Co sądzicie o podłożu AQUACLAY? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co sądzicie o podłożu AQUACLAY?

Liczba wyświetleń: 4916·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jak w temacie proszę o opinie czy będzie dobr do baniaka rośłinnego??

http://allegro.pl/item127160908__aquacl ... ataj_.html
http://allegro.pl/item126152907__aquacl ... ataj_.html
Ostatnio edytowano 20 wrz 2006, 05:37 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

saper napisał(a):Jak w temacie proszę o opinie czy będzie dobr do baniaka rośłinnego??

http://allegro.pl/item127160908__aquacl ... ataj_.html
http://allegro.pl/item126152907__aquacl ... ataj_.html

Witam
Jeżeli producentem tego podłoża jest firma typowo roślinna -to nie wiem po co te pytanie :!:
To tak jakbyś się zapytał,czy rośliny od Rataja nadają się do akwarium roślinnego :wink:
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

hydrophil zabrze

14 wrz 2006, 20:04 Aquaclay  (#3)  

Witam,
wygląda na to, że pod nazwą "aquaclay" kryje się keramzyt.

W opisie na allegro podobnie jak na stronie rataja używa się zwrotu bakterie nitracyjne (cyt. "Wielkość tej powierzchni jest wprost proporcjonalna do liczby użytecznych bakterii nitracyjnych i nitryfikacyjnych"). Czy to sformułowanie wg was jest słuszne?
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>

hydrophil
Ranga: Poznaje temat

Miasto: zabrze

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 wrz 2006, 22:42   (#4)  

W sumie to jacku masz rację :lol: no waśnie ale czy to jest keramzyt (wyplana glinka ) czy może latryt :?: :?: :shock:

Gość

hydrophil zabrze

15 wrz 2006, 11:37 Aquaclay keramzyt lateryt  (#5)  

Moim zdaniem aquaclay to keramzyt, a nie lateryt (po ang. clay=glina).

Jeśli tak, to pytanie zadane przez sapera dot. zastosowania keramzytu jako podłoża w akwarium jest uzasadnione. Saper nie musi przecież wiedzieć, że to keramzyt.

Najlepiej byłoby jeśli ktoś, kto stosuje lateryt spojrzał na przełam, porównał ze zdjęciem z linków allegro czy rataja i wypowiedział się.

Niemniej jednak poniższe zdjęcia przekonują mnie już teraz.
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

Ostatnio edytowano 17 wrz 2006, 13:29 przez hydrophil, łącznie edytowano 2 razy

hydrophil

15 wrz 2006, 22:13   (#6)  

Tak masz rację jest to keramzyt ma średnicę ziaren od 2mm do 5mm.Zamierzam go kupić do akwarium roślinnego czy zda on egzamin, jak myślicie czy roślinki będą lepiej rosły??

Gość

maciekplastek

17 wrz 2006, 09:06   (#7)  

hmm , a ja sie zastanawiam , czy lepiej wybrać Filtus Floran , czy aquacay grund (czyli niby keramzyt) tylko muszę zaznaczyć ,że nie byloby tam żadnego wieżchniego żwirku , sam floran lub to drugie podłoże , czy jest to dobry wybór :?: Aha floran podobno zmienia troche parametry , a jak jest z keramzytem :?: W akwariach będą żyły krewetki karłowate , wiem ,że najlepsza byłaby dlanich ADA , ale szukam tańszej alterntywy ...

maciekplastek

hydrophil zabrze

17 wrz 2006, 13:18 keramzyt = aqualit  (#8)  

Witam,
o parametrach wody i keramzycie było. Dodam jeszcze, że ciężar właściwy keramzytu jest dość niski,
co powoduje, że sadzenie roślin jest nieco bardziej niewygodne.

Na początku zdażało mi się również, że podczas praca porządkowych niechcąco zachaczyłem ręką o rośliny
i musiałem je "dosadzać" albo sadzić od początku => uszkodzenie systemu korzeniowego.

Poza tym prąd wody lub/i obecność ryb wpływają na stabilność usypanej warstwy podłoża (z przodu niższej, z tyłu wyższej), która z czasem się obsuwa.

Lepiej wybrać keramzyt o frakcji 1-6mm; większa jest nieestetyczna, a większe pory w gruncie też nie są pożądane.

Przed użyciem trzeba sprawdzić skład keramzytu. Jeśli jest odpowiedni to wypłukać i wygotować w wodzie.

Nie zauważyłem zmian parametrów chemicznych wody (może dlatego, że mieszam z RO).

