RośLiNkI GnIjĄ - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

RośLiNkI GnIjĄ

Liczba wyświetleń: 1004·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

02 wrz 2006, 20:00 RośLiNkI GnIjĄ  (#1)  

czesc mam taki problem mam akwa 112l mam je gdzies od 2 lat z poczatku osiwetlame dwoma swietlowkami jedna flora druga zwykla 2x18watt roslinki do jakiegos roku rosly jak na dorzdzach bez podawania co2 nawoz jaki uzywalem to aqua plant lub ferro activ z firmy tropical moje roslinki to kryptokoryna anubias zabienica. Obecnie roslinki mi sie marnuja tzn gnija liscie podaje te same nawozy co wyzej wymienilem dolozylem jeszcze 2 swietlowki 18 watowe w sumie teraz mam o,75 wata na litr+bimbrownia co2 a roslinki albo gnija albo nie chca rosnac jedynie anubias pieknie rosnie pusza mlode odnozki a ostatnio wsadzilem moczarke nie jest zielona tak jak powinna byc tylko jest taka brazowawa pusza korzenie na pedzie ale te korzenie tez gnija :evil: co mam robic grubosc podloza to gdzies 4,5-5cm sam zwir o granulacji 3-4 milimetry moze wy mi pomozecie co mam robic dzieki za pomoc

Rozumiem, że nie każdy ma dostęp do prawidłowego kodowania - więc nie czepiam się o diakrytyki. Za to czepię się o: duże litery na początku zdania, kropki na końcu i przecinki w środku ;p. Zainstaluj sobie jakiś program do sprawdzania ortografii jeśli masz z nią problemy. Usunę również każdy następny post w którym będziesz pisał w ten sposób: "RośLiNkI GnIjĄ". Dzieciom neostrady mówimy stanowcze NIE!
moderator
Diki

marian278
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
chrisowaty Zgierz k/Łodzi

02 wrz 2006, 23:10   (#2)  

Witamy na forum

Tak jak innych użytkowników z problemem, tak pewnie Ciebie ktoś poprosi o parametry wody (nawet te podstawowe NO3, PO3, PH, KH, GH), robione podmiany oraz o faunę (czyt. zwierzęta) jak również o filtrację.

Pozdrawiam

chrisowaty
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zgierz k/Łodzi

Zobek Gliwice

03 wrz 2006, 11:40   (#3)  

A ja bym prosił, żebyś używał dużych liter i znaków interpunkcyjnych. Sporo się namęczyłem, żeby przebrnąć przez Twój post. Dla mnie jest prawie nieczytelny.
Co do wypuszczania korzeni wodnych przez moczarke, to gdzieś na forum jest temat temu poświęcony.

Zobek
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gliwice

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Wiecznie ginące roślinki

Tuskampa w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 4029
Witam! Do demona! Te małe skrzaty (ryby) zawsze podjadają mi roślinki, co jest faktem naturalnym i oczywistym. Roślinka w optymalnych warunkach poradzi sobie z tym i odrośnie. U mnie jest na odwrót...

Rośliny po przycięciu gniją

majraf w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3164
Cześć Miałam taki problem z Ludwigią rubin, czasami z pełzaczem bagiennym a ostatnio z rotalą sunset. Rośliny rosną super do czasu aż je przytnę i na nowo zasadzę. Wtedy destrukcja rośliny zaczyna się...

Roślinki problem

szymon111 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1388
Witam, W akwarium, które funkcjonuje miesiąc mam problem z roślinkami a dokładniej : -Limnophilla aromatica nie chce się na czerwono wybarwić (i chyba spaliło jej stożki), -Hygrophilla araguaia nie ch...

Czy roślinki się regenerują? :)

tuka w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1710
Witam, Mam kilka roślinek - żabienice i kryptokoryny, którym zbrązowiały krawędzie. Żabienicom to nawet w na liściach kropki się porobiły i liście w części pożółkły. Dodałem do nawożenia Mg i K ...

Biedne roślinki

pikpokkwt w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1407
Witam Akwarium 140L 80x50x35 Podłoże ziemia i żwirek Parametry akwarium NO3 10mg/l NO2 0,5mg/l GH 16 KH 20 PH 7,6 CL2 0mg/l filtr własnej roboty wkłady bio i gąbki rośliny nie znam nazw jak m...

problem z roslinami, anubiasy gnija

Zoszke w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3198
Witam wszystkich serdecznie. Przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z tableta a takowych tutaj nie ma. Zalozylem ten watek gdyz zaczyna sie cos nie dobrego dziac z moimi roslinami. Otoz anubia...

Moje roslinki potrzebuja Waszej pomocy!

Tomek_89 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2120
Witam, Czytam sporo , szkole sie w dziedzinie akwarystyki ale jeszcze jestem o taki malutki! *pokazuje palcami swoja nizszosc!* Do rzeczy! Akwarium 40l(50x30x30) Podloze-Ziemia ogrodowa + kulki ...

Roślinki marnieją

jar300 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4999
Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę z góry o wybaczenie i w razie czego poprawienie. Od niedawna zaczełem przygodę z akwarium roślinnym. Wcześniej miałem małe akwarium 60l z jedn...

Roślinki umierają lub już umarły włosy wyrwane

kapsel28 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1526
Witam mam olbrzymi problem z roślinkami część całkowicie zniknęła część dogorywa nie znam przyczyny pomóżcie. Miałem glossostigmę która w fazie początkowej fajnie rosła i bąbelkowała ,to samo z limnof...

Roślinki o barwie czerwonej rosną zielone. Co jest nie tak??

aqua_k w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1168
Witam wszystkich akwarystów!!! Pytanie tak jak w temacie.. "Roślinki o barwie czerwonej rosną zielono. Co jest nie tak??" Sprzęt filtr tetra ex 700 JBL Cristal Profi E 900 cyrkulator 300...

Statystyki

Ten temat przegląda 280 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 280 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.