Co sądzicie o podłożu AQUACLAY?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Ostatnio edytowano 20 wrz 2006, 05:37 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Witam
Jeżeli producentem tego podłoża jest firma typowo roślinna -to nie wiem po co te pytanie
To tak jakbyś się zapytał,czy rośliny od Rataja nadają się do akwarium roślinnego 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Witam,
wygląda na to, że pod nazwą "aquaclay" kryje się keramzyt.
W opisie na allegro podobnie jak na stronie rataja używa się zwrotu bakterie nitracyjne (cyt. "Wielkość tej powierzchni jest wprost proporcjonalna do liczby użytecznych bakterii nitracyjnych i nitryfikacyjnych"). Czy to sformułowanie wg was jest słuszne?
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
<a href="http://www.gsa.org.pl/">GÓRNOŚLĄSKIE STOWARZYSZENIE AKWARYSTÓW</a>
-

hydrophil
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: zabrze
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim zdaniem aquaclay to keramzyt, a nie lateryt (po ang. clay=glina).
Jeśli tak, to pytanie zadane przez sapera dot. zastosowania keramzytu jako podłoża w akwarium jest uzasadnione. Saper nie musi przecież wiedzieć, że to keramzyt.
Najlepiej byłoby jeśli ktoś, kto stosuje lateryt spojrzał na przełam, porównał ze zdjęciem z linków allegro czy rataja i wypowiedział się.
Niemniej jednak poniższe zdjęcia przekonują mnie już teraz.
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
Ostatnio edytowano 17 wrz 2006, 13:29 przez hydrophil, łącznie edytowano 2 razy
-

hydrophil
●
Tak masz rację jest to keramzyt ma średnicę ziaren od 2mm do 5mm.Zamierzam go kupić do akwarium roślinnego czy zda on egzamin, jak myślicie czy roślinki będą lepiej rosły??
-
Gość
●
hmm , a ja sie zastanawiam , czy lepiej wybrać Filtus Floran , czy aquacay grund (czyli niby keramzyt) tylko muszę zaznaczyć ,że nie byloby tam żadnego wieżchniego żwirku , sam floran lub to drugie podłoże , czy jest to dobry wybór  Aha floran podobno zmienia troche parametry , a jak jest z keramzytem  W akwariach będą żyły krewetki karłowate , wiem ,że najlepsza byłaby dlanich ADA , ale szukam tańszej alterntywy ...
-
maciekplastek
●
Witam,
o parametrach wody i keramzycie było. Dodam jeszcze, że ciężar właściwy keramzytu jest dość niski,
co powoduje, że sadzenie roślin jest nieco bardziej niewygodne.
Na początku zdażało mi się również, że podczas praca porządkowych niechcąco zachaczyłem ręką o rośliny
i musiałem je "dosadzać" albo sadzić od początku => uszkodzenie systemu korzeniowego.
Poza tym prąd wody lub/i obecność ryb wpływają na stabilność usypanej warstwy podłoża (z przodu niższej, z tyłu wyższej), która z czasem się obsuwa.
Lepiej wybrać keramzyt o frakcji 1-6mm; większa jest nieestetyczna, a większe pory w gruncie też nie są pożądane.
Przed użyciem trzeba sprawdzić skład keramzytu. Jeśli jest odpowiedni to wypłukać i wygotować w wodzie.
Nie zauważyłem zmian parametrów chemicznych wody (może dlatego, że mieszam z RO).
saper, może bardziej zainteresujesz forumowiczów jeśli zmienisz temat swojego 1go posta na: "Co sądzicie o podłożu AQUACLAY?" ?
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
-

hydrophil
●
a czy keramzyt niewyplywa przypadkiem na wiezch? ze w zgledu na swa lekkośc
-

jkkk3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sędziszów
jkkk3 napisał(a):a czy keramzyt niewyplywa przypadkiem na wiezch? ze w zgledu na swa lekkośc
To zależy od rodzaju. Jeśli go zagotujesz, to otrzymasz ok 95% keramzytu, który zatonie (zwiększając przy okazji liczbę aktywnych porów).
Dodatkową zaletą używania keramzytu jako podłoża jest wysokie CEC (cation exchange capacity).
pozdrawiam
Paweł B. z Zabrza
-

hydrophil
●
Saper! Porozmawiaj z RedBaronem. Wiem, że on w swoim ostatnim akwarium miał podłoże z ziemi. Na pewno chętnie Ci doradzi
-

Nessos-Przemyslaw Ziolek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Nessos napisał(a):Saper! Porozmawiaj z RedBaronem. Wiem, że on w swoim ostatnim akwarium miał podłoże z ziemi. Na pewno chętnie Ci doradzi
Uff no to z nieba mi spadłeś dzięki 
-
Gość
●
Powiązane tematy
Akwarium zalane w tłusty czwartek ;) Woda użyta - to woda taka zwykła od picia z marketu.
Akwarium ma wymiary 50x30x30
Filtr Aquael FNZ 700 PRO
Oświetlenie: Jeneca Belka Akwariowa 20W 50cm SZ-50D
Co2 ...
Akwarium: 25x25x30
Oświetlenie: Chihiros C2 RGB
Filtracja: Oase Biostyle 75
Co2: Zestaw RA 2KG + dyfuzor Neo S
Podłoże: Chihiros Aqua Soil
Rośliny:
Glossostigma Elotinaides
Alternathera Ronanervig
Rot...
Dzień dobry, chyba mogę się nazwać akwarystą ponieważ od urodzenia, a mam 49lat mam akwarium ale to co wczoraj zauważyłem w akwarium holenderskim z rzesza krewetek i kilkoma gupikami mnie totalnie zas...
Akwarium 250l
Chihiros LED WRGB II PRO 120 138W 120 aktualnie ustawione na 70v(połowa mocy)
Żwirek do akwarium grafitowo czarny 2-3mm / butla co2 24/7 (5l)
Filtr zewnetrzny AquaEl UltraMax 1500. Wkła...
Cześć,
Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi.
W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocory...
karel-rataj-aquaclay-ground.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane pod...
Dzień dobry,
akwarium 125 L założone niecałe 4 tygodnie temu na podłoży aktywnym H.E.L.P Advanced Soil ORIGINAL. I pytania początkującego akwarysty:
1) czy stosując wodę RO mam ją mineralizować? Jeśl...
Zapraszam do obejrzenia aranżacji Marcina Biedala przygotowanego w siedzibie marki Yokuchi.
Szczegółowe opisy produktów znajdziecie tutaj:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/yokuchi-m-285.html
Witam jaki powinien być odczyt tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym u mnie jest podłoże aktywne yokuchi
Hej. Jak zaczynać nawozić od startu na samym żwirku? Rośliny będą z uprawy nadwodnej.
|
|