PMDD Molibdenian Amonowy zamiast Molibdenitu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

PMDD Molibdenian Amonowy zamiast Molibdenitu

Liczba wyświetleń: 1909·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam!
Mam zamiar zrobić nawóz wg znalezionego tutaj przepisu:
Sposób przygotowania mieszanki która w działaniu i składzie zblizona jest do PMDD.
Lp. nazwa jm. ilosć
1. mikrovit Cu * 0,36 ml
2. mikrovit Mn * 7,33 ml
3. mikrovit Fe * 25,66 ml
lub chelat żelaza Forte ** 9,24 g
4. mikrovit Mo * 0,09 ml
5. mikrovit Zn * 1,40 ml
6. kwas borowy 10.00 g
7. siarczan potasu K2So4 45,98 g
8. siarczan magnezu MgSo4 14,45 g
9. azotan potasowy
10. kwas solny/około 1ml/
11. test na NO3
12. waga z dokładnoscia do 0,5 g
13. menzurka 100ml lub strzykawak
14. naczynie szklane ok.500ml
Wszystkie składniki już zgromadziłem jednak zamiast Molibdenitu posiadam Molibdenian Amonowy (NH4)6Mo7O24x4H2O i tutaj powstaje problem , a mianowicie jak go zastosować do w/w przepisu.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Ostatnio edytowano 16 wrz 2006, 21:27 przez carob, łącznie edytowano 1 raz

carob
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bartek Oleśnica

14 wrz 2006, 23:59   (#2)  

Nie robiłem nigdy PMDD, Czy ten molibdenit w przepisie jest proszkiem czy już płynnym roztworem?
Pewnie Molibdenian Amonowy masz pewnie w tej pierwszej formie?
Tu by był pierwszy problem gdyż trudno to będzie przeliczyć.
Na pocieszenie powiem że akurat zapotrzebowanie roślin na molibden jest najmniejsze. Dlatego nie powinno być z tym problemu.
Molibdenian Amonowy prócz samego Mo posiada "spore towarzystwo" co obniża jego procentową zawartość w cząsteczce.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

16 wrz 2006, 21:24   (#3)  

Jest tak jak piszesz :Molibdenit w płynie , a Molibdenian Amonowy w proszku. Poszukałem na Forum i znalazłem.
filip pisze: Tez o tym myslałem, ale akurat tego pierwiastka nie mam w swoim "chemicznym składziku". Jednak w Intermagu można kupic 1l Molibdenitu -"Roztwór nawozowy molibdenu Mo /3/ (molibdenian amonu) do sporządzania roztworów zawiera: molibden (Mo) 3% (33 g Mo w 1 l nawozu), azot (N-NH2) 4,5%"
Czy dobrze rozumiem , ze Molibdenit to 33g Molibdenianu Amonowego na 1l wody?
Jeszcze jedno pytanie . Czy ktoś stosuje naóz wg tego przepisu?

carob
Ranga: Początkujący

01 lis 2006, 17:25   (#4)  

Typowo molibden podaje się w postaci molibdenianu sodu. Można ten związek dostac w sklepach chemicznych.

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2413
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6289
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Co zamiast Ferki

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4902
Niestety wracam z entuzjazmem do akwarystyki roślinnej a tutaj dowiaduje się że nie ma już Ferki w PL:( Co zatem wychodzi podobnie cenowo i jest sprawdzone. Akwarium HT na Amazonii.

PMDD - ile właściwie jest K

Usunięto użytkownika 14432 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 15335
Moje pytanie jest może trywialne, ale nie mogę się doszukać ani doliczyć. Stosuję nawóz AKWAN Extra wzorowany na PMDD zakupiony w AKWANAWOZY. Wg informacji znalezionych w googlach, np. tu: http...

Step 2 zamiast step1 jak to z tym jest?

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1775
Witam. Wiele na sieci można poczytać o tym, że podczas nawożenia akwarium na podłożu ADA amazonia new można pominąć nawożenie stepem 1 i zacząć nawozić stepem 2. Mam pytanie czy ktoś tak z Was robił? ...

Jaki mineralizator zamiast Preis Mineralieren?

root w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1612
Witam, Do tej pory używałem mineralizatora Preis Diskus Mineralieren, lecz na stronie RA dostępne są tylko duże opakowania,a nie jest mi potrzebna tak duża ilość. Czym teraz warto się zainteresować, a...

Micro PG-codziennie zamiast do podmian

Dante w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1559
Czy jest zasadne, lepsze stosowanie Micro PG Aqua Art`u zamiast do podmian to codziennie w dawce z podmian podzielonej przez dni tygodnia?

Woda demineralizowana zamiast Destylowanej ??

Arron w Nawożenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 5940
Tak jak w temacie czy woda demineralizowana nadaje się do rozcieńczenia EI mikro i makro

Nawóż PMDD i dodatkowe składniki

ksysiek w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 817
Witam. Od miesiąca jadę na tym nawozie :)(z allegro) i po zrobieniu testów zauważyłem ,że braki mam w PO4 i NO3 Mam go rozrobionego w plastikowej butelce 500ml(wg.instrukcji) i trzymam w lodówce. P...

Step 2 zamiast Step 1

kuba1025 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1406
Więc... Zamierzam założyć kosteczkę: -27l Ow -26w światła -podłoże 3l A I + 1l A New -nawozy Brighty K i Step ??? -Co2 z bimbrowni i EC Tu pojawia się problem. Normalnie kupuje się step 1, ...

Statystyki

Ten temat przegląda 415 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 414 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.