Problem z N - dziwny przypadek
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
W moim akwarium N uzupelniam poprzez roztwór wody destylowanej z KNO3. Roztwór przygotowany jest w takich proporcjach aby 1ml tego nawozu podnosił stężenie N w 100 litrach wody o 1 mg/l. Wszystko było ok przez dwa tygodnie - nawóz zachowywał się ok. Po dwóch tygodniach 1ml roztworu praktycznie nie podnosił N w wodzie a dziś zeby podnieść jego stęzenie do 5 mg/l (stęzenie N wszesniej spadło do 0 :/) musiałem wlać ponad 30 ml tego nawozu.
I teraz moje pytanie: czy możliwe jest że N ulotnił się z nawozu? Nawóz cały czas trzymam w lodówce
-

psicho
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tarnów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jak sprawdzałeś zawartość NO3 w akwarium. I po jakim czasie.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
NO3 sprawdzam testem Zooleka po ok 2 godzinach od wlania nawozu. Zresztą próbowałem też w innych odstępach czasowych ale wyniki były podobne (wiadomo im pozniej tym N jest mniej bo rosliny pochłoną) O tak duzej niezgodosci testu nie ma mowy, gdyz wczesniej nawozilem wg kalkulatora i tyle ile wlałem tyle podnosiło się stężenie.
-

psicho
●
psicho napisał(a):NO3 sprawdzam testem Zooleka po ok 2 godzinach od wlania nawozu. Zresztą próbowałem też w innych odstępach czasowych ale wyniki były podobne (wiadomo im pozniej tym N jest mniej bo rosliny pochłoną) O tak duzej niezgodosci testu nie ma mowy, gdyz wczesniej nawozilem wg kalkulatora i tyle ile wlałem tyle podnosiło się stężenie.
Ok, mam jeszcze jedną myśl. Jak przechowujesz ten roztwór? Czy szczelnie zamknięty, ile jest go w pojemniku ( np. czyjest do połowy), Czy trzymasz go w lodówce?
-

Bartek
●
-
Przechowuję go w słoiku (szczelnie zamkniętym  ) w lodówce. Na początku słoiczek był pełny teraz jest zalany ok 1/4 pojemności.
-

psicho
●
psicho napisał(a):Przechowuję go w słoiku (szczelnie zamkniętym  ) w lodówce. Na początku słoiczek był pełny teraz jest zalany ok 1/4 pojemności.
W takim razie wybiłeś mi myśl o możliwośći denitryfikacji
Wraz ze zwiększoną biomasą roślinną rośnie zapotrzebowanie na między innymi azot. Natomiast wchłanianie może być tak duże. Tylko w nocy wchłanianie NO3 z wody jest minimalne. Ale jeśli efektywność tego roztworu spadła 30 krotnie z dnia na dzień to szukał bym tu innej przyczyny. Bardzo prozaicznej... Jest jeszcze możliwość iż jeden z domowników napsocił, opróżnił zawartość, potem "naprawił" swój błąd uzupełniając słoik kranówą  Wierz mi miałem podobny przypadek 
-

Bartek
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli chodzi o wchłanianie to długo nad tym myślałem gdyż u mnie to bardzo możliwe( 0,8W/l). Jednakże kiedyś spróbowałem wlać nawóz po zgaszeniu świetlówek (15 ml) i gdy rano zmierzyłem poziom N stężenie wzrosło jedynie o kilka mg/l.
Ostatni przypadek jest raczej mało prawdopodobny gdyż nawozy w lodówce zaznaczone byly jako trucizna
Nie wiem, nie mam już siły do tego roztworu, zakupiłem nawóz na allegro od Zila mam nadzieje ze bedzie ok.
-

psicho
●
Jednakże kiedyś spróbowałem wlać nawóz po zgaszeniu świetlówek (15 ml) i gdy rano zmierzyłem poziom N stężenie wzrosło jedynie o kilka mg/l.
Tu akurat potwierdza się to co pisałem. W nocy wchłanianie jest zachamowane gdyż rośliny nie mają skąd brać na bieżąco energii na wchłanianie NO3. (Jony amonowe z kolei są wchłaniane w nocy bez wysiłku  ) A wzrost NO3 spowodowany jest rozkładem różnych rybich kup i szczątków roślin, wraz z silną filtracją.
Cóż więcej poradzić nie mogę. Nie mam pojęcia co się z tym NO3 stało.
-

Bartek
●
-
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Cześć! Zarejestrowałem się na tym forum aby poprosić Was o poradę w ustabilizowaniu mojego akwarium. Nie mogę sobie z tym poradzić od dłuższego czasu ani nawet ustalić czy chodzi o mikro/makro oraz mo...
Witam wszystkich. Mam problem z nawozami. Dużo czytałem ale widać nadal sobie nie radzę. Ale od początku.
Parametry Akwarium:
112l
Filtr Unimax 150- gąbki, wata i dwa koszyki cemramiki.
Butla Co2 ...
Witam,
Szukając niedrogiego aldehydu glutarowego natrafiłem na allegro na taką oto ofertę:
wplynie.jpg
Na moje zapytanie - "jaki to dokładnie roztwór aldehydu" Sprzedawca ku mojemu ździw...
Akwarium: 25l
Oświetlenie: 10W Aquael LED
Podłoże: ziemia, glina, torf i na to 3cm żwiru
Filtracja: kaskada
CO2: 1 bąbel na 5 sekund, drabinka jbl
Nawożenie: 5 ml Nitro easylife, 2.5 ml Profito (...
|
|