Przygotowywanie wody z RO do akwaria
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
Niechce mieszac wody kranowej z RO wolalbym sama wode z RO odpowiednio wzbogacic w niezbednie pierwiastki i ustawic jej odpowiednie twardosci i tu moje pytanie.
Czym namineralizowac wode aby miala wszystkie niezbedne pierwiastki w odpowiednich proporcjach oraz czym podniesc twardosc weglanowa i ogolna wody?
Interesowalo by mnie uzyskanie wody o parametrach okolo :
pH - 6,8-7,4
TwO - 8-12
TwW - 5-7
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
-
neo_ns
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mineralizowac to mozesz PG Hydro mineral jest super, dając 200% dawki bedziesz miał TWW=4, podnieść można wyzej jeszcze poprzez CaCO3 które jest słąbo rozpuszczalne, lepsze od tego jest gips czyli CaSO4 tylko nie wiem ile się go daje w jakich proporcjach 
-
Piotrek86
●
Piotrek1 napisał(a):mineralizowac to mozesz PG Hydro mineral jest super, dając 200% dawki bedziesz miał TWW=4, podnieść można wyzej jeszcze poprzez CaCO3 które jest słąbo rozpuszczalne, lepsze od tego jest gips czyli CaSO4 tylko nie wiem ile się go daje w jakich proporcjach 
A ten PG Hydromineral w jakich jest opakowaniach, ile kosztuje i co najwazniejsze to jak z jego wydajnoscia?
-
neo_ns
●
500ml, u mnie za 27zł, ja mam 98l akwa i mam go juz bardzo długo, jedynie co pisze to to ze daje się do podmienianej wody ro 2ml na 8l ja daje zawsze 4ml i wtedy mam TWW=4 co wystarczy napewno, nie ma sensu bawic się jeszcze w podnoszenie do TWW=5-6, tak bynajmniej pisał kekon7 ze taka dawka starczy na tydzien  , pamiętaj zeby przed uzyciem energicznie wstrząsnąc zeby wytworzyła się jednolita zawiesina
-
Piotrek86
●
Tak ale zeby uzyskac optymalne stezenie CO2 przy KH 4 to pH trzeba zbic dwutlenkiem wegla az do 6,6-6,8 a to juz troszke niski pulap.
-
neo_ns
●
A Ty dodajesz jedynie te 4ml/8L i taka juz lejesz do akwa czy jeszcze oprucz tego mieszasz ja z kranowka?
Jesli dodajesz 4ml/8L uzyskujesz TwW=4 a jaka jest wtedy TwO oraz pH tej wody?
-
neo_ns
●
no ja leje tylko wode ro no i uzyskuje TWW=4 przy dawce 200% a wiesz ze nie wiem ile jest wtedy TWO=?? nie mam pojecia, ale chyba tez 4, no a jezeli chodzi o ph to co to za problem podkrecic bardziej butle aby więcej dawała i juz  chyba ze Ci nie pasuje takie ph do Twoich rybek to juz bedzie problem i to nawet duzy, to wtedy chybe bedziesz musiał sam podwyższac twardośc i ph takie samo jak teraz masz
-
Piotrek86
●
Gdzie mozna go kupic po za Allegro?
-
neo_ns
●
w dobrym sklepie zoologicznym bedzie na bank, sam dotychczas miałem same lipne sklepy, same podstawowe rzeczy mieli, a jak nie masz u siebie takich sklepów to przeciez facet moze zamówic i przywiezie, tez musiałem czekac na niego  są jeszcze takie sklepy internetowe jak um-um i wiele innych
-
Piotrek86
●
Juz slyszalem opinie o niekturych e-sklepach zamawiasz towar i czakasz jak rybka na platki a tu ECHO ! ! !
A gdzie jeszcze mozna to zamowic bo znajac sklepy w moim miescie to na pewno nikomu sie nie bedzie chcialo jak to oni nazywaja "az tak cudowac"
-
neo_ns
●
no sorry, ale juz sam nie wiem gdzie można by było jeszcze kupic, moze ktoś inny niech powie jakl wie  , moze przekonasz sprzedawce w Swoim miescie chyba ze naprawde nie mają checi...
-
Piotrek86
●
trochę dziwną dawke stosujesz - ja leję wg zaleceń producenta - tzn 2 ml na 8l i tez mam tww 4
Zