Jakie wkłady do kubełka? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie wkłady do kubełka?

Liczba wyświetleń: 9821·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

28 lip 2003, 16:40 Jakie wkłady do kubełka?  (#1)  

No właśnie - jakie stosujecie wkłady w filtrach kubełkowych i w jakiej kolejności ? :roll:
Dzięki

raffaell

Paweł Warszawa

28 lip 2003, 23:20   (#2)  

Ja stosowałem we fluvalu 204. Gąbkę, później od dołu: ceramika, torf w granulacie, żwir amonowy i watę. Ale teraz bym się nie bawił w żadne ceramiki i torfy, tylko bym kupił bioballe a na wierzch watę.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

29 lip 2003, 12:50   (#3)  

Polecam od dolu liczac.

1) gabka 3-5cm o dosc duzych "oczkach", zeby zatrzymac co wieksze kawalki, aby nie zapychaly punktu 3)

2) Cos dla dobrego osadzania sie bakterii, czyli ceramika, zeolit, bio bols lub bio casscade. Warstwa jak najgrubsza.

3) Wata polipropylenowa. 2-4cm.

optyk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 lip 2003, 21:58   (#4)  

Witam
A ja mam gąbki,watę i znowu gąbki a na koniec wkład ceramiczny "Biomax" :)
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

31 lip 2003, 20:50   (#5)  

Jest sens wrzucać jakieś pochłaniacze czy reduktory amoniaku?

raffaell

Marcin Baranowski Białystok

31 lip 2003, 22:14   (#6)  

Moim zdaniem w akwarium roślinnym nie ma takiej potrzeby. Myślę nawet, że spokojnie można się obyć bez drogich wkładów do filtracji biologicznej. Rośliny jako źródło azotu preferują kationy amonowe (NH4+), w akwarium roślinnym są więc one niemal natychmiast wykorzystywane.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

01 sie 2003, 16:11   (#7)  

Czyli gąbka i wata mineralna spokojnie wystarczą - tylko jako filtr mechaniczny

raffaell

Paweł Warszawa

01 sie 2003, 18:30   (#8)  

raffaell napisał(a):Czyli gąbka i wata mineralna spokojnie wystarczą - tylko jako filtr mechaniczny

W zupełności.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

froolk Piła

01 sie 2003, 19:12   (#9)  

Jestem za, a nawet przeciw :lol:
Jeśli dobrze rozumiem to pytanie to jest spowodowane tym:
Już niedługo nowe, większe Akwarium.

,a więc radził bym Ci i koledzy, przedmówcy, pewnie się ze mną zgodzą (a może nie 8) )
zastosować wkłady biologiczne, a nawet dodać szczepy bakterii. Pozostawić taki stan aż do momentu gdy zbiornik dojrzeje i dopiero (koniecznie stopniowo) usunąć wkłady biologiczne zastępując je mechanicznymi. IMHO taka procedura zminimalizuje ryzyko wielu przykrych niespodzianek jakie spotykają nowe zbiorniki i ich właścicieli.
Nie zapomnij (jeśli istnieje taka możliwość) użyć wody ze swojego starego zbiornika, a jeszcze lepiej na dwa tygodnie przed założeniem nowego zbiornika podłącz filtr w starym akwa i niech tam sobie pochodzi.

froolk
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Piła

01 sie 2003, 19:18   (#10)  

Dzięki, to świetny pomysł.

Gość

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

52-200323.jpeg

Wkłady ceramiczne Neo Media

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5456
52-200323.jpeg Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
20240301_150004.jpg

6 letnie wkłady filtracyjne

KubaGsxR w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2886
Hej, Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe. T...

Wkłady do filtra zewnętrznego, Aqua 120L

mskala w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2181
Cześć, To mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się przywitać :) Chciałbym zasięgnąć Waszej, drodzy użytkownicy tego forum, wiedzy a mianowicie, otrzymałem od kolegi filtr zewnętrzny HW-302 mark...
YouTube

Eheim Professinel 4+ wkłady

Tata_Franka w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6157
Kupiłem Eheima 4+ Professionel 600 sugerując się dobrymi opiniami posiadaczy. Jeszcze go nie uruchomiłem, natomiast jakość wykonania na pierwszy rzut oka dość mocno odbiega od JBL e901, którego kiedyś...

Dodatkowe zabezpieczenie kubełka

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3879
Czołem. Widziałem na YT film, na którym akwarysta trzymał swoje kubełki w wiadrach, jako dodatkowe zabezpieczenie przed niedużym wyciekiem. Myślicie, że coś takiego ma sens? Oczywiście takie wiadro mu...

Jakie przyssawki do grzałki Aquael Ultra heater ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2745
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞

Dodanie nowej gąbki lub ceramiki do kubełka

BrzankiZjadłyMiKrewetki w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1342
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy przed dołożeniem kolejnej gąbki do filtra zewnętrznego muszę ją wypłukać w wodzie z akwarium, czy może być pod kranem

Wymiana kubełka do 1k

KubaGsxR w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1593
Hejo, Muszę wymienić mojego 14 letniego Eheima 2224 (700 l/h) na coś mocniejszego, przy zarośniętym baniaku ruch wody w akwarium jest b. słaby do tego filtr tez zwolnił. Akwarium 162l 90x45x40H HT. ...

Ultramax/Biomaster jakie wady ?

TheMixer w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4496
Witam obecnie posiadam fluval 207 ( plus ,,prefiltr,, w którym mam dodatkowe media) jednak po około roku używania nachodzi mnie myśl nad wymianą na coś innego. Zastanawiam się nad Ultramaxem 1000 lub ...

Jakie temperatury w hodowli roślin?

josom w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 22473
Witam, Jakie macie temperatury wody w Waszych akwariach i czy zauważacie jakieś problemy, albo może plusy tych temperatur?

Statystyki

Ten temat przegląda 154 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570959
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 152 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.