Zaduzy poziom NO3 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zaduzy poziom NO3

Liczba wyświetleń: 4691·Odpowiedzi: 17
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 paź 2006, 11:26 Zaduzy poziom NO3  (#1)  

Witam mam pytanie. Odkad przeniosłem akwa w nowe miejsce to odrazu zaczeły sie problemy tzn zielony nalot na szybach i praktycznie zerowy wzrost roslinek!! zbadałęm no3 testem zooleka i wychodzi 20mg wiec jest to duza dawka i myśłe ze głownie azot powoduje u mnie brak wzrostu roslinek i zielony nalot na szybach;))wczoraj zrobiłęm podmiane w zbiorniku ponad 60% wody i dzis psrawdzam testem i nadal no3 mam na poziomie 20 mg i sam nie wiem co robic czy wogóle narazie nawozic czy odstąpic od nawozów na jakis czas?/ aha może i tez wina jest po stronie ryb gdyż oprócz małych neonków mam 5 paletek;)) pozdrawiam

dykan

GP Krosno

02 paź 2006, 13:34 Re: Zaduzy poziom NO3  (#2)  

dykan napisał(a):wychodzi 20mg wiec jest to duza dawka i myśłe ze głownie azot powoduje u mnie brak wzrostu roslinek i zielony nalot na szybach;))

Taki poziom azotu to raczej stymuluje rośiny do wzrostu, a nie wstrzymuje je :idea:
Problemem może być złe wchłanianie azotu spowodowane brakiem innego makro: P, K lub mikro. Musisz poszukać :wink:
Sprawdź też testem wodę kranową, bo jeśli po dużej podmianie masz wysoki poziom NO3, to może winowajcą za taki stan rzeczy odpowiedzialna jest właśnie zła jakość wody kranowej, ale nie do końca. Wiele osób preparuje wodę do podmiany do poziomu właśnie 15-20 mg/l. Azotany miałbyś wtedy z głowy.
Wstrzymanie nawożenia nic nie da, oczywiście poza azotem. Jaki nawóz makro podajesz, czy to gotowy zbilansowany nawóz, czy pojedyncze sole?
Zbadaj też PO4!

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

02 paź 2006, 22:30   (#3)  

Azotany nie są szkodliwe w takiej ilości. Z tego co zrozumiałem, akwa jest młode i nie martwiłbym się zielonymi glonami, bo one być muszą, a potem same znikną. :wink:
Co do znikania i pojawiania się azotu, to już skomplikowana sprawa... W skrócie: nie ma się czym martwić, może wartoby spróbować nawozić nawozem bez azotu? Może azotu starczy z odchodów ryb...
P.S.
Jak długo stoi to akwa?[/code]

kovall

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

03 paź 2006, 16:18   (#4)  

zbiornik stoi miesiąc od przeprowadzki. Nawóz mam z allegro od holender_hi makro i mikro i według jego zalecen azotu powinno byc w akwa od 5 do 10 mg. teraz nawoże samym mikro 1 ml. glonki powoli znikaja.:) :lol:

dykan

04 paź 2006, 07:18   (#5)  

dykan napisał(a):zbiornik stoi miesiąc od przeprowadzki. Nawóz mam z allegro od holender_hi makro i mikro i według jego zalecen azotu powinno byc w akwa od 5 do 10 mg. teraz nawoże samym mikro 1 ml. glonki powoli znikaja.:) :lol:

pamietaj zeby na biezaco monitorowac poziom makro i ..nie boj sie podmieniac co tydzien 50% wody
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

08 paź 2006, 20:01 Re: Zaduzy poziom NO3  (#6)  

Problemem może być złe wchłanianie azotu spowodowane brakiem innego makro: P, K lub mikro. Musisz poszukać :wink:

Dokładnie. Nawet jeśli jeden składnik będzie w niedoborze wówczas wszystkie inne będą ignorowane albo pobierane w znacznie mniejszym stopniu. Brak spadku NO3 jest silnie wywoływany np. przez brak potasu.

kekon7

GP Krosno

09 paź 2006, 10:33 Re: Zaduzy poziom NO3  (#7)  

kekon7 napisał(a):Brak spadku NO3 jest silnie wywoływany np. przez brak potasu.

