Jakie warunki dla paletek? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie warunki dla paletek?

Liczba wyświetleń: 14450·Odpowiedzi: 16
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

17 wrz 2006, 13:44 Jakie warunki dla paletek?  (#1)  

Witam. Czy w wodzie o ph-7.2 TWo-19'n, TWW-16'n przeżyją paletki? czy maja jakieś specjalne wymagania pod wzgledem wody, dodatków do wody itp. Pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal
Ranga: Znający temat

Miasto: Lipno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

04 paź 2006, 14:43   (#2)  

Cześć Piotrek.
Mam podobne warunki wody: Two-20, Tww-12, Ph-7,2:
Kupiłem Paletki, wpuściłem do akwa i mi zachorowały, być może to moja wina, że nie zastosowałem się do zaleceń początkowych jakie należy spełnić tj. podwyzszyć temp. wody do 32*C, zaciemnić akwa na ok. 2 dni /ryby i tak by nie chciały jeść/ i jedno ważne skąd bieżesz (bierzesz -od brać, bieżysz od biegać /Diki)Paletki, czy z wody kranowej czy z RO? moje niby były z kranowej, na rozmnażanie się nie nastawiam!? co do RO to dodatkowy wydatek i jak mi odbije to może się zdecyduje, ale teraz nie.
Druga sprawa to,że masz akwarium roslinne i tu nie za bardzo można te kwestie pogodzić ale jedni godzą. Gdy wprowadziłem Paletki, podwyższyłem temperaturę - przestały mi jakby rosnąć rosliny, niby rosną ale nie tak jak kiedyś - małe bąbelki, nie ten kolor.
Obecnie po leczeniu ryb akwarium restartowałem, mam glony, cierpliwie czekam aż znikną, zamówiłem krewetki Amano i Red.Sądzę, że można pogodzić jedno z drugim bo akwarium roślinne i Paletki - coś pięknego. /wprowadzaj Paletki - będziemy mieli wspólne kłopoty :lol: /
pozdrawiam: Mikołaj

mikolajcz

04 paź 2006, 14:58   (#3)  

Prof.Diki bez urazy - napisałeś kiedyś coś bez błędu?

mikolajcz

04 paź 2006, 15:44   (#4)  

mikolajcz napisał(a):Prof.Diki bez urazy - napisałeś kiedyś coś bez błędu?

Zdarzyło mi się. ;-p
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Grzegorz Guzik Kraków

06 paź 2006, 10:00   (#5)  

@milolajcz- moderatorzy sa miedzy innymi po to na forum zeby poprawiac. Sam bylem wiele razy poprawiany i nie uwazam tego za ujme na honorze.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Miasto: Kraków

06 paź 2006, 10:10   (#6)  

Po pewnym czasie nauczysz sie pisowni na tym forum :) diki czuwa :) kiedyś i mnie poprawiał :) Koledzy przypominam, że ten post jest na temat paletek a nie na tematy prywatne. Pozdrawiam

100>P Piotr Stochmal

Marek Rulak
Witam,

podepnę sie pod ten temat żeby nie zakładać nowego.
Otóż właśnie przymierzam się do przejścia z "roślinnego" na "paletkowo-roślinne" (w tej klejności bo na ile się zorientowałem to właśnie paletki bardziej nie znoszą kompromisów i to raczej one "narzucają" pewne rzeczy).
No i mam trochę wątpliwości / pytań... Staram się oczywiście doczytywać - ale w necie nie ma tak dużo nt. przechodzenia z roślin na paletki.

Mam takie wątpliwości (akwa 375l, 2*HQI 150W, CO2 + Aqua Art) :
- Światło - czy nie przeszkadza paletką mocne światło ? (HQI 150 W 6500 x 2)
- zwiększenie temperatury - jak rozumiem nie wszystkie roślinki mi to wytrzymają? czy tylko wolniej będą rosły ?
- czyszczenie dna - a np. glosia - jak to się ma do siebie ?

Ogólnie jak by ktoś, kto przez to przeszedł mógł podzielić się doświadczeniami - było by super :)

Paletki planuję zakupić w discusdt.com.pl - dobry poomysł ? ineresuje mnie tam ten zestaw 6 szt. + jeszcze z 1-2 dodatkowo ...

