno.jpg

Rataj Stare dno - ciekawostka

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2042
stare-dno.jpg Ciekawostka o której mogliście nie wiedzieć. Przetłumaczone z czeskiego: Wiele lat temu odwiedziłem ogród botaniczny w Petersburgu. Szedłem z dyrektorką, Ałłą Sokol, przez wystawę ro...
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6803
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...
Zrzut ekranu 2022-01-29 o 16.05.40.png

PO4, Fe, Nawożenie i Testy

sledzik1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8603
Cześć! Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA. Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...

Nawożenie ADA a testy wody

marcin kwieciński w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2191
Cześć wszystkim, Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...

Testy wody przed podmianą czy po podmianie

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3287
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie . Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda . Kiedy robicie testy wody ? Przed podmiana czy po podmianie ?

Statystyki

Ten temat przegląda 334 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 334 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.