Ca/Mg wysokie Ca - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ca/Mg wysokie Ca

Liczba wyświetleń: 6441·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

15 wrz 2006, 01:00 Ca/Mg wysokie Ca  (#1)  

Witam.
Z tego co wyczytalem stosunek Ca:Mg powinien wynosic 2:1-4:1.
Umnie w wodzie wodociagowej jest stosunek prawie 21:1 (Ca-131mg/l Mg-6,32mg/l)
Wode do akwaria leje mieszana 1:1 - 1,5:1 RO:Kranowka.
Zakladam ze RO ma poziomy Ca i Mg = 0 tak wiec w akwarium jest poziom okolo Ca-65mg/l Mg-3-3,5mg/l co nadal daje stosunek 20:1.
Wiem ze aby uzupelnic Mg musze dodac soli MgSO4 x 7H2O ale mam do Was takie pytanie.
Jaki jest optymalny poziom Ca oraz Mg? Chodzi mi o zawartosc tych pierwiastkow nie stosunek.
Czy jesli dodam do tych 65mg/l Ca okolo 20mg/l Mg czy niebedzie nadmiaru ktoregos z tych pierwiastkow pomimo utrzymania prawidlowych proporcji moze miec to nienajlepszy wplyw na rosliny.
Z gory dzieki za pomoc

neo_ns

Bartek Oleśnica

15 wrz 2006, 01:40   (#2)  

Do takich spraw mam trochę inne podejście. Nie bawie się w aptekarską dokładność gdyż to nie ma to większego sensu. Można się tylko pogubić w tym wszystkim. Nie wiem jaki mam u siebie stosunek Ca do Mg ale jest ok.
Nie potrzebuje się w to zagłębiać. Z obserwacji tylko wiem że Mg mam dużo, przy TwO 10.
Utrzymuj TwO w granicach 3-10 stopni. To wystarczy ;)
A jak Ci powiem że do tej proporcji ( w szerszej wersji) powinien dojść również K ;)
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

15 wrz 2006, 02:06   (#3)  

Chodzi o to ze mam TwO 12*n ale sa widoczne charakterystyczne niedobory Mg. TZN mlode liscie hygrofilii polispermy maja boki pozawijane do gory prawie w ruloniki oraz zatrzymane zostalo bablowanie wszystkich roslin nawet moczarek pomimo parametrow wody:
pH - 6,7
GH- 12-13
KH - 6
CO2 - 33
NO2 - 0,0
NO3 - 10-12
PO4 - 0,5

W wodzie wodociagowej jest malo Mg a ja w nawoza posiadam duzo K a nadmiar K moze wytracac Mg ktorego i tak duzo nie ma w wodzie.

Co mam w takim razie robic w/g Ciebie?

neo_ns

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bartek Oleśnica

15 wrz 2006, 10:37   (#4)  

Umnie w wodzie wodociagowej jest stosunek prawie 21:1 (Ca-131mg/l Mg-6,32mg/l)
Wode do akwaria leje mieszana 1:1 - 1,5:1 RO:Kranowka.

To może 1 część kranówy do 2 RO ;)
Obrazek

Bartek

15 wrz 2006, 11:12   (#5)  

Ale przeciez rozcieczajac Ca jednoczenie i proporcjonalnie spada poziom Mg

neo_ns

GP Krosno

15 wrz 2006, 12:54   (#6)  

Witam :)
neo_ns napisał(a):Ale przeciez rozcieczajac Ca jednoczenie i proporcjonalnie spada poziom Mg

Możesz rozcieńczyć, tak jak Ci pisze Bartek.
Będzies miał ok. 40 ppm Ca i 2 ppm Mg, dodaj 8-10 ppm Mg z MgSO4, powinno być OK. Wprowadzisz jednak dodatkowo 40 mg/l SO4 jednak to chyba nie problem, jeśli Twoja kranówa nie za wiele ma tych jonów. O szkodliwości siarczanów dużo pisano i chyba te informacje były nieraz mocno przesadzone :idea: Jeśli masz dostęp do MgCO3 to byłoby najlepiej.
No i nie zapomnij o potasie - tak jak pisał Bartek :wink: O tym pierwiastku tez napisano już wiele przesadzonych informacji :wink:

Co do poziomu magnezu i potasu oraz proporcji wobec innych pierwiastków dobrze byłoby, żeby się wypowiedział jeszcze jakiś "expert" i rozwiał te wszystkie dylematy, bo ostatnio zostało napisanych wiele sprzecznych, często chyba nieprawdziwych informacji. :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

Bartek Oleśnica

15 wrz 2006, 23:25   (#7)  

GP napisał(a):Witam :)
neo_ns napisał(a):Ale przeciez rozcieczajac Ca jednoczenie i proporcjonalnie spada poziom Mg

Możesz rozcieńczyć, tak jak Ci pisze Bartek.
Będzies miał ok. 40 ppm Ca i 2 ppm Mg, dodaj 8-10 ppm Mg z MgSO4, powinno być OK.

