Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakąś cudowną metodę na korzeń któy barwi mi wodę. Mocze już go w wodzie ze 2 tygodnie. Podminiam codziennie wode a ona ciagle jest żółto brązowa. Są jakieś lepsze metody ? I chyba najwazniejsze pytanie czy mógł mi się trafić korzeń który nie przestanie barwić wody? Kupiłem go w Diskus Zoo w waraszawie i jest oczywiście przeznaczony do akwariów ?
Jeśli nie stanowi to problemu to możesz go trochę pogotować ale jeśli nie masz możliwości to pozostaje Ci jedynie uzbroić się w cierpliwość. Ponadto o ile wiem to i tak zawsze będziesz miał lekko brunatną (żółtawą) wodę bo tak naprawdę to korzeń zawsze będzie coś z siebie oddawał
Cześć. Wszystko się zgadza korzeń długo uwalnia barwniki i lekko zakwasza wodę.Związane to jest z faktem ,że pochodzą z torfowisk i są zakwaszone kwasami humusowymi.Nie stanowi to żadnego problemu z czasem ilość uwalnianych barwników zacznie maleć a osobiście uwazam że troszkę bursztynowy odcień wody jest bardzo ładny.
Wszystko zależy skad masz ten korzeń.Jeśli ze sklepu to ok.Jeśli sam go przygotowałeś
to zadam Tobie pytanie: skąd go masz i czy pochodzi od drzewa iglastego czy od liściastego. Najlepszy jest korzeń z drewna dębowego i olchowego bo zawierają mało humusu barwiącego wodę i powodującego pianę na pow. wody.korzeń najllepiej wygotować w wodzie z solą kuchenną.
Dzięki wielkie za rady. Póki co nadal niestety farbuje mi wode i to konkretnie - a już ze 3 tygodnie się namacza. Ale jak mi doradzacie - cierplwym być należy.
Korzenia płucze już miesiąc. Ale jak mi powiedział pewien fachura w akwarystycznym to nieraz i 3 miesiące może to potrwać. Jak swoje sie odmoczy to powinno przejść. Jest jeszcze jedna metoda. Gotowć w stężonym roztworze soli kuchennej. Tak zeby już ostatnia porcja soli się nie rozpuściła. Tak korzenia należy gotować około 3-4 godzin. Uwaga: Garnek podobno ciężko będzie doszorować :/
Raz już dokonałem tego zabiegu - narazie efekt nie jest oszałamiający ale nie tracę nadzieji
Gumloke w Akwaria· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3583
Cześć,
Chciałem Wam zaprezentować mój pierwszy zbiornik jaki założyłem.
Na zdjęciach ma już 1,5 miesiąca:
20251019_183128.jpg
20251019_183122.jpg
20251019_183116.jpg
20251019_183134.jpg
...
hyniks w Sprzątanie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11734
Cześć,
Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia.
Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
Witam , jak przygotować korzeń do akwarium, czy trzeba go oskórować , czy niekoniecznie ? Mam świeżo wykopane 3 korzenie i nie wiem czy trzeba je oskórować czy nie , ponieważ po oskórowaniu korzeń będ...
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg
korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...
DonCicio w Szkło i meble· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4382
Witam nie wiem czy w dobrym dziale pisze ale mam pytanie jak dlugo korzeń mangrowca moze barwic wodę i jak zrobic aby jej nie barwił oraz jak go utopić poki co cały czas sie moczy w wiaderku. Pozdrawi...
Oman w Szkło i meble· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5105
Czesc!
Chcialbym sie Was poradzic odnosnie preparacji korzenia.
Od poczatku: znalazlem korzen w lesie, ktory byl poza ziemia juz co najmniej kilka miesiecy, oczyscilem go i umiescilem w akwarium. Po...
DawidJot w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3731
Czy wam również z czasem korzenie obrastaja glonami i czernieja? Jednym słowem czy da się utrzymać korzeń w stanie jak świeżo włożonym? Debacie jakoś specjalnie o nie?
preis w Akwaria· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2903
Witam wszystkich serdecznie,
jako, iż w dzieciństwie posiadałem akwarium (25 lat temu :roll: ),
wymarzyło mi się założenie akwarium dla siebie jak i ze względu swoje na dzieci.
Podczas wertowania for...
Statystyki
Ten temat przegląda 399 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 397 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej