PG macro - nie widzę NO3 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

PG macro - nie widzę NO3

Liczba wyświetleń: 3798·Odpowiedzi: 11
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Trebuch Kyczmot "Nie ma takiego miasta"

30 wrz 2006, 11:18 PG macro - nie widzę NO3  (#1)  

Witam
Nie widzę NO3 po dodaniu PG macro do świerzego zbiornika. Sprawdzałem też po dodaniu jednego ml na litr wody (w słoiku oczywiście:) i nic. Sprawdzam testem zoolka ale wykluczam jego wade bo widzi NO3 w starym zbiorniku. Czyzby azot w tym nawozie był w innej formie niż azotanowa?

Hubert

Trebuch Kyczmot
Ranga: Początkujący

Miasto: "Nie ma takiego miasta"

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 paź 2006, 20:52 Re: PG macro - nie widzę NO3  (#2)  

weber napisał(a):Witam
Czyzby azot w tym nawozie był w innej formie niż azotanowa?

Hubert

Wieść gminna niesie, że w PG Macro azot jest w różnych postaciach, ale nie NO3. Dodatkowo stosunek N/P przesunięty jest tam na korzyść fosforu.

Kosek

02 paź 2006, 22:45   (#3)  

Czyli dawkujemy na oślep:/

Trebuch Kyczmot

03 paź 2006, 11:18   (#4)  

weber napisał(a):Czyli dawkujemy na oślep:/

azot jest w postaci NH4 i mocznika . ale jest go baaaaaaaaaardzo malo.

rozmawialem wczoraj na GG z Kekonem , ktory swego czasu opisywal tutaj swoje doswiadzczenia z rozgryzaniem skladu. robili z kumplem "male labo" :)
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547

jabol
Ranga: Aktywny użytkownik

03 paź 2006, 16:52   (#5)  

No to do mocznika miałem nosa, stawiam na amidy jeszcze a co do NH4 myslę że może być efektem rozkładu Hm... idąc tym tropem ciekawe czy fosfor jest P2O5 ? :? Rózne już rzeczy przychodzą do głowy. Mogła by firma wprowadzić jakieś testy kompatybilne z nawozami żebysmy się nie bawili w ciuciubabke. Ale ja tam sie nie znam moze trzeba lać i nie pytać, patrzeć jak rośnie :wink:

Trebuch Kyczmot

05 paź 2006, 21:11   (#6)  

Robiłem test polegający na wlaniu ok. 3 ml PG Macro do kubka 0,45L destylki. Potem zmierzyłem testem Zooleka na NH3/NH4. Test pokazał 1 ppm. Co do mocznika to zrobiłem pewne doświadczenie. Jak wiadomo, mocznik może być zamieniony na NH3 i CO2 przy pomocy enzymu ureazy. Enzym ten jest zawarty m.in. w ziarnach soi i pestkach dyni. Nalałem więc trochę PG Macro do 2 naczyń a do jednego z nich wsypałem kilkanaście pokruszonych pestek dyni. Po ok. 2 godzinach w naczyniu z pestkami był wyczuwalny wyraźnie silniejszy zapach NH3 niż w naczyniu bez pestek. Takie samo doświadczenie robił mój znajomy z czystym mocznikiem - po ok. 1h był wyczuwalny ostry zapach amoniaku. Doświadczenie to może sugerować że Macro zawiera mocznik ale trzeba to by było sprawdzić jeszcze inną metodą. Sam mocznik również ma lekki zapach amoniaku zwłaszcza gdy się otwiera nowe opakowanie z nim. Podawałem "na żywca" mocznik do akwarium w ilości 0,5 ppm NH2 (mocznik - CO(NH2) ). Po tygodniu zaczęły wyrastać wyraźnie większe liście.
Kiedyś gdy stosowałem PG Macro generalnie wszystko rosło dobrze jednak nie miałem pojęcia dlaczego np. Rotale wychylały się na boki a Cabomby zupełnie nie rosły - też były powychylane i były zupełnie żółte i "wyłysiałe" z dołu. Później doszedłem do wniosku że jest to niedobór azotu. Gdy zacząłem podawać NO3 Rotale rosły pięknie w górę a Cabomby szalały i musiałem je przycinać nawet 2 razy w tygodniu.

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Bartek Oleśnica

05 paź 2006, 23:58   (#7)  

Gwoli uzupełnienia z mojej strony.
Sam jakiś czas temu zastanawiałem się nad mocznikiem. W tym celu przerobiłem to pierw w książkach ;) Ureaze zawierają również rośliny a w innej pozycji znalazłem że i glony. Oraz oczywiście sporo bakterii. W każdym bądź razie PG macro go nie zawiera ;) Mocznik ma tą przewage nad np. wodorowęglanem amonu że uwalnia jony amonowe stopniowo, a nie wszystko na raz. Gdy uwalniane są z podanej porcji w całości na raz. Rośliny mogą nie zdążyć pochłonąć wszystkiego i jony amonowe trafiają do nitryfikacji, co jak sam doświadczyłem obiawia się nagłym wzrostem ( i dalej kumulacją NO3).

Co siedzi w PG według mnie nie ejst w dalszym ciągu jest jasne. A ta mgiełka tajemnicy dodaje mu uroku.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

05 lis 2006, 16:00   (#8)  

czyli jak ma zgadnac ile mam azotu w akwa ????????

NO3 mam 2,3 PO4 ok 3ppm wiec jak dam PG macro to mi skoczy PO4 jeszcze.. akwa mam od dwoch tyg, dlugi czas NO3 bylo ok 40 teraz spadlo no i chcialem dawac macro ale pytanie ILE ? hmmmm :)

a i jeszcze w PG macro mam takie brazowe drobinki, mimo to dawac ?:)

jakby ktos chcial mi pomoc wiecej o moim baniaku https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 3269#83269

Tomek99

05 lis 2006, 16:10   (#9)  

Zastanawiam się skąd masz takie wysokie PO4 ? PG Macro zawiera azot w śladowych ilościach i często okazuje się, że trzeba dodawać go z innych źródeł. Możesz go podawać np. KNO3, Ca(NO3)2. Jeśli masz miękką wodę to poziom 10 ppm NO3 w zupełności wystarczy (a może nawet i 5 ppm gdyż nadmiar azotu i potasu przy miekkiej wodzie powoduje blokadę wapnia). Przy twardej i bardzo twardej wodzie można mieć wysokie poziomy PO4, NO3 i K. W Twoim przypadku to przynajmniej na razie nie podawałbym Macro bo masz mnóstwo PO4 a Macro jeszcze bardziej je podwyższy. Lepiej podać teraz więcej NO3 (ok. 5 ppm). Brązowy osad na dnie tego nawozu w niczym podobno nie przeszkadza.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

05 lis 2006, 16:15   (#10)  

Two ok 12
Tww ok 7

nie mam pojecia skad takie stezenie PO4, zrobie jutro podmiane, ale nie wiem skad, caly czas sie utrzymywalo na poziomie 1,5 ppm a teraz 3,5 ppm. Daje tylko PGC i PG Fe+ srednio 0,5 -1ml / dzien kazdego, roslin w sumie ladnie rosna, babelkuja, tylko za duzo bocznych korzeni puszczaja.. mam 5 otoskow, z 10 krewetek, troche roslin, zdj na w/w linku, skad tyle P, nie wiem.. w filtrze gabka i micro mec jbl`a.

czyli bede musial pokombinowac nad podanie tego NO3 albo zmienic nawoz na zbilansowany..

Tomek99

05 lis 2006, 16:18   (#11)  

Może masz wysokie stężenie P w kranówie. Niektórzy utrzymują tak wysokie stężenie PO4 w zbiorniku ale to moim zdaniem jest bezsensowne. Wystarczy z powodzeniem 0,5..1 ppm. Poza tym, nie ufaj testowi bo one są bardzo niedokładne (szczególnie polskie) i może masz znacznie mniej niż pokazuje test.
Glony są jak psychologia kobiety - jak gęsty i ciemny las. Wielu już w nim zbłądziło śmiałków...

kekon7

05 lis 2006, 16:21   (#12)  

w kranowie mam znikome ilosci wiec to nie to,a test jbl`a wiec nie wiem, jakis czas temu pokazywal mniej.. narazie nie ma jakies wysypu glonow wiec pomysle nad tym NO3 i zminie wode jutro.

Tomek99

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 296863
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76000
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3855
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3800
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15850
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5214
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6605
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5743
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1538
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1662
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Statystyki

Ten temat przegląda 362 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 362 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.