Pozdrawiam
Marek Rulak

Marek Rulak

Grzegorz Guzik Kraków

06 paź 2006, 23:15   (#8)  

Osobiscie nie mialem paletek nigdy, ale:
1. Oczywiscie jest mozliwe hodowanie paletek w zbiorniku roslinnym- zob. np. strone Waldeusza lub liczne aranzacje pana Amano (fotografie chocby na stronie www.ada-eu.com )
2. Paletki dla zdrowia wymagaja wody miekkiej, przy czym jak twierdzi Amano wystarcza im (wbrew utartej opinii) woda o temp 26 stopni, o ile nie chcemy koniecznie ryb rozmnazac.
3. Nalezy brac pod uwage szybka przemiane materii paletek w zwiazku z czym duuuzo P i N- ergo: filtracja powinna byc wydajna (duzy kubel, sump..) a podmiany spore.
4.swiatlo moze byc spore o ile beda mialy jakies kryjowki typu rozlozyste rosliny, korzenie..
5. O paletkach napisano setki publikacji- proponuje poszperac.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Miasto: Kraków

12 lis 2006, 11:41   (#9)  

Na http://www.tropica.com w dziale 'Aquaristic' jest dwuczęściowy artykuł "Succes with planted Discus aquaria"

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

15 gru 2006, 00:41   (#10)  

Witam.
Da się pogodzić jedno z drugim i trzecim.
Znam przypadki gdzie paletki żyły, żyją w wodzie o temp. 24 stopnie, PH - 8, TWW i TWO w okolicach 20 stopni niemieckich.
Ja osobiście mam baniak roślinny 400 litrów. Żyją w nim od ponad dwóch lat (od małego) paletki odmiany red turkus. Temperatura w baniaku 25-26 stopni. PH - około 7. Tww i Two około 10 stopni niemieckich.
Wszystko jest kwestią aklimatyzacji ryby. Ja swoje nabyłem od akwarysty ze swojego miasta, który po rozmnożeniu pomału je przyzwyczajał do naszej kranówki.
Ja osobiście też rozmnożyłem te ryby z bdb. skutkiem.
Woda w akwarium tarliskowym miała PH 6 Tww i Two około 5 stopni niemieckich. Pomału ryby zostały przyzwyczajone do wody takiej jak w zbiorniku ogólnym. Nie ucierpiała ani jedna sztuka z 96.
O czym należy pamiętać. Nie można zwiększyć, zmniejszyć skoku twardości o wiecej niż 3 stopnie niemieckie na dobe oraz ph o 0,5 na dobe. Przynajmiej tak gdzieś wyczytałem.
Reasumując. W Twoim przypadku przygotowałbym wodę o parametrach podobnych do parametrów wody hodowcy (może być mniejszy baniak). Pomalutku zwiększałbym wartości do optymalnych w Twoim przypadku. Swoją drogą najlepiej wodę wziąść z tego samego baniaka co ryby. Ja ryby przywożę w lodówce turystycznej o pojemności około 25 litrów (netto) i pomału dolewam wody ze swojego baniaka...
Proces mozolny, ale skuteczny.
Pozdrawiam

RobertElk

seb gdańsk

15 gru 2006, 19:43   (#11)  

