Tanie Metahalogeny ( HQI) czy warto ?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
150 zł za sztuke to naprawde tanio. Szkoda tylko że oprawy mają taką formę.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Pal licho oprawy zawsze je mozna zabudowac tylko czy warto kupic to jest problem .
-
VooDooBos
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
150zł za sztukę ale bez żarnika. Na zdjęciu raczej nie jest on widoczny. A tego typu oprawy stosuję u mnie w mieście przy oświetlaniu reklam f-my "Mchamburger"  Zalewane są przez deszcz, śnieg i stoją. A sam raz widziałem jak na włączoną i nagrzaną oprawę jeden z pracowników ustawił zraszacz. Buchła para, woda strzelała jak wrzucona do gorącego oleju a szkło nie pękło.
W tej cenie to statecznik jest pewnie tradycyjny, ale można się zdziwić, gdyż miedź jest droższa od kilku gram krzemu 
-
chrisowaty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zgierz k/Łodzi
tak to jest napewno bez żarnika- żarnik jakieś minumum 70zł i juz mamy 200zł za sztuke. jak by były w tej cenie żarniki to lux ale tak to wychodzi normalnie cenowo jak wszędzie.pzdr
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Miasto: Lipno
-
Oprawy sa pewnie ok, ale zwroc uwage (jesli to te..), ze zarniki tam uzywane sa jedno trzonkowe, a nie dwu jak powszechnie- nie wiem jak jest z zakupem takich w Polsce, w USA sa dosc powszechne.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Miasto: Kraków
-
Grzegorz Guzik napisał(a):Oprawy sa pewnie ok, ale zwroc uwage (jesli to te..), ze zarniki tam uzywane sa jedno trzonkowe, a nie dwu jak powszechnie- nie wiem jak jest z zakupem takich w Polsce, w USA sa dosc powszechne.
Dwutrzonkowe są stosowane w oprawach do 150W, a jednotrzonkowe w oprawach pow. 250W. Alle jakoś nie widzę zastosowania tak mocnych źródeł w akwarystyce.
-
chrisowaty
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zgierz k/Łodzi
chrisowaty napisał(a):Grzegorz Guzik napisał(a):Oprawy sa pewnie ok, ale zwroc uwage (jesli to te..), ze zarniki tam uzywane sa jedno trzonkowe, a nie dwu jak powszechnie- nie wiem jak jest z zakupem takich w Polsce, w USA sa dosc powszechne.
Dwutrzonkowe są stosowane w oprawach do 150W, a jednotrzonkowe w oprawach pow. 250W. Alle jakoś nie widzę zastosowania tak mocnych źródeł w akwarystyce.
Aloo
Na szczęście oferta na dwutrzonkowe jest szersza - do 250W , które to z powodzeniem stosuje nasze WSPARCIE SRWIA Bartłomiej L.
A ,jednotrzonkowe są do 150W
Są jeszcze gwinty małe i duże od 150W do chyba 3000
Grzegorz
-

Grzegorz Geming
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
A co tam pieniadz nie taki duzy wiec kupilem 2 HQI 150 W i faktycznie bez zarnika ale zarniki juz tez mam i po wlaczeniu 2 lamp prawie stopilo mi akwe , acha zarniki firmy Sylwania HSI-TD cena calkiem znosna .
-
VooDooBos
●
Powiązane tematy
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam jestem w trakcie składania sprzętu do nowej 160-tki (100x40x40)
Ma to być Holenderka (rośliny poniżej)(nawożenie jest, co2 z butli jest). Zależy mi na utrzymaniu oświetlenia w granicy 0,8-1W/L....
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
Witam, jako że zbliżają się święta czas napisać list do Mikołaja. Ma on budżet 1000zł.
Akwarium 240l 100x40x60h. Obecnie świeci 2x aquael retrofit 16w sunny i 1x plant 16w.
W tym setupie nie pasuje m...
|
|