Potrzebuje pomocy, cos mi sie dzieje z niektórymi roslinkami
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich. Coś mi sie dzieje z MICRANTHEMUM UMBROSUM i BLYXA JAPONICA zalaczam fotki, prosze o rade dlaczego? Nawoże regularnie, niemoge sobie z tym poradzic zato pelia i mchy rosną wyśmienicie. Młode pędy brązoweją i obumieraja a w BLOXII nierosna stoi w miejscu.
-
wojtgor
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wojtgor napisał(a):Witam wszystkich. Coś mi sie dzieje z MICRANTHEMUM UMBROSUM i BLYXA JAPONICA zalaczam fotki, prosze o rade dlaczego? Nawoże regularnie, niemoge sobie z tym poradzic zato pelia i mchy rosną wyśmienicie. Młode pędy brązoweją i obumieraja a w BLOXII nierosna stoi w miejscu.
1)jakie paramtery masz w akwa: no3, po4, fe, ph, twardiosc
2)czym i jak czesto nawozisz
3)gdzie kupowales i kiedy sadziles te rosliny z "problemami"
4)jak czesto i ile podmieniasz wode
Jabol-Radek Jablonski - Lodz
GSM: 693748547
-

jabol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-
Mam to akwa okolo rok i przez wiekszosc tego czasu byly piekne i rosly jak na drozdzach. Nawoże Aqa art caly czas tak samo, woda jest miekka filtr RO, PH 6.5 żelazo w normie no3, po4 prawie sladowe ilosci testy zoolek pokazuja 0. Woda 40 L raz na tydzień. Mech i wgłębka za to teras rosnie bujnie i szybko. Roslinki mam jeszcze z poprzedniego akwa ale tu roslu do lata swietnie temperature stabilizowana na 25 C wiec raczej niejest to wina zbyt wysokiej temperatury. Nawoze codzinnie tak jak wynika z opisu i doswiadczenia by niedopuscic glonow do rozrostu. Przy podmianie wody tez nawoze preparatami do RO aqa artu.
-
wojtgor
●
wojtgor napisał(a):Mam to akwa okolo rok i przez wiekszosc tego czasu byly piekne i rosly jak na drozdzach. Nawoże Aqa art caly czas tak samo, woda jest miekka filtr RO, PH 6.5 żelazo w normie no3, po4 prawie sladowe ilosci testy zoolek pokazuja 0.
no elasnie te sladowe ilosci to blad. powienienes tak ustalic dawke dzienna nawozenia mikro i makro -zeby PO4 bylo mniej wiecej okolo 0,5mg/l; NO3-15, Fe na 0,1-0,2
-

jabol
●
-
jabol napisał(a):no elasnie te sladowe ilosci to blad. powienienes tak ustalic dawke dzienna nawozenia mikro i makro -zeby PO4 bylo mniej wiecej okolo 0,5mg/l; NO3-15, Fe na 0,1-0,2
Byłbym ostrożny z tymi radami odnośnie NO3. Ja zapytałbym jeszcze autora tematu, jakiego makro używa, bo jeśli PG Makro, to nie jest pewnie tak prosto. "Użytkownicy" tego makro, a przede wszystkim twórca tego nawozu osiągają bardzo dobre rezultaty mając NO3 i PO4 na poziomie zerowym. Zauważ, że B.Lipczyński opisując swoje zbiorniki przedstawia NO3 i PO4=0, a roślinom raczej nic nie brakuje.
Wszystko zapewne zależy od formy azotu którą używasz. Jeśli dozujesz NO3 to masz wtedy rację  Sam utrzymuję obecnie 15 mg/l NO3 i podniosłem również poziom potasu i magnezu. Próbuję obalić często ostatnio opisywany pogląd, że nadmiar K to palenie stożków wzrostu. No właśnie - co to znaczy nadmiar  i kiedy możemy mieć wysoki jego poziom
Oczywiście nie obalam tego, że są to niedobory makro i trzeba zwiększyć dawkę
Pozdrawiam
Grzegorz
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
GP napisał(a):Wszystko zapewne zależy od formy azotu którą używasz. Jeśli dozujesz NO3 to masz wtedy rację  Sam utrzymuję obecnie 15 mg/l NO3 i podniosłem również poziom potasu i magnezu. Próbuję obalić często ostatnio opisywany pogląd, że nadmiar K to palenie stożków wzrostu. No właśnie - co to znaczy nadmiar  i kiedy możemy mieć wysoki jego poziom Pozdrawiam Grzegorz
jesli ktos jest zaawansowanym akwarysta to moze "bawic" sie w zerowe wartosci. ja podaje takie przepisy  z zaworem bezpieczenstwa dla malo zaawansowanych akwarystow
apropos potasu-no niestety w Polsce nie ma jeszcze dostepnego testu..ale przyjelo sie ze jesli umiemy utrzymac na stalym poziomie dziennym NO3 i PO4 (odp: 15; 0,5) to oznaczac bedzie ze poatsu tez jest ok (dozujac rzecz jasna nawozy makro/mikro)
-

jabol
●
-
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witam wszystkich,
od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|