|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące nawożenia tzn. może zacznę od tego że po okresie wegetacji i ataku sinic i innych ufoludkow zaczynam wszystko od nowa ale nie do końca to mi się udaje... Nie mam już większych problemów z sinicami i glonami (trochę nitek się pojawia - po tygodniu mają około 5 mm). Moje parametry w akwa które staram się utrzymać to GH - 6,0 KH 4,0 pH 6,5 zawartość PO4 1,0 NO3 10 FE 0,3 stosując Mikro PMDD makro KNO3 + KH2PO4. Zastanawiam się co blokuje w tym wypadku wzrost - z moich wcześniejszych doświadczeń pamiętam że rośliny powinny troszkę lepiej rosnąć (nie mowię że jest źle) dodam jeszcze że światło to 0,7 w/l a CO2 to 37 ppm i dodam do tego aby było trudniej że dziennie znika 2ppm NO3 i 0,25ppm PO4 (ale pamietam że te same rośliny pptrafiły wytworzyć dwa razy większe liście...),
pozdr.
arkkab[/i]
-

arkkab
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Piaseczno
Witam.
Problem polega na tym, że wszystko wydaje się ok.
Pytanie kluczowe: Jak długo już stoi baniaczek?[/list]
-
kovall
●
Witam,
baniaczek jest od maja ale po przykrych doswiadczeniach z glonami, sinicami postanowiłem zastosować parę rad tzn. utrzymać poziom Fe na poziomie 0,3 - 0,4 ppm NO3 ok 10 ppm natomiast PO4 poziom 1 ppm - pod tym względem nie jest do końca źle ale przed tygodniową podmianą nitek jest już całkiem całkiem w akwa... Zastanawiam się czy nie daję za dużo mikro aby uzyskać stężenie Fe 0,3 - 0,4 - może powinien dawać mniej a żelazo podawać osobno? A jeszcze dodam że po walce z sinicami baniak jest nawożony na nowo od 15 sierpnia...
pozdr.
arkkab
-

arkkab
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
ja bym zjechał z Fe do 0,15-0,2mg/l reszte pozostawiła tak jak jest. Potem bym poczekał ze 2 tyg. i zobaczył co się stanie.pozdrawiam
-

100>P Piotr Stochmal
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Lipno
-
Zgadzam się z przedmówcą.
Również zredukowałbym ilość żelaza do poziomu 0,1-0,15mg/L i odczekać. Rośliny mogą słabo rosnąć z kilku powodów. Np jak przesadzamy roślinki i skracamy im korzonki zanim roślina zacznie wypuszczać liście wogóle, lub o właściwych wymiarach musi najpierw "zreanimować" korzenie. Co więcej sinice osłabiają rośliny i skoro akwa stoi od 15 sierpnia to uważam, że na razie nie ma się czym przejmować. Możnaby na razie zmniejszyć trochę ilość nawozu dopóki roślinki nie ruszą. Przychamuje to troche glony, a rośliny z powodu słabego wzrostu mają mniejsze zapotrzebowanie.[/list][/i]
-
kovall
●
moim zdaniem PPMD jest PPMD nie równe co znaczy miej więcej tyle że w samym nawozie mikro mogą być źle zachowane proporcje poszczególnych pierwiastków i tak na przykład możesz mieć PPMD wysokożelazowe co przy dużym stężeniu Fe może doprowadzać do niedoborów innych pierwiastków
Taka symfonia złota np. ma stosunkowo małą zawartość żelaza a daje zadawalające rezultaty wzrostu (nie biorąc pod uwagę jej chelatów które bardzo łatwo się rozpadają)
A może opiszesz dokładniej Jakie to rośliny rosliny wyglądają nie za specjalnie jeżeli jeszcze dysponujesz fotką to pomoże rozwiązać problem.
-

kresone
●
- Miasto: Świętochłowice
Witam ponownie,
postanowiłem się zastosować do wskazówki dotyczącej mniejszej dawki micro - po podmianie w sobotę (50%) postaram się dalej utrzymać poziom NO3 w wys. 10 ppm natomiast PO4 1 ppm. Dawka micra tak aby było Fe 0,15 ppm. Tylko moje dodatkowe pytanie - ponieważ codziennie zamierzam monitorować poziom Fe czy mam przy spadku korygować jego braki odpowiednią dawką mikro czy mam spróbować pociągnąc na tej podanej dawce do kolejnej podmiany? Jeżeli chodzi moje micro (PMDD) sam je przygotowywałem na podstawie kalkulatora Naszego kolegi Wojtka Pardali używając do tego wagi z dokładnością 0,02 g. Niestety nie znam jakości składników - kupione na allegro (chociaż Fe jest idealne w akwa po podaniu). Kolejna sprawa - rośliny kóre rosły lepiej wcześniej to Bacopa caroliniana, Alternanthera reineckii, Hemianthus micranthemoides i Eusteralis stellata. Notomiast rośliny które rosną ok to między innymi Rotala rotundifolia, Rotala sp. 'Green', Hemianthus callitrichoides, Microsorum pteropus 'Windelov', Eleocharis acicularis, Egeria densa. A jeszcze na koniec dodam że przed podmianą pojawiły się w dwóch miejscach sinice (niewielkie ilości) myślę że nadmiar micro ale sam już nie wiem...
pozdrawiam
arkkab
-

arkkab
●
Powiązane tematy
Witam ,
Mam akwarium o pojemności 160 l, w którym podłoże składa się z Jiban Soil i piasku kwarcowego. W dekoracji użyłem korzenia Red Moor, kamieni Dragon Stone oraz 4 małych bryłek lawy.
Napotkałe...
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
Witam po świętach
Mam pytanie do doświadczonych osób które pomogą mi w korygowaniu moich błędów w nawożeniu solami.
Moje akwarium:
1. Wymiary 100x40x40
2. Oświetlenie LED 27.4W przez pierwsze 4 tygod...
Witam. Mam pytanie do chemików/ekspertów od wody. Coś podnosi w moim akwarium twardości - gh/kh. Mam ziemię ogrodową przysypaną żwirkiem kwarcowym. (zero dekoracji, tylko rośliny) Może to ten żwirek? ...
Witam, nie mam obecnie ryb w akwarium bo wszystko padło. Zostały tylko hellenki. Heniek zgnił prawie do zera, bo było za dużo fosforu. Kawał trawnika odleciało z podłoża i co się dało powtykałem z pow...
Mam krewetkarium 25L, podloze to ASII+ i korzen japonski. Podloze przeszlo juz restart i ma okoko 1,5 roku, ostatnio zauwazylem, duzy wzrost PH. Test pokazuje 8. Robilem podmiany po 20% na ro i nawet ...
Witam was,
mam dwa problemy z którymi borykam się już pewien czas.
Pierwszym problemem są twardości wody. Co może powodować taki stan że KH i GH są na tym samym poziomie.
Do akwarium używ...
Witam.
Od kilku dni sprawdzam codziennie wartość NO3 i PO4 aby sprawdzić jak szybko moje roślinki wchłaniają te składniki.
W czwartek NO3 wynosiło 25 ppm, PO4 - 0,5 ppm;
w piątek NO3 wynosiło 10 p...
Czy nadmiar nawozów zahamowuje wzrost roślin?? Pytam się bo obserwuję takie zjawisko że jak leje nawozy codziennie to rośliny nie bomblują, natomiast jak zrobię przerwę w nawożeniu to rośliny zaczynaj...
|
|