Co robić żeby .................
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Przywiąż od spodu kamień tak aby zatonął korzeń a z czasem sam nasiąknie i będzie ok.
-

Maciejewski Maciek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gorzów Wlkp.
mam jescze jedno zacne pytanie  słyszałem ze podobno nie można umieszczać w akwarium korzeni drzew iglastych ?? Czy ktoś może mi powidzieć dlaczego??:)
-
tomaes
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tak sobie czytam, czytam i czytam, i coś mnie tknęło i pomyślałem nieśmiało: "a może by coś napisać?"
wiec piszę, ale że to mój pierwszy post na tym forum, więc przede wszystkim witam Was serdecznie drodzy forumowicze. cieszę się, że trafiłem na to forum i mam nadzieję, że zostanę tu na dłużej by móc uczyć się od Was (uh... a SPORĄ DAWKĘ WIEDZY tu zebraliście  ). a i ze swej strony mogę obiecać, że jeśli sam w jakimś temacie będę pomocny to z radością pomogę.
a co do meritum sprawy:
tomaes napisał(a):mam jescze jedno zacne pytanie  słyszałem ze podobno nie można umieszczać w akwarium korzeni drzew iglastych ?? Czy ktoś może mi powidzieć dlaczego??:)
rzecz w tym, iż korzenie tych drzew zawierają w sobie sporą dawkę żywicy, która to może niekorzystnie (żeby nie powiedzieć, że wręcz TRUJĄCO) wpływać na mieszkańców akwarium. jednak jak w przypadku większości reguł tak i tutaj istnieje pewne odstępstwo. otóż bodaj korzenie olchy mogą być używane w akwariach.
tak gdzieś ongiś czytałem - nie testowałem jednak tej informacji na własnej skórze, bo nie szukałem problemów
czytałem jednak i o takich, którzy ponoć zaryzykowali i problemow nie zauważyli, a co wiecej chwalili sobie (bo trzeba przyznać, że korzenie tych drzew potrafią być pięknie pokrecone).
zatem jeśli nie szukasz problemów, to raczej sobie odpuść, a jeśli masz duszę eksperymentatora to... kto wie, może za jakiś czas też będziesz sobie chwalił takie korzenie 
-
skaza
●
- Ranga: Początkujący
Wszystko się zgadza, tylko olcha nijak nie chce byś drzewem iglastym.
-

ratafia
●
- Ranga: Poznaje temat
ratafia napisał(a):Wszystko się zgadza, tylko olcha nijak nie chce byś drzewem iglastym.
czyli albo coś pokręciłem, albo czytałem jakieś pokręcone myśli gościa, który mniej więcej wie tyle o drzewach co ja
sam raczej staram się nie zbierać korzeni "podejrzanych", niepewnego pochodzenia - zawsze w razie niejasności wolę popytać jakiegoś stolarza czy drwala (jeśli się przydarzy)
...no ale co do samych drzew iglastych sprawa pozostaje bez zmian 
-
skaza
●
A widzisz okazuje się że drzewa liściaste też mogą mieć szyszki.
Wszystkim wcześniej czy później zdarza się popełnić gafę, Ty masz to już za sobą.
Jednak co do preparowania korzeni z drzew iglastych to raczej nie znam wyjątków wszystkie nie nadają się do tego celu.
Jedynie korzenie z torfowisk leżące tam całe dziesięciolecia, (zresztą nie ma możliwości żeby przeciętny akwarysta potrafił rozróżnić czy to z drzewa liściastego czy iglastego) po odkażeniu mogą być umieszczone w akwarium.
-

ratafia
●
A ja mam w akwarium m.in. sosnowy korzen - wyciagniety z jeziora i wygotowany przez trzy dni, poki przestal wydzielac zywice (w formie szarej szumowiny na powierzchni). Lezy sobie juz trzy lata i chyba nie wie, ze powinen cos wydzielac 
-
elfir
●
ratafia napisał(a): Wszystkim wcześniej czy później zdarza się popełnić gafę, Ty masz to już za sobą.
eh, żeby tylko raz w życiu sie to przytrafiało, to bym teraz żył w szczęściu i spokoju  a tak jedną gafę mam za soba, a ile przed?... aż strach pomyśleć - całe życie musze się pilnować  elfir napisał(a):wygotowany przez trzy dni
o rachunek za energię nie zapytam, bo się boję 
-
skaza
●
gotowal sie w pralni, na piecu weglowym.
-
elfir
●
Dobry sposób na korzeń- przyssawka (ilość dowolna) i żyłka. Przywiąż przyssawke do korzenia za pomocą żyłki a następnie przyssaj przyssawke do dna akwarium, przykryj ja żwirkiem i problem rozwiązany. Kamień to słaby pomysł bo żyłka może się z niego ześlizgnąć a sam kamień może zajmować dużo miejsca- a przyssawka tyle co nic.
Co do korzeni to lepiej samemu się w to nie bawić bez doświatczenia, w sklepach duży wybór a i ceny nie straszą. Też jestem za tym żeby jak najwiecej robić samemu, ale bez przesady.
Skaza- świetny styl wypowiedzi, miód w uszach, hehe. Ale wtopa z tą olchą :]
-
matystm
●
ja swój znalazłam w lesie pod młodymi brzózkami, a z jakiego drzewa nie wiem. Gotowłam dzień w roztworze solnym i moczyłam 5 w zimnej wodzie, na początku brudził wodę ,teraz już nie i wypływa 
-
dobranocka
●
Po pierwsze to trzeba uzbroić sie w cierpiliwość  po drugie dobrym rozwiązaniem jest gotowanie korzenia w sroztrorze słonej wody i topowinno pomóc. Oczywiście wszystko zależy od rozmiaru korzenia im większy a w szczególości jego masa tym dłuższe gotowanie. Napewno nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie pomoże bo pozbędziemy w dużej mierze wszelkich niebezpiecznych związków zawartych w korzeniui oczywiście bakterii 
-