Witam serdecznie :)
A więc po kolei - palety w roślinnym jak najbardziej tak z tym że trzeba spełnić kilka warunków... Jeśli chodzi o sam zbiornik to musisz pamiętać że musi być spory, dla lepszego samopoczucia dobrze byłoby gdybyś mógł zapewnić im choć troszkę cienia, najlepiej gdyby były to rośliny pływające np. pistia. Nie martw się że zaciemnisz sobie rośliny rosnące w dnie, pamiętaj że w każdym zbiorniku istnieje jakaś tam cyrkulacja i jeśli położysz np. pistie na wodzie po chwili krążenia po powierzchni stanie ona w końcu w jednym miejscu i już tam zostanie, więc wystarczy pod tym miejscem nie sadzić światłolubnych roślin, a umieścić tam np. kilka korzeni obrośniętych mchem i już stworzyłeś im kącik spokoju za który będą Ci wdzięczne :D. Jeśli chodzi o trawnik to w przypadku palet nie polecam glosi :( musisz pamiętać że paletki odżywiają się głównie z dna, mianowicie rozdmuchują to co na nim zalega i wybierają sobie z chmurki to na co mają ochotę, więc lepszym wyborem na trawnik będzie np. lileopsis lub coś podobnego. Kolejna rzecz to owiane złą sławą parametry wody rzekomo niezbędne im do życia :lol: , można włożyć między bajki opinie pseudo fachowców że ph musi wynosić poniżej 6 two poniżej 5 a tww najlepiej 0. Paletki można przyzwyczaić do KAŻDEJ wody, z tym że właśnie należy je do niej PRZYZWYCZAIĆ nie mylić z aklimatyzacją bo akurat jeśli chodzi o to to najlepiej jeśli woda w Twoim zbiorniku nie odbiegała zbytnio od wody w której przebywały dotychczas. Kolejny mit to temperatura, podczas kwarantanny powinna wynosić najlepiej grubo ponad 30 stopni(pamiętaj o napowietrzaniu) później jednak świetnie będą się czuły w 28 stopniach. Reasumując palety nienawidzą stresu pod jakąkolwiek postacią. W ICH zbiorniku to one powinny być pierwsze, one muszą rządzić, nie powinny mieć konkurencji w zdobywaniu pokarmu, walce o terytorium itp. Podstawowym warunkiem jaki musisz spełnić to dać im święty spokój regularnie podmieniać wodę i karmić, karmić i jeszcze raz karmić, bo za sukces w hodowli tych pięknych ryb jest odpowiedzialne właśnie żywienie... I nie jest to moje tylko zdanie ale każdego porządnego hodowcy tych ryb. Nie popełnij kardynalnego błędu początkujących paletkarzy (ja go też kiedyś popełniłem) :oops: i nigdy przenigdy nie "dokupuj" paletek bo proces kwarantanny będziesz musiał powtarzać bez końca i nigdy przenigdy nie łącz palet krajowych (naprawdę krajowych) z importem. Przy zarybianiu zbiornika paletami pośpiech naprawdę nie jest wskazany, więc czekaj, szukaj i kup ryby wszystkie naraz od jednego człowieka a uwierz mi że unikniesz wielu kłopotów. Przy paletach naprawdę lepiej zapobiegać niż leczyć... Ludziom którzy twierdzą że paletki to ryby delikatne i "zdychają" mogę zadać tylko pytanie czy znają choć jeden inny gatunek który potrafi tak długo chorować i jeszcze dać się wyleczyć?
Oj ale się rozpisałem :oops:
Sory i pozdrawiam, jeśli jeszcze nie rozwiałem Twoich wątpliwości to pytaj dalej :)
seb

seb
Ranga: Początkujący

Miasto: gdańsk

24 gru 2006, 19:57   (#12)  

Panowie po tak wyczerpujących odpowiedziach chyba jednak sie zdecyduje na kilka paletek :) musze się tylko dowiedzieć jakie parametry ma woda, w której są teraz trzymane. Jeśli chodzi o to wpuszczanie ich do nowego baniaka czy ten proces polega tylko na powolnym dolewaniu w małych ilościach wody z akwarium do tej, w której sie znajdują? jak przeprowadzić te rybcie z baniaka do baniaka gdzie są inne parametry wody bez urzycia RO?- bo nie mam. Może w gre wchodzić jedynie woda destylowana mieszana z kranówą. pzdr

100>P Piotr Stochmal

26 gru 2006, 23:07   (#13)  

Witam.
Ja jak jadę po ryby to biorę ze sobą lodówkę turystyczną. Ma ona pojemność około 30 litrów. W lodówkę wkładam dwa worki nylonowe, takie od śmieci :)
Po powrocie do domu dolewam do tej lodówki wody, prawie do pełna. Nie robię tego oczywiście metodą "od razu" tylko woda się sączy przez wężyk od napowietrzania. Co jakiś czas zmniejszam przepływ. Cała operacja trwa około godzinę.
POzdrawiam