Bałem sie długo potasu i dalej nie jestem pewien ile ma go być, ale może drobne wyjaśnienie.
Przez długi czas podejrzewałem potas jako sprawcę spalonych stożków wzrostu oraz przebarwienia (bielenie ) na liściach. Niestety po ograniczeniu w nawożeniu potasem problemy te dalej występowały.
Zrobiłem ruch w drugą stronę: najpierw podniosłem K przy podmianie do 15 mm, a później 20 ppm - KNO3 już tutaj nie wystarczyło.
Dopiero teraz po zwiększeniu poziomu potasu wiem co to pobieranie azotanów. Podmieniana woda ma 15 ppm NO3 i szybko spada. Codziennie po 2-3 ppm NO3. Jak widać wpada wówczas sporo K i jakoś nie jest on taki straszny. Wiele roślin ruszyło, teraz dopiero wiem jak mają wyglądać.
Wygląda na to, że miałem po prostu niedobory azotu spowodowane przez K, może też przez Mg, a może jeszcze inny czynnik, który ograniczał pobieranie azotu jakże ważnego pierwiastka potrzebnego do wzrostu roślin.
Zaznaczę też że dodaję Mg przy podmianie, chociaż mam w kranie bardzo dobry stosunek Ca/Mg, bo ok. 2,5-3. W akwa ostatnio bylo Ca-28, Mg-9
Żeby nie było tak pięknie, to powiem że z pokręconymi stożkami Hygrophili i Rotali Indica nie jest dobrze, ale raczej jest to inny problem. Próbowałem z poszczególnymi mikro, ale bez efektu. Obecnie zmniejszam mikro i zobaczymy. Jak ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem to będę wdzięczny :wink:
Co do podmian, to tak jak pisze Jabol, nie bójmy się podmieniać wody :!: Testy wykonywać trzeba, bo niedobór azotu może nieźle sponiewierać rośliny i doprowadzić do ataku glonów, wtedy niadmiar potasu i fosforu może być groźny. Tak samo z mikro - niewykorzystane z powodu braku makro zawsze źle się kończy, tak jak u mnie - niteczki. Co do poziomu azotanów, to są różne szkoły, duże znaczenie ma na pewno forma podawanego azotu. Było jużo tym wiele razy, ale to tak gwoli przypomnienia.
Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio edytowano 09 paź 2006, 13:17 przez GP, łącznie edytowano 1 raz

GP

Miasto: Krosno

09 paź 2006, 10:54   (#8)  

Jeśli chodzi o formy azotu to np. podawanie mocznika lub NH4 jedynie dało efekt większych liści ale deformacja liści na pozostałych roślinach nie ustępowała. Nie zauważyłem też szybszego wzrostu. Teraz jednak zauważam że poziom 10 ppm NO3 to przy silnym oświetleniu (pow. 0,7 W/L) jest to minimum.
Rośliny mogą jeszcze pobierać azot w postaci NO2 ale azotyny są toksyczne i jak wiadomo to m.in one są odpowiedzialne za glony przy starcie zbiornika (szczególnie za bardzo długie nitki). Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje ale gdy mam prawie zero ppm K, to deformacja liści zanika... ale pojawia się niedobór K w ciągu ok. tygodnia.

kekon7

j24 Zgierz

09 paź 2006, 19:14 Re: Zaduzy poziom NO3  (#9)  

GP napisał(a):
kekon7 napisał(a):Żeby nie było tak pięknie, to powiem że z pokręconymi stożkami Hygrophili i Rotali Indica nie jest dobrze, ale raczej jest to inny problem. Próbowałem z poszczególnymi mikro, ale bez efektu. Obecnie zmniejszam mikro i zobaczymy. Jak ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem to będę wdzięczny :wink:
Ach te stożki rotal, od wielu miesięcy próbóję rozwiązać ten problem, stało się to prawie moją obsesją :twisted: , ale do tej pory nie mam pewności. Wypóbowałem K,Ca, stosunek K/Ca, B, Zn, Mn i makro ...i nic, to nie to.
Nagroda Nobla dla tego kto rorwiąże ten problem. :wink:
Obecnie powracam do pierwszej koncepcji: mianowicie sinic, jest dziwna prawidłowość w tym że dedormacje stożków wzrostu (u mnie przynajmniej) występują wtedy gdy na wierzchołkach rotal pojawiają się sinice. Wkurzyłem się nawet i zastosowałem erytromycynę żeby wybić do resztek sinice - rotale na razie odżywają. Zobaczymy co będzie dalej.
A może ktoś ma jakiś inny pomysł... :?:
Krzysiek

