co jest nie/tak ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

co jest nie/tak ?

Liczba wyświetleń: 2222·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:

26 wrz 2006, 18:14 co jest nie/tak ?  (#1)  

Witam,
walcze z ustabilizowaniem akwarium bo jak narazie wszystkie rośliny i
wszystko w baniaku pokrywa sie glonami.Rośliny w ogole nie rosną tylko
obrastają je glony i gniją ( te zielone nitki i taki brazowy osad [ chyba
sinice] ).Nie daje już rady z kupowaniem nowych roślin bo to nie ma sensu
wiec pytam na grupie...
Baniak 63 litry
Oświetlenie 2x15W
CO2 - 2 razy w tygodniu ze spraya
Podmiana 1 raz w tygodniu ok. 8-10 litrów
Nawożenie - do podmienianej wody PlantaGainer PRO + tetrowe Easyballance
NO3 - 0-5 ( żółty )
pH - 7,5/8 (ciemnoniebieski)
kH - 7-8 w kranie 8-10
gH - 14-15 w kranie 18-19

Moja cierpliwość jest poważnie napięta... pomocy...

pontius

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

26 wrz 2006, 20:06   (#2)  

Czy pada na akwa światło słoneczne?, jakie masz ryby?

Gość

27 wrz 2006, 08:36   (#3)  

ja z podobnym problemem walczę w 20 litrach ... akwarium było całe pokryte glonami (sinice) - brak czasu w pracy na pielęgnacje .. w końcu postanowiłem się za to zabrać ... na początek rośliny poszły do kosza a kamienie i korzeń do czyszczenia ... w podłożu było masę "organiki" ale postanowiłem tylko "odkurzyć" żwirek (szkoda niszczyć flory bakteryjnej)...filtr także został gruntownie wyczyszczony i zostały wsadzone świeże rosliny (głownie paprotnica sumatrzanska) ... teraz co dwa dni podmieniam 50 - 60% wody , czyszczę filtr i odkurzam dno ... narazie trwa to 7 dnień i jest lekka poprawa (glony wyraźnie zwolniły ekspansję) ... dziś montuję CO2 aby rosliny zaczeły szybciej wzrastać (to spowoduje że zaczna pobierać z wody składniki odżywcze a tym samym zabiorą je glonom :-) ... zobaczymy czy moja metoda poskutkuje
świeżak

Archenar
Ranga: Początkujący

13 lis 2006, 22:35   (#4)  

Proponuję codziennie dawkować co2 w dzwon

slawny76

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3134
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1696
Miłego oglądania &t=&t=
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2926
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1703
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1241
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2309
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3800
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15891
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6141
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Małe.glonojady nie wychodzą.

jaztorunia w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5188
Witam. Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 389 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.