RobertElk

Paweł Warszawa

04 sty 2007, 21:57   (#14)  

Sporo jest opisane w książce Sieniawskiego i Ratuszyńskiego - Dyskowce.
Sam nie wiem czy nie kupię dyskowców bo nigdzie nie mogę dostać porządnych altumów na których mi bardzo zależy.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

kresone Świętochłowice

11 sty 2007, 10:10   (#15)  

seb napisał(a):. Nie popełnij kardynalnego błędu początkujących paletkarzy (ja go też kiedyś popełniłem) :oops: i nigdy przenigdy nie "dokupuj" paletek bo proces kwarantanny będziesz musiał powtarzać bez końca

Nie bardzo rozumiem niekończącego się procesu kwarantanny :?:

No właśnie czy zdażyło się wam dokupować paletki do istniejącego już stada?
Ja mam taki zamiar chodź u mnie palety są juz dorosłe i nie wiem czy kupować mniejsze czy takiej samej wielkości. W tej chwili w 700litrach pływa 8 palet a chciałbym jeszcze 6 dokupić to prawie drugie takie stado.

kresone
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świętochłowice

dispar Łosice

13 sty 2007, 21:58   (#16)  

Do dorosłych paletek najlepiej jest dokupić ryby podobnej wielkości. Zdarza się często, że dokupione ryby mniejsze są dośc agresywnie przepędzane przez większe ryby. Lepiej jest dokupić mniej ale podobnej wielkości do tych które już masz. Gossostigma rośnie nawet dośc dobrze ale często gromadzą się w niej resztki pokarmu i zaczynają gnić.Żeby ją utrzymać potrzebna jest ekipa sprzatająca - kirysy i krewetki. Inne ciekawe wiadomości na temat paletek są tu: http://www.klub-pkmd.pl/modules.php?op= ... file=index
A tak wygląda moje akwa z paletkami i roślinami.

dispar

Miasto: Łosice

19 maja 2013, 15:15 Jakie warunki dla paletek?  (#17)  

Wg mnie największym problemem jest przyzwyczajenie paletek do innego rodzaju pożywienia. M-c temu kupiłem stadko wraz pokarmem, którym były standardowo karmione (paletki stendker, pokarm firmowy serca wołowe stendker). Proces wpuszczania do akwarium (przyzwyczajania do nowej wody) trwał 30 minut, światło zgasło na dwie godz., temp wody 28-29 stopni; obyło się bez strat. Na chwilę obecną ryby jedzą mi z ręki, ale tylko w/w pokarm do spółki z ramirezami i skalarem. Lekko przgłodzone czasami ruszą inny rodzaj pożywienia, ale nie wyglądają na szczęśliwe

aleeryk

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20220624_112059.jpg

Karminik dla ryb

Hubertus w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4935
Witam, Panowie (i Panie), jaka jest Wasza opinia na temat tych karmników, obecnych od jakiegoś czasu na allegro: http://allegro.pl/automatyczny-karmnik-dla-ryb-do-akwarium-2x-24h-i1551281129.html ...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2967
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4264
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5436
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14464
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3968
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Dodatek soli dla tęczanek i innych ryb

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5406
Witam Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...

Pokarm dla Otosków i Kirysków Pigmejów

Marcin Cichosz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10754
Cześć. Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje. Chciałbym dla obu tych gatunków ...

Jakie krewetki na początek

BARYKUDA w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2403
Cześć Jakie krewetki wybrać na początek. Podobają mi się caridiny crystal red, ale nie wiem czy dam sobie z nimi radę na początku swojej przygody z krewetkami. Mam podłoże aktywne, a wodę leje z filtr...

Laik w dziedzinie krewetek, czyli jakie krewatki.

pewien_akwarysta w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4875
Witam. Jaki rodzaj krewetek wybrać do 30l dokładniej do 31, 5 litra. Z parametrów mojej kranówy wiem że moge hodować krewetki neocaridina(przepraszam jak źle napisałam). A i jaką gruboś szkła wybrać 4...

Statystyki

Ten temat przegląda 243 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 243 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.