Najczęściej wystarczy sam nawóz mikroelementowy (zawierający Mg). Takie nawozy zawierają Mg, a brak w nich Ca. Dlatego przy niskiej twarości czyli małej zawartość soli Ca i Mg, dodając wyżej wspomniany nawóz łatwiej jest o tą właściwą proporcję niż w twardej wodzie. Dlatego wielu z nas zaleca trzymanie roślin wodnych w miękkiej (często jednak nieznając uzasadnienia ;) )
Obrazek

Bartek

16 wrz 2006, 01:44   (#8)  

OK kupilem MgSO4 * 7H2O zrobilem roztwor wodny i dodalem do baniaka okolo 10mg/l.
Czy cos jeszcze robic? Kiedy moze byc widac juz jakies pierwsze efekty?

neo_ns

29 wrz 2006, 19:06   (#9)  

Co do stosunku Ca:Mg to rzeczywiście nie ma co się bawić w precyzyjne dobieranie, gdyż jak wynika z doświadczeń wielu osób i moich również nie ma to praktycznie żadnego wpływu na rośliny. Oczywiście wszystko w pewnych granicach. Rośliny świetnie rosną przy Ca:Mg w granicach 3:1..10:1. Co do potasu to są "2 obozy" - jedni twierdzą że wysokie poziomy K nie szkodzą jednak z tym bywa różnie. Jedno jest pewne - nadmiar K szczególnie szkodzi roślinom łodygowym i to właśnie on powoduje dość częsty problem deformacji liści, spalonych stożków i spowolnienia wzrostu. Jest jednak jakiś czynnik (którego nikt do tej pory nie potrafił jednosznacznie wyjaśnić) powodujący że można mieć wysoki poziom K i niski Ca i nie występuje deformacja liści, palenie itp. Posłużę się przykładem. Kiedyś stosowałem pełną linię PG (zestaw dla wody RO) i wszystko świetnie rosło. Potem zainspirowało mnie przejście na wysokie poziomy NPK... odstawiłem PG Macro (tylko dlatego, że nie mogłem się pozbyć nitek i krasnorostów) i zacząłem używać zwykle sole. Wtedy zaczęło się deformowanie liści, palenie stożków i spowolniony wzrost mimo solidnych PO4 i NO3 (1 i 10). Zmierzyłem K. Wynik: 27 ppm. Przestałem więc podawać K. Rośliny ruszyły - piękne liście jak z albumów, brak spalonych stożków. Pojawił się w końcu niedobór K- dodałem więc 10 ppm. Po kilku dniach znowu spalone stożki. No więc szukanie kompromisu - 5 ppm K (tylko do podmienianej wody). Ponownie pięknie rosnące rośliny bez deformacji jednak znów po pewnym czasie pojawiał się niedobór K. Kolejny etap - powrót do starej konfiguracji oświetlenia (bo po przejściu na sole również zmieniełem widmo świetlówek) i powrót do linii PG - bez efektu... Co więc jest źle ? Gdy stosowałem PG Macro lałem go po ok. 3ml na 200L akwa dziennie i jeszcze po podmianie 5ml więc potasu było wtedy sporo - na pewno conajmniej 10 ppm i nie było mowy o spalonych stożkach. Oczywiście niejaki T.Barr i inni wyjadacze twierdzą, że to niemożliwe że K blokuje Ca i że miał u siebie po 100 ppm K, 10 ppm Ca i nie było żadnych problemów. Zresztą czytając posty i artykuły T.Barra można dojść do wniosku, że potrafi on hodować rośliny w ekstremalnych warunkach - przy wysokich poziomach NPK i mikro i do tego pewnie jeszcze na pustyni i wszystko pięknie rośnie. Z drugiej strony, znalazłem jego artykuł w którym podał poziomy przy których następuje zatrzymanie wzrostu roślin:

SO4: 50 ppm
NO3: 75 ppm
K: 50 ppm
Mg: 50 ppm
Ca: 400 ppm
suma wszystkich mikro: 2 ppm

