Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
dwa miesiące temu dałem podłoże tetry 5,8kg baniak 180 po szkle woda kran filtr tetra 700 co 2 z bimbrowni oswietlenie 10 h 3x 30- 1 aquarelka i 2 865 podmiany co tydzien 1/2 objętości w sobote 90%i jak zakwitło tydzien po starcie tak nie chce sie skończyc .Tak mysle restart i zacząć nawożenie PGC + PGF +PGM czy kupic testy robic pomiary i coś to prostować Proszę o rady i opinie
pozdrawiam
-
Andrzej A
●
Restart nie jest dobrym rozwiazaniem ,mysle ze nalezaloby zaciemnic akwa na kilka dni.Z macro bym uwazal na poczatku ,bez testow lepiej nie podawac.
-
jaca76
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
jaca76 napisał(a):.Z macro bym uwazal na poczatku ,bez testow lepiej nie podawac.
Ja macro zacząłem stosowac już nastepnego dnia po restarcie i nic sie z glonikami nie działo  było juz tak kilka razy ale pomogły mi w tym testy na NO3, PO4, Fe. Możesz próbować zaciemnic ale wątpie czy to cos da. mozesz tez spróbować z węglem aktywnym a po wyklarowaniu wody (o ile sie wyklaruje) wyciagnij węgiel. Podmiany rób regularne np. 30% co tydzień. pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wodę pomierzyłem tym co mogłe kupic i tak
ph-7,5
tww-20
two-24
no3-0 ''żółty kolor na skali''
czy na tej podstawie mozna cos powiedzieć? zastanawiam sie czy opisując to dalej nie powinienem zmienić forum?
testy zooleka
-
Andrzej A
●
Wysokie masz te TWO,TWW. Temat mieści się w forum ogólnym ale to co jest wewnątrz w nawożeniu. Szkoda, że nie znamy PO4. Ja bym zwiekszył NO3-5mg/l za pomocą np. KNO3.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
zrobiłem wymianę 80% wody dodałem PGC PGF PGM zgodnie z instrukcjami wygladało fajnie ale niecałą dobe teraz jest znowu zieloniutko  czy cos poknociłem z podłożem,kiedys miałem sam zwir rosliny słabo sie bujały ale takiej zupy to jeszcze nie miałem teraz nawet rosną i bąbelkują ale zielona mgła  czy jadąc na takiej wodzie jaka jest w Lublinie mogę zapomnieć o akwa roślinnym bez osmozy to sie nie da  a chciałem kupic JBLna po4 ale nigdzie niema jest sera czy warto to kupic?
pozdrawiam 
-
Andrzej A
●
mam sere na Fe. jak Po4 sery jest równie dobre to polecam.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
Witam!!!
Ile litrów wkładów filtracyjnych ma ten filtr 700? Ja bym sie powstrzymał z nawozeniem i co 3 dni podmieniał 30% wody, i zaciemnił troche akwa tak jak jeden z kolegów radził. A tak naprawde, to gdybys postawił dodatkowy filtr kubełkowy np. EHEIM 2215 to byłoby super.
Ja mam akwa tez 180 l i o zakwicie wody nie było nigdy mowy!
Pozdrawiam
-

Grzesiek Mosurek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Grzesiek M. napisał(a):Witam!!! Ile litrów wkładów filtracyjnych ma ten filtr 700?
ex-700 ma 4koszyki x 1L na wkłady:) więcej filterków w takim zbiorniku nie potrzeba  pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
-
nie twierdze ze niemasz racji ale czy to nie przesada!?
wspomniałem ze zakwit wody zaczął sie po tym jak dałem podłoże tetry wczesniej tak nie było a pytałem czy może coś popierdaczyłem i to przez to?
mozna tez zrobic komin a wtedy to dopiero będzie filtracja ! ale na 180 litrow po szkle to tetra 700 to chyba wystarcza przy dobrym swiatełku, nawożeniu,itp
wiec jeśli ktos przeżył podobny koszmarek to proszę o radę
pozdrawiam
-
Andrzej A
●
mi zakwitło "na biało" -pierwotniaki
tydzień zlewałem sprawe myśląc że przejdzie samo -nie przeszło
obecnie robie rybom ciemnice drugi dzień i odstukać ale się klaruje. Odnośnie podmian -wczoraj 50% i zaprzestałem nawożenia, jutro jak będzie lepiej to podmienię 50% i normalne nawożenia
-

Dżemik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tarnów
-
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
|
|