Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam!!!
Mam pytanko.Czy można trzymac brznki sumatrzańskie ze skalarami razem???Kumpel niby tak miał.W sklepach raz mówia ze wolno<a raz ze nie wolno.A w książkach ze nie wolno.I już sam nie wiem co mam robić.Prosiłbym o szczerom odpowiedz!
Z góry dziękuje!!!
-
Gawendiusz
●
jjak chceś mieć oszpecone skalary to powodzenia...
niestety brzanki lubią obgryzać płetwy innym rybkom więc może być problem ( u mnie tak było)
podobno jak sie ma większą liczbę brzanek to wtedy nie obgryzają bo są bardziej sobą zajęte ale tej opcji nie testowałem tylko oddałem brzanki
pozdro
-
menyy
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja kiedyś miałem takie połączenie tych gatunków,i nie było ono najlepsze.Brzanki podgryzały płetwy skalarą.
Pozdr.
Kuba
-

Qba.
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Jaworzno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Brzanka nie jest agresywna , jest żarłoczna , częste karmienie i obfite powinno na tyle je wysycić aby nie podgryzały skalarów, dobrym rozwiązaniem mogą być tabletki przyklejane do szyby
-
światło
●
Brzanki sumatrzańskie nie nadają sie do trzymania razem ze skalarami,ani żdnymi rybami weloniastymi,mało ruchliwymi jak welon czy motylowiec.Wiem to z własnego doświadczenia.
-
wlodek44
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
Witam dziś w odstępie 8 h padły mi 2 Brzanki Sumatrzańskie
Zbiornik 112 L
Zbiornik ma już ponad 4 tygodnie rybki zostały wpuszczone jak miał 3 tygodnie , w woreczku do zbiornika na 30 min i do zbior...
Proszę o pomoc w doborze obsady do 500 l. Akwarium założone 2 m-ce temu, tymczasowa obsada to trochę gupików i molinezji, jest też 5 otosków, z których nie chciałabym rezygnować. Myślałam o brzankach,...
Witajcie, po bardzo długiej przerwie założyłem akwarium dla moich ulubionych brzanek sumatrzańskich. Akwarium 375l 150x50x50
Z typu low tech - dużo mało wymagających roślin. Stado brzanek to już wiem...
Witajcie,
Zwracam się z poradą do rybich psychologów :wink:
Brzanki mam już ponad rok. To jest ich drugie akwarium (teraz 70l). Grupka 6 sztuk.
Ostatnio zauważyłem że siedzą cały czas w tej kępie tr...
Mam pytanie jak temacie,
Czytalem na jakims forum ze danio a czasem i brzanki lubia podgryzac pletwy inny gatunkom rybek. Czy dotyczy to wszystkich danio i brzanek ? Macie z tym jakies doswiadczenia. ...
Cześć. Mam pytanie o te rybki, a dokladnie w jakiej liczbie i rozkładzie samiec/samica będą optymalnie funkcjonować. Na różnych forach czytam sprzeczne informacje, tzn np. że powinny być w parach i lu...
Czesc
Mam do was takie male pytanie czy w akwarium gdzie sa skalary jeszcze nie wyrosniete moge wpuscic krewetki ?? :roll: :roll:
Wymiary akwarium to standardowe 100 dłg. 50 wysokości i 40 szerokości. Mam 4 duże skalary wysokość u nich to 10-15 cm . Nie sa to dobrane parki tylko (chyba) 3 samce i jedna samiczka . Poza tym w akwa...
czy kilka gatunków brzanem moze przebywac w jednym akwarium?
|