j24
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zgierz

chrisowaty Zgierz k/Łodzi

10 paź 2006, 19:12 Re: Zaduzy poziom NO3  (#10)  

j24 napisał(a):
GP napisał(a):
kekon7 napisał(a):Żeby nie było tak pięknie, to powiem że z pokręconymi stożkami Hygrophili i Rotali Indica nie jest dobrze, ale raczej jest to inny problem. Próbowałem z poszczególnymi mikro, ale bez efektu. Obecnie zmniejszam mikro i zobaczymy. Jak ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem to będę wdzięczny :wink:
Ach te stożki rotal, od wielu miesięcy próbóję rozwiązać ten problem, stało się to prawie moją obsesją :twisted: , ale do tej pory nie mam pewności. Wypóbowałem K,Ca, stosunek K/Ca, B, Zn, Mn i makro ...i nic, to nie to.
Nagroda Nobla dla tego kto rorwiąże ten problem. :wink:
Obecnie powracam do pierwszej koncepcji: mianowicie sinic, jest dziwna prawidłowość w tym że dedormacje stożków wzrostu (u mnie przynajmniej) występują wtedy gdy na wierzchołkach rotal pojawiają się sinice. Wkurzyłem się nawet i zastosowałem erytromycynę żeby wybić do resztek sinice - rotale na razie odżywają. Zobaczymy co będzie dalej.
A może ktoś ma jakiś inny pomysł... :?:

U mnie mam dokładnie to samo. Zatrzymanie wzrostu i na wierzchołkach sinice. Mniej więcej co miesiąc bitwa rozpoczyna się od nowa. Ale w Naszym przypadku to może woda, bo przecież jest to wspólny element naszych zbiorników? - Zgierz :evil:

chrisowaty
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zgierz k/Łodzi

j24 Zgierz

11 paź 2006, 15:01 Re: Zaduzy poziom NO3  (#11)  

chrisowaty napisał(a):woda, bo przecież jest to wspólny element naszych zbiorników? - Zgierz :evil:
Racja, ten problem występuje w akwa gdzie mam wodę kran/RO 3:1, dużo lepiej jest w drugim akwa gdzie mieszam w stosunku 7:1 i w zbiorniku z wodą z innego ujęcia.
Krzysiek

j24

11 paź 2006, 18:00   (#12)  

Ja mam od wczoraj niezły numer z NO3. Mianowicie miałem do tej pory takie oświetlenie:
3 x 4000K + 2 x 6000K. Każda świetlówka po 30W i 2000 lm. Ponieważ miały już prawie rok zmieniłem je na takie: 4 x 3000K + 1 x 6500K - każda z niich po 2300 lm. Na drugi dzień miałem niebywałe bąblowanie (dużo czerwonego widma i większa intensywność). Jednocześnie zauważyłem o w wiele większe zjadanie NO3 przez rośliny. Przy starym oświetleniu mialem ok. 2,5 ppm NO3 dziennie. Jednak po zmienie swietlówek zauwążyłem że mam poniżej 5. Dodałem więc 15 ppm. Na drugi dzień pomiar - 10 ppm. Dosypałem więc kolejne 10 ppm NO3. Nic nadal nie widac po roślinach że więcej NO3 - wynik testu 10 ppm. Na trzeci dzień znowu podałem 10 ppm - pod koniec dnia nadal test pokazuje 10 ppm (test JBL). Co się więc dzieje ? Niemożliwe żeby akwa zjadało dziennie 10 ppm; typowe zużycie to 1..5 ppm dziennie. Zmierzyłem więc testem Zooleka - 20 ppm :?
To i tak dziwne że tylko 20. Zrobiłem więc roztwór wzorcowy 20 ppm NO3 z KNO3 i zmierzyłem Zoolekiem i JBL. Zoolek - 10 ppm; JBL - poniżej 5 ppm. Ręce opadają... Czyżby niemiecka firma robiła beznadziejny test ? Wiem że nie można ufac testom ale do tej pory JBL pokazywał dokładnie... oddałem więc próbkę wody do labu i czekam na wyniki.

