Problemy z roślinami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problemy z roślinami

Liczba wyświetleń: 1509·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

06 paź 2006, 21:47 Problemy z roślinami  (#1)  

Witam
Pierwszy raz piszę do was, więc nie bijcie.

Sprawa ma się następująco: baniak 200L, grzanie 28-30st. ph 6,4, Two12, Tww 10, więcej nigdy nie mierzyłem.

Rośliny:
Anubias Afzelii
Anubias Barteri
Anubias Barteri v. Nana
Anubias Coffeefolia
Anubias Gracilis
Anubias Hastifolia
Anubias Lanceolata
Ceratopteris thalictroidesa
Egeria densa
Vesicularia dubyana
Microsorum pteropus „Windelov”
Limnophila sessiliflora
Microsorum pteropus
Cladophora aegagropila
Żabienica, na młodych liściach są mocno bordowe plamki, z czasem ubarwienie bordowe staje się mniej intensywne.
Jakaś Cryptocoryna, liście ok. 10cm, brązowawe, wąskie.
I był jeszcze lotos czerwony.

Ryby:
5x Paleta
2x Skalar
12x Rhodostomus
2x Zbrojnik niebieski
1x młody Plecostomus Albino
7x Kirys
5x Ramirezka
3x Otosek
3x Kosiarka

Oświetlenie:
3x 30W 10h na dobę z przerwą od 13 do 15.
Stosowane nawozy: RoślineX, PGP Ferro+, Plantamin, AquaPlant.
Podłoże: ~10cm żwirku rzecznego.

Co się dzieje:
Żabienica ma łodygi ok. 2cm, nie rośnie wyżej. Liście stają się dziurawe, jakby się rozpuszczały, ale korzenie ma piękne.
Lotos miał korzenie a'la twarda gąbka, przestał puszczać liście.
Cryptocoryna: "zanikają" liście, tzn. wygląda to tak, jakby liść się rozpuszczał w wodzie, robią się dziury, ale wychodzą ciągle nowe liście.
Limnofilie: brązowieją i chylą się ku dołowi "liście" od mniej więcej połowy wysokości w dół.

Wcześniej miałem zbiornik 126L i powyższe rośliny pięknie rosły! (Stosowałem tylko PGP standard i czasami AquaPlant B oraz FerroActive) Czy może to być spowodowane grubością podłoża? Może podłoże ma niższą temp. niż woda i stąd takie jaja? Mam przewód grzejny, silikonowy o mocy 50W, zastosować?

Proszę o pomoc :(

grzesiekP

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

07 paź 2006, 14:02   (#2)  

Nie za dużo tych ryb ? Moim zdaniem TOTALNE PRZERYBIENIE !!!!!!!
mierzysz parametry ?

-KrasnaL-

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20251126_192705.jpg

Problem z roślinami po zmianie lampy.

Danecki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3035
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5504
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3045
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.
20241029_174515.jpg

Problemy obumierającymi roślinami.

Zevhitus w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3104
Witam, Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów. Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
IMG_20240819_131413.jpg

Problem z roslinami

wiciu6 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2272
Witam, mam problem z roslinami w akwarium , które zostało założone 2 tyg temu. Są kropki z glonów , obsychają brzegi i na trasach nitki. Temp wody 25 PH 7.5 ( właśnie będę aplikował pH minus ) Dałem...
395341124_315017237895371_4618765899347790607_n.jpg

Problem z glonami oraz z roślinami

Wojciech S w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3245
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
image.jpg

Czemu brzanki chowaja sie za roslinami?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3160
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
20220225_095232.jpg

Problem z roślinami - nawożenie

Hiporafa w Nawożenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 38176
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
IMG_4146.JPG

Pylenie na szybie, kamieniach i piasku - ogólne problemy

Ciechan w Glony · Odpowiedzi: 94 · Wyświetlenia: 40446
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
IMG_7538.jpeg

Problem z roślinami

tomeklca w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1540
Witam, Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość . Od pewnego czasu rośliny zaczęły ginąć . Normalnie się rozpuszczać. Akwarium 60l, uruchomione rok temu. Parametry wody : NO3: 60 NO2: ...

Statystyki

Ten temat przegląda 428 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 428 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.