Co robić żeby ................. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co robić żeby .................

Liczba wyświetleń: 5191·Odpowiedzi: 14
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
korzeń zatonął ?????

tomaes

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

02 wrz 2006, 19:16   (#2)  

Przywiąż od spodu kamień tak aby zatonął korzeń a z czasem sam nasiąknie i będzie ok.

Maciejewski Maciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzów Wlkp.

02 wrz 2006, 19:30   (#3)  

mam jescze jedno zacne pytanie :) słyszałem ze podobno nie można umieszczać w akwarium korzeni drzew iglastych ?? Czy ktoś może mi powidzieć dlaczego??:)

tomaes

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 wrz 2006, 22:55   (#4)  

tak sobie czytam, czytam i czytam, i coś mnie tknęło i pomyślałem nieśmiało: "a może by coś napisać?" ;) :)

wiec piszę, ale że to mój pierwszy post na tym forum, więc przede wszystkim witam Was serdecznie drodzy forumowicze. cieszę się, że trafiłem na to forum i mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej by móc uczyć się od Was (uh... a SPORĄ DAWKĘ WIEDZY tu zebraliście :)). a i ze swej strony mogę obiecać, że jeśli sam w jakimś temacie będę pomocny to z radością pomogę.

a co do meritum sprawy:
tomaes napisał(a):mam jescze jedno zacne pytanie :) słyszałem ze podobno nie można umieszczać w akwarium korzeni drzew iglastych ?? Czy ktoś może mi powidzieć dlaczego??:)

rzecz w tym, iż korzenie tych drzew zawierają w sobie sporą dawkę żywicy, która to może niekorzystnie (żeby nie powiedzieć, że wręcz TRUJĄCO) wpływać na mieszkańców akwarium. jednak jak w przypadku większości reguł tak i tutaj istnieje pewne odstępstwo. otóż bodaj korzenie olchy mogą być używane w akwariach.
tak gdzieś ongiś czytałem - nie testowałem jednak tej informacji na własnej skórze, bo nie szukałem problemów ;)
czytałem jednak i o takich, którzy ponoć zaryzykowali i problemow nie zauważyli, a co wiecej chwalili sobie (bo trzeba przyznać, że korzenie tych drzew potrafią być pięknie pokrecone).
zatem jeśli nie szukasz problemów, to raczej sobie odpuść, a jeśli masz duszę eksperymentatora to... kto wie, może za jakiś czas też będziesz sobie chwalił takie korzenie :)

skaza
Ranga: Początkujący

03 wrz 2006, 00:21   (#5)  

Wszystko się zgadza, tylko olcha nijak nie chce byś drzewem iglastym.

ratafia
Ranga: Poznaje temat

03 wrz 2006, 13:20   (#6)  

ratafia napisał(a):Wszystko się zgadza, tylko olcha nijak nie chce byś drzewem iglastym.

czyli albo coś pokręciłem, albo czytałem jakieś pokręcone myśli gościa, który mniej więcej wie tyle o drzewach co ja ;) :D

sam raczej staram się nie zbierać korzeni "podejrzanych", niepewnego pochodzenia - zawsze w razie niejasności wolę popytać jakiegoś stolarza czy drwala (jeśli się przydarzy)

...no ale co do samych drzew iglastych sprawa pozostaje bez zmian :)

skaza

03 wrz 2006, 16:24   (#7)  

A widzisz okazuje się że drzewa liściaste też mogą mieć szyszki. :wink:
Wszystkim wcześniej czy później zdarza się popełnić gafę, Ty masz to już za sobą. :)
Jednak co do preparowania korzeni z drzew iglastych to raczej nie znam wyjątków wszystkie nie nadają się do tego celu.
Jedynie korzenie z torfowisk leżące tam całe dziesięciolecia, (zresztą nie ma możliwości żeby przeciętny akwarysta potrafił rozróżnić czy to z drzewa liściastego czy iglastego) po odkażeniu mogą być umieszczone w akwarium.

ratafia

03 wrz 2006, 19:20   (#8)  