kekon7

j24 Zgierz

11 paź 2006, 18:18   (#13)  

kekon7 napisał(a): miałem do tej pory takie oświetlenie:
3 x 4000K + 2 x 6000K. zmieniłem je na takie: 4 x 3000K + 1 x 6500K .
Czemu taka zmiana? Ja kieruje się w tym względzie efektem wizualnym.
Krzysiek

j24

11 paź 2006, 18:22   (#14)  

Głównie dlatego, że te nowe świetlówki są silniejesze, poza tym stosuje je Rataj (nie używa żadnych innych). Do tego przy czerwonym widmie lepiej wszystko rośnie. Ma to oczywiście wadę w postaci bardziej czewonawego wyglądu akwarium ale szybko się do tego przyzwyczaiłem.

kekon7

15 paź 2006, 09:48   (#15)  

Witam teraz sparwdziłem parametry przy uzyciu testów JBL i wyszło tak NO3=10mg Fe=0,025 PO4=0 azot spoko spadł tak jak miał byc ale reszta słabo prawie ich nie ma;(( I na dodatek rotala green mi słąbnie listki zamiast byc zielone staja sie przezroczyste niektóre czernieja i obumieraja;(( pewnie to brak po4 tak mysle a wy??

dykan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 paź 2006, 11:33   (#16)  

dykan napisał(a):(( I na dodatek rotala green mi słąbnie listki zamiast byc zielone staja sie przezroczyste niektóre czernieja i obumieraja;(( pewnie to brak po4 tak mysle a wy??

Na to wygląda. Przytdało by się podac nieco PO4. Nie ma co się sugerować np. tym, że niektórzy podają przy parametrach swojego zbiornika: "PO4: 0" ponieważ to wcale nie oznacza, że mają zerowy poziom. Może to wynikac z niedokładności testu (a jak wiadomo z tym bywa najczęściej fatalnie) albo podawane są takie dawki, które są konsumowane na bieżąco. Ja bym podawał na początek po ok. 0,1..0,2 ppm dziennie i sprawdził testem po kilku dniach czy PO4 jest wykrywalne. (tu akurat można olać dokładnośc testu, chodzi tylko o sprawdzenie czy rośliny pobierają P).
Jeśli chodzi o Fe to jeśli masz blade i żółkniejące młode liście to również przydało by się zwiększyć dakwę mikro.

kekon7

15 paź 2006, 12:07   (#17)  

Tzn ja mam nawoz od holender_hi i daje dawki 2ml micro i 1ml macro dziennie czy zwiekszyc micro i macro teraz ??

dykan

15 paź 2006, 12:14   (#18)  

Na pewno trzeba zwiększyć PO4 i Fe. Nie znam tego nawozu "holender_h1" ale można by było podawać więcej o jakieś 50% . Co do makro to podobnie. Jeśli jednak zauważysz gwałtowne zahamowanie wzrostu po zwiekszeniu mikro i żółkniejące liście, to najprawdopodobniej może oznaczać nadmiar boru i/lub cynku w nawozie. Miałem taki przypadek conajmniej 3-krotnie tzn. podałem bor w ilości ok 0,05 ppm i po kilku dniach wszystko przestało rosnąć.

kekon7

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 297303
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76218
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3896
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
IMG_20210313_165929.jpg

No3/Po4

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3683
Witam, jakiś doświadczony hodowca roślin wodnych jest wstanie powiedzieć mi dlaczego wszyscy mówią, aby lać No3 i Po4 w stosunku 10:1? za każdym razem kiedy tak robię woda na koniec tygodnia (przed po...
IMG_20211022_191310.jpg

Zerowe NO3 w akwarium mimo nawożenia

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 16760
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0. Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...
image.jpg

Bardzo wysokie NO3, problem.

Dawid199477 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3506
Witam. Mam problem z bardzo wysokim poziomem NO3. Zaczęło się od tego, że u dwóch ryb zauważyłem objawy posocznicy, ten problem ogólnie jest juz zażegnany, kupilem testy paskowe, zeby skontrolować wod...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5244
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5781
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1667
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Stabilizacja NO3 do P04 - Retfild.

Ciapek w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5141
Witam, Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l. Rośliny, rosną brak glonów. Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda. Chemia wody: K -...

Statystyki

Ten temat przegląda 3589 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3588 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.