Jak widać, jeśli chodzi o K to przeczy to temu co wcześniej podawał. Podobnie z SO4. Nie zauważyłem żeby były jakieś problemy przy SO4 = 74 ppm. Było tak samo jak przy ok. 20 ppm.
Pewnego dnia znalazłem tez w necie artykuł o wpływie formy azotu na niedobór Ca (oczywiście nalezy podejść do tego ostrożnie, gdyż rośliny lądowe mają nieco inne wymagania odżywcze). Przy nawożeniu NO3 rośliny potrzebowały sporej ilości Ca żeby nie nastąpił jego niedobór (efekt podobny jak w akwarium - spalone stożki i deformacja najmłodszych liści). Natomiast przy podawaniu mocznika wystraczyły znacznie mniejsze poziomy Ca i mimo to nie nastąpił jego niedobór. Nie podano jednak konkretnych poziomów azotu i wapnia; podane było to formie "dużo" i "mało". Postanowiłem to sprawdzić w akwarium. Po tygodniu podawania mocznika w ilości ok. 0,5 ppm NH2 (mocznik - CO(NH2)2 ) wyrosły o wiele większe liście niż normalnie. Niektóre wręcz wyglądały trochę nienaturalnie. Nie pojawiły się nitki (no może troszkę ale można to w zasadzie pominąć). Na wszelki wypadek podałem trochę niklu gdyż enzym ureaza (do przetwarzania mocznika) zawiera jony niklu. (Wiem, wiem że Bartek kiedyś wspominał że nie ma sensu podawać innych pierwiastków gdyż są one w pokarmach dla ryb ale jednak zrobiłem to ;) )
Mimo tego - spalone stożki na tych roślinach co miały je wcześniej (umbrosum i alternatera reineckii) nadal się pojawiały... Jednym słowem makabra... Podawałem również NH4 (również po 0,5 ppm) ale to nie poprawiło sytuacji. Nie pojawiły się co prawda nitki (taaaa, wiem że byłem zagorzałym przeciwnikiem NH4 ale w końcu spróbowałem).
Przejście jednak na wysokie poziomy PO4, NO3 i Ca i czerwone widmo światła świetnie działa na takie rośliny jak H.Callitrihoides, Blyxa, Bacopa Caroliniana i ogólnie rośliny rozetowe. Jak ktoś znajdzie co powoduje że można mieć sporo K i niskie Ca i nie mieć deformacji liści to powinien dostać "akwarystyczną Nagrodę Nobla"

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12224
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
image.jpg

Bardzo wysokie NO3, problem.

Dawid199477 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3521
Witam. Mam problem z bardzo wysokim poziomem NO3. Zaczęło się od tego, że u dwóch ryb zauważyłem objawy posocznicy, ten problem ogólnie jest juz zażegnany, kupilem testy paskowe, zeby skontrolować wod...

Wysokie pH wody

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2684
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH? Woda kranowa pH 7,4 Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5 Akwarium 45l Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...

Wysokie KH a zdrowie zwierząt

ben357 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2985
Witam, chciałbym dowiedzieć się jak KH wpływa na zdrowie ryb, a konkretnie KH o wartościach poza normą. I dla jasności wiem jak działa ten wskaźnik, i że wpływa na stabilność ph wody więc jego wartoś...

Wysokie NO2

Geskam w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3906
Witam Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...

Wysokie ph na wodzie z osmozy

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6428
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+. Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...

Wysokie SiO2 czy szkodzi roślinom?

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1629
Zrestartowałem jedno akwarium gdzie są nowe świetlowki T5 ok 1W/L. Chce zrobić na nim test na samej wodzie kranowej, która ma twardość 14Gh, 15Kh, przewodność 630uS. Po tygodniu wywaliło okrzemki. Tes...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1674
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Wysokie MG

Konkret1916 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6447
Witam wszystkich Akwarium na ziemi ogrodowej. W wodzie kranowej mam ponad 30ppm Magnezu. Wapn 90 ppm Czy jedyne wyjscie to woda Ro oprocz podnoszenia potasu ?

Zielona tropica, kalkulator, wysokie NO3 - głupoty?

derag0n w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7135
Mam dwa zbiorniki: kostka 27l, żwirek kwarc. barwiony i zwykły piasek. Trochę kulek gt i kapsułek w podłożu (głęboko!) - https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/027l-green-oasis-derag...

Statystyki

Ten temat przegląda 233 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 232 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.