dbx2
●
- Miasto: Warszawa
-
tomaes napisał(a):korzeń zatonął ?????
Oczywiście jeśli to możliwe od strony technicznej to wsadź go do gara osól trochę wodę i gotuj go w zalezności od wielkości nawet i 3 dni  a wtedy powinien zatonąć 
-

dbx2
●
- Miasto: Warszawa
-
Postaram się zebrać całą moją wiedzę w zakresie korzeni i im podobnych razem:
1. - korzenie drzew liściastych są najlepsze, do iglaków podchodzić z dużą ostrożnością ale nadają się
2. nie zbierać suchych - problem z tonięciem
3. nie trzeba gotować - wystarczy go dobrze wyszorować.
4. najlepsze korzenie to takie które wyciagnęliśmy z wody - są już zakonserwowane,
5. korzenie wyciągnięte z torfowisk farbują, ale mają piękny brunatny kolor
6. kora drzew która leżała w wodzie (czyste jeziorko, rzeczka), która sama odchodzi od drzewa - nadaje się (innej nie próbowałem)
7. liście: najlepiej suche, zebrane zimą - nie gniją, nie pleśnieją - dąb, olsza, buk, grab
8. gałęzie - to samo co korzenie - zbieramy martwe.
9. zbieramy twarde korzenie , nie mogą się nam rozlatywać w ręku. CIenka miękka powłoka, czy kilka miejsc miękkich (do 20% korzenia) nie stanowią problemu Możemy sami zdrapać albo pozwolić to zrobić naszym zbrojnikom.
10. Biały nalot jeśli się pojawia - zebrać ręcznie, odrapać lekko i zostawić korzeń w akwa. Jeżeli to nie pomoże dopiero wtedy miejsca te wyparzamy wodą z solą (z dużą ilością soli). Jeżeli pomimo tego ciągle gnije (brzydki zapach) wyrzucić. Z pleśnią można jeszcze trochę się pobawić, np. posmarować miejsca nadamnganianem potasu itp.
11. korzenie zebrane w jeziorkach mają zwykle jakiś lokatorów - dobra szczotka jest lepsza od gotowania, a jeżeli już musimy, dla spokoju sumienia uzyć soli, to gorąca wodą polewamy cały korzeń/gałąź i wystarczy.
-
Nuroslaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sieraków
Powiązane tematy
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
Witam,
pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . .
Opis akwarium:
240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu.
Flora:
Anubiasy,...
Witam wszystkich serdecznie
Dzisiaj dołączyłem...
Zanim napiszę o moich problemach z góry dziękuję za każdą pomoc. Do tej pory miałem mniejsze zbiorniki na podłożu aktywnym i jak na powrót po ponad 20...
Witam Was.
Chciałbym prosić o pomoc w podjęciu odpowiednich kroków aby w porę opanować to co zaczyna się powoli dziać w moim akwarium HT.
Zbiornik ma ok 9 miesięcy, podłoże Ada + Special Sand, woda RO...
Witam .Jak w temacie zapytam co robicie takiego specjalnego że rosną wam microsoria .Ja już piaty raz próbuje i nic .Microsorium stoi w miejscu od ponad miesiąca puszcza gdzi nie gdzie małe szczepki n...
Witam zakupiłem dzisiaj w sklepie ogrodniczym keramzyt. Moje przypuszczenia się sprawdziły i keramzyt zwyczajnie nie tonie. Po jakimś czasie moczenia w wodzie on zatonie czy nie ma opcji?
A może są ja...
Witam,
Mam problem z brunatnicami (chyba). Akwarium założone 28.06. Nietypowe trochę bo 190l, trójkątne (70cm x 70cm x 60cm wysokości). Oświetlenie standardowe 2x t5 28W barwa 865, + dodane 2G11 2x55...
Mam akwarium 25l kupiłem filtr aqael pat mini i mam w akwarium tzw "pralkę" (przez za duży przepływ wody) wiem że jest tam suwak przepływu wody ale obawiam się że to zmniejsza filtracje 1549...
Witam.
Zakupiłem filtr ro7 75GPD, gdyż miałem problemy z twardą wodą i glonami. Po zainstalowaniu zastanawiam się jak zacząć podmieniać wodę. Lać czyste ro czy mineralizowąć. Nie bardzo rozumie pojęci...
|
|