Sprawdzone podloże pod żwirek kwarcowy. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sprawdzone podloże pod żwirek kwarcowy.

Liczba wyświetleń: 920·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
witam. co zastosować oprócz kupnych nawozów do podloża w akwarium holenderskim? Chodzi mi o coś sprawdzonego. myslalem nad gliną wykopaną z glębokości metra ( wyprażoną w piekarniku-20 minut) warstwa jakieś1-2 cm + coś jeszcze ale co? żwirek bedzie kwarcowy- 2-4mm warstwa jakieś 5-8cm.Chodzi mi o trwale podloże ( ponad rok) dla rotali, heteranthery, glosi, malego heńka,hygrophili, bacop itp. roslin. pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Trebuch Kyczmot "Nie ma takiego miasta"

05 paź 2006, 08:29   (#2)  

Witaj
Miałem podobny problem nawet mi na forum radziłeś jesli dobrze pamiętam:) Doszedłem jednak do wniosku że glina chociaż lepszy byłby lateryt ale z braku laku... Więc ja zrobiłem tak: glina>glina z torfem>kable grzejne>kwarc 2-4>kwarc 1-3. Spekulacja co do takiego zestawienia jest nastepująca: Na start by podłoze nie było zbyt jałowe dodany do gliny jest torf, on nie będzie tam wieczny ale glina z kablami grzejnymi powinna, jak mi sie wydaje, przedłużyć znacznie "żywotność" podłoża bez większej ingerencji w nie. wszystkie inne dodatki zostana i tak z czasem wypłukane a glina z podobno niezłym CEC i kablami powinna utrzymywać pewna stabilność w podłożu. Tak zrobiłem i czekam na efekty, które opisze juz za rok :wink:

Hubert Teoretyk :wink:

Trebuch Kyczmot
Ranga: Początkujący

Miasto: "Nie ma takiego miasta"

05 paź 2006, 19:09   (#3)  

chodzi mi o sprawdzone podłoże. Torf ze sklepu ogrodniczego?pzdr

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20161128_163312.jpg

Substrat pod żwirowy a nawożenie?

zwolins w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9741
Witam:) Mam ogromną prośbę;) Potrzebuję się poradzić odnośnie prowadzenia akwarium. Parę lat temu prowadziłem zbiornik na Amazonii, z różnym skutkiem;) z przyczyn ode mnie niezależnych musiałem zlikwi...

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3488
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1665
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Nawozy wlewac rano czy pod wieczor?

roslmarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8537
Czesc mam pytanie, kiedy lejecie nawozy - pytanie nie jest kiedy wam pasuje. Ale kiedy POWINNO sie lac nawozy by nie dokarmiac tych niechcianych roslin (glon) - rano czy na noc?. I gdzie moge znalesc ...

Nawozy a żwirek

BartzabeL w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1506
Doradźcie jak nawozić na żwirku i substracie. Do tej pory miałem akwaria na podłożu aktywnym i z tym nie mam problemu. Teraz wystartowałem akwarium na podłożu jałowym. Wczoraj robiłem testy, azot 0, f...

Nawożenie akwarium z substratem pod żwirem

kuubaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3068
Witam , jak nawozić akwarium przy starcie akwarium z podłożem pod żwirem .?

Podłączenie pompy pod filtr

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3274
Nadchodzi okres świąteczny, potem długi weekend, urlopy itp stąd doszedłem do wniosku, że czas poważnie zastanowić się nad pompa. Wydaje mi się optymalnie będzie kupić urządzenie z 4 pompami. Moje pyt...

Jakie polecacie mikro pod podloze manado.

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1219
Witam. Tak jak w temacie jakie micro polecacie do stosowania przy podłożu jbl manado z podsypka aquabasic? Micro to sole a zastanawiam się nad micro.

Podloże - czy można je użyźnić bez restartu zbiornika?

Perolski w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14399
Przepraszam admina jezeli temat jest nieodpowiedni to prosze o przeniesienie lub usuniecie.Mianowicie chodzi mi o to jak w juz pracujacym zbiorniku 180l gdzie obsada roslin jest dosc duza moze nie wym...

Która Ferka pod Hemianthus'a

Invisible w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1485
Witam. Tak się zastanawiam którą Ferkę mam umieścić pod Hemianthusa dużego oraz małego. Na Rosetta jest napisane że nawozi się nią również trawniki, którym niewątpliwie jest Mały Henio, ale wydaje m...

Statystyki

Ten temat przegląda 373 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 373 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.