A ja mam w akwarium m.in. sosnowy korzen - wyciagniety z jeziora i wygotowany przez trzy dni, poki przestal wydzielac zywice (w formie szarej szumowiny na powierzchni). Lezy sobie juz trzy lata i chyba nie wie, ze powinen cos wydzielac :-)

elfir

04 wrz 2006, 13:43   (#9)  

ratafia napisał(a):
Wszystkim wcześniej czy później zdarza się popełnić gafę, Ty masz to już za sobą. :)

eh, żeby tylko raz w życiu sie to przytrafiało, to bym teraz żył w szczęściu i spokoju :)
a tak jedną gafę mam za soba, a ile przed?... aż strach pomyśleć - całe życie musze się pilnować :? :wink: :D

elfir napisał(a):wygotowany przez trzy dni

o rachunek za energię nie zapytam, bo się boję :)

skaza

04 wrz 2006, 19:59   (#10)  

gotowal sie w pralni, na piecu weglowym.

elfir

07 wrz 2006, 00:03   (#11)  

Dobry sposób na korzeń- przyssawka (ilość dowolna) i żyłka. Przywiąż przyssawke do korzenia za pomocą żyłki a następnie przyssaj przyssawke do dna akwarium, przykryj ja żwirkiem i problem rozwiązany. Kamień to słaby pomysł bo żyłka może się z niego ześlizgnąć a sam kamień może zajmować dużo miejsca- a przyssawka tyle co nic.
Co do korzeni to lepiej samemu się w to nie bawić bez doświatczenia, w sklepach duży wybór a i ceny nie straszą. Też jestem za tym żeby jak najwiecej robić samemu, ale bez przesady.

Skaza- świetny styl wypowiedzi, miód w uszach, hehe. Ale wtopa z tą olchą :]

matystm

dobranocka

20 wrz 2006, 21:09   (#12)  

ja swój znalazłam w lesie pod młodymi brzózkami, a z jakiego drzewa nie wiem. Gotowłam dzień w roztworze solnym i moczyłam 5 w zimnej wodzie, na początku brudził wodę ,teraz już nie i wypływa :lol: :P

dobranocka

dbx2 Warszawa

11 paź 2006, 09:47   (#13)  

Po pierwsze to trzeba uzbroić sie w cierpiliwość :wink: po drugie dobrym rozwiązaniem jest gotowanie korzenia w sroztrorze słonej wody i topowinno pomóc. Oczywiście wszystko zależy od rozmiaru korzenia im większy a w szczególości jego masa tym dłuższe gotowanie. Napewno nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże bo pozbędziemy w dużej mierze wszelkich niebezpiecznych związków zawartych w korzeniui oczywiście bakterii :)

dbx2

Miasto: Warszawa

dbx2 Warszawa
tomaes napisał(a):korzeń zatonął ?????

Oczywiście jeśli to możliwe od strony technicznej to wsadź go do gara osól trochę wodę i gotuj go w zalezności od wielkości nawet i 3 dni :( a wtedy powinien zatonąć :P

dbx2

Miasto: Warszawa

Nuroslaw Sieraków

02 lis 2006, 10:47   (#15)  

Postaram się zebrać całą moją wiedzę w zakresie korzeni i im podobnych razem:

1. - korzenie drzew liściastych są najlepsze, do iglaków podchodzić z dużą ostrożnością ale nadają się
2. nie zbierać suchych - problem z tonięciem
3. nie trzeba gotować - wystarczy go dobrze wyszorować.
4. najlepsze korzenie to takie które wyciagnęliśmy z wody - są już zakonserwowane,
5. korzenie wyciągnięte z torfowisk farbują, ale mają piękny brunatny kolor
6. kora drzew która leżała w wodzie (czyste jeziorko, rzeczka), która sama odchodzi od drzewa - nadaje się (innej nie próbowałem)
7. liście: najlepiej suche, zebrane zimą - nie gniją, nie pleśnieją - dąb, olsza, buk, grab
8. gałęzie - to samo co korzenie - zbieramy martwe.
9. zbieramy twarde korzenie , nie mogą się nam rozlatywać w ręku. CIenka miękka powłoka, czy kilka miejsc miękkich (do 20% korzenia) nie stanowią problemu Możemy sami zdrapać albo pozwolić to zrobić naszym zbrojnikom.
10. Biały nalot jeśli się pojawia - zebrać ręcznie, odrapać lekko i zostawić korzeń w akwa. Jeżeli to nie pomoże dopiero wtedy miejsca te wyparzamy wodą z solą (z dużą ilością soli). Jeżeli pomimo tego ciągle gnije (brzydki zapach) wyrzucić. Z pleśnią można jeszcze trochę się pobawić, np. posmarować miejsca nadamnganianem potasu itp.
11. korzenie zebrane w jeziorkach mają zwykle jakiś lokatorów - dobra szczotka jest lepsza od gotowania, a jeżeli już musimy, dla spokoju sumienia uzyć soli, to gorąca wodą polewamy cały korzeń/gałąź i wystarczy.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1510
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7762
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
20221025_142525.jpg

Krasnorosty w akwarium - co robić dalej

MixEEr w Glony · Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 74045
Witam, pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . . Opis akwarium: 240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu. Flora: Anubiasy,...
312547692_3466975333530192_5996530860584806806_n.jpg

Nowy zbiornik - co zrobić, żeby wszystko naprawić...

Gwido46 w Nawożenie · Odpowiedzi: 142 · Wyświetlenia: 42585
Witam wszystkich serdecznie Dzisiaj dołączyłem... Zanim napiszę o moich problemach z góry dziękuję za każdą pomoc. Do tej pory miałem mniejsze zbiorniki na podłożu aktywnym i jak na powrót po ponad 20...
YouTube

Podłoże ADA i atak sinic. Co robić ?

Majkel82 w Glony · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 10650
Witam Was. Chciałbym prosić o pomoc w podjęciu odpowiednich kroków aby w porę opanować to co zaczyna się powoli dziać w moim akwarium HT. Zbiornik ma ok 9 miesięcy, podłoże Ada + Special Sand, woda RO...

Microsorium co robić aby rosło ???

dylus w Sprzątanie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 32188
Witam .Jak w temacie zapytam co robicie takiego specjalnego że rosną wam microsoria .Ja już piaty raz próbuje i nic .Microsorium stoi w miejscu od ponad miesiąca puszcza gdzi nie gdzie małe szczepki n...

Co zrobić żeby keramzyt zatonął?

wojtasek4321 w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6849
Witam zakupiłem dzisiaj w sklepie ogrodniczym keramzyt. Moje przypuszczenia się sprawdziły i keramzyt zwyczajnie nie tonie. Po jakimś czasie moczenia w wodzie on zatonie czy nie ma opcji? A może są ja...

Brunatnice?? ale zeby az tyle??? za jakie grzechy

zielistka w Glony · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 10250
Witam, Mam problem z brunatnicami (chyba). Akwarium założone 28.06. Nietypowe trochę bo 190l, trójkątne (70cm x 70cm x 60cm wysokości). Oświetlenie standardowe 2x t5 28W barwa 865, + dodane 2G11 2x55...

Co zrobić żeby w akwarium nie było tzw "pralki"

ryba zdzisu w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2528
Mam akwarium 25l kupiłem filtr aqael pat mini i mam w akwarium tzw "pralkę" (przez za duży przepływ wody) wiem że jest tam suwak przepływu wody ale obawiam się że to zmniejsza filtracje 1549...

Nowy Filtr RO 7-jak robić podmiany??

klosiu2 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1751
Witam. Zakupiłem filtr ro7 75GPD, gdyż miałem problemy z twardą wodą i glonami. Po zainstalowaniu zastanawiam się jak zacząć podmieniać wodę. Lać czyste ro czy mineralizowąć. Nie bardzo rozumie pojęci...

Statystyki

Ten temat przegląda 1386 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1386 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.