:idea: saper, może bardziej zainteresujesz forumowiczów jeśli zmienisz temat swojego 1go posta na: "Co sądzicie o podłożu AQUACLAY?" ?
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

hydrophil

jkkk3 Sędziszów

17 wrz 2006, 14:59   (#9)  

a czy keramzyt niewyplywa przypadkiem na wiezch? ze w zgledu na swa lekkośc

jkkk3
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sędziszów

hydrophil zabrze

17 wrz 2006, 16:40   (#10)  

jkkk3 napisał(a):a czy keramzyt niewyplywa przypadkiem na wiezch? ze w zgledu na swa lekkośc

To zależy od rodzaju. Jeśli go zagotujesz, to otrzymasz ok 95% keramzytu, który zatonie (zwiększając przy okazji liczbę aktywnych porów).

Dodatkową zaletą używania keramzytu jako podłoża jest wysokie CEC (cation exchange capacity).
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza

hydrophil

20 wrz 2006, 05:54   (#11)  

Myślałem nad takim zastosowaniem warstw ziemi w moim aqua co o tym sadzicie???
Tylko nie wiem jaką ziemię wybrać konkretnie nazwę ziemi jakąbyście mi polecili, z dodatkiem torfu???Czy zwykły żwir kwarcowy może być na wierzchniej warstwie??Z góry dzięki a rysunku proszę nie komentować
:lol: :lol: :lol:

Obrazek

Gość

21 wrz 2006, 01:42   (#12)  

Saper! Porozmawiaj z RedBaronem. Wiem, że on w swoim ostatnim akwarium miał podłoże z ziemi. Na pewno chętnie Ci doradzi

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

21 wrz 2006, 09:06   (#13)  

Nessos napisał(a):Saper! Porozmawiaj z RedBaronem. Wiem, że on w swoim ostatnim akwarium miał podłoże z ziemi. Na pewno chętnie Ci doradzi

Uff no to z nieba mi spadłeś dzięki :D :wink:

Gość

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_0700.jpg

45 litrów na aktywnym podłożu

Rom_27 w Akwaria · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9444
Akwarium zalane w tłusty czwartek ;) Woda użyta - to woda taka zwykła od picia z marketu. Akwarium ma wymiary 50x30x30 Filtr Aquael FNZ 700 PRO Oświetlenie: Jeneca Belka Akwariowa 20W 50cm SZ-50D Co2 ...
203320.jpg

020l - Kostka na podłożu Chihirosa - Adamsky41

Adamsky41 w Akwaria · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9314
Akwarium: 25x25x30 Oświetlenie: Chihiros C2 RGB Filtracja: Oase Biostyle 75 Co2: Zestaw RA 2KG + dyfuzor Neo S Podłoże: Chihiros Aqua Soil Rośliny: Glossostigma Elotinaides Alternathera Ronanervig Rot...
Photo_2025-03-24 20_12_33_182.JPG

Żyjątka w podłożu -identyfikacja

pimfreda w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3071
Dzień dobry, chyba mogę się nazwać akwarystą ponieważ od urodzenia, a mam 49lat mam akwarium ale to co wczoraj zauważyłem w akwarium holenderskim z rzesza krewetek i kilkoma gupikami mnie totalnie zas...
1000000121.jpg

Rdzawe plamki na podłożu w akwarium

Huucha w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1314
Akwarium 250l Chihiros LED WRGB II PRO 120 138W 120 aktualnie ustawione na 70v(połowa mocy) Żwirek do akwarium grafitowo czarny 2-3mm / butla co2 24/7 (5l) Filtr zewnetrzny AquaEl UltraMax 1500. Wkła...
20241219_224724.jpg

Akwarium 30L na podłożu Yokuchi

kapa3991 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2965
Cześć, Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi. W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocory...
karel-rataj-aquaclay-ground.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Karel Rataj Aquaclay Ground

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1559
karel-rataj-aquaclay-ground.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane pod...
IMG_6110.jpeg

Świeże akwarium - nawożenie/mineralizacji na podłożu aktywny

damianr87 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6266
Dzień dobry, akwarium 125 L założone niecałe 4 tygodnie temu na podłoży aktywnym H.E.L.P Advanced Soil ORIGINAL. I pytania początkującego akwarysty: 1) czy stosując wodę RO mam ją mineralizować? Jeśl...
YouTube

Akwarium na podłożu Yokuchi

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1032
Zapraszam do obejrzenia aranżacji Marcina Biedala przygotowanego w siedzibie marki Yokuchi. Szczegółowe opisy produktów znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/yokuchi-m-285.html

Jaki tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym yokuchi

Mateuszek666 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4667
Witam jaki powinien być odczyt tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym u mnie jest podłoże aktywne yokuchi

Nawożenie na jałowym podłożu

ravenice8888 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2362
Hej. Jak zaczynać nawozić od startu na samym żwirku? Rośliny będą z uprawy nadwodnej.

Statystyki

Ten temat przegląda 562 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36920

•  Najnowszy użytkownik: jakub_olczyk

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 561 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.