Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
czy woda z RO tez musi byc odstana czy mozna ją odrazu laC do akwa?
-

jkkk3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sędziszów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
można od razu do akwa 
-
Piotrek86
●
No właśnie, też mnie ciekawi ten temat. Mój ojciec jest akwarystą, chociaż dzisiaj nie ma już zbiornika to często służy radą (nawet jak o nią nie proszę). Według niego pojemnik z wodą RO powinno się wystawiać na działanie promieni słonecznych (jeśli jest taka możliwość) później dopiero dodaje się potrzebne minerały. Nie wiem w czym to miało by niby pomagać? Różne sposoby i sposobiki jakie stosował ojciec wydają mi się czasami śmieszne ale faktem jest że bez całej masy zdobyczy dzisiejszej techniki nie miał nigdy problemów z glonami czy roślinami, sama chciała bym mieć akwarium w takiej kondycji jaką pamiętam z czasów kiedy zajmował się tym ojciec. Jeśli ktoś z Was potrafił by wyjaśnić dlaczego niby taka woda po naświetlaniu promieniami ma ponoś dla roślin byś najlepsza proszę o odpowiedź.
-

ratafia
●
- Ranga: Poznaje temat
Nie ma zadnych racjonalnych powodow. Toz to prawie czyste H2O.
-
elfir
●
Właśnie samo zachowanie tej "H2O" jest już nieracjonalne. Tam mało co da się wyliczyć matematycznie. Zajmuje się akwarystyką już kilka lat w wciąż woda potrafi mnie zaskakiwać. Słońce jednak oprócz wody jest głównym czynnikiem utrzymującym życie na tej planecie. Nie bardzo mam możliwość sprawdzenia tego o czym piszę, trzeba by mieć jakiś balkon, pomyślałam jednak że ktoś z Was spotkał się tym. Myślę jednak że skoro ojciec się przy tym upierał to coś w tym musi być.
-

ratafia
●
- Ranga: Poznaje temat
przyzwyczajenie i "urban legend"?
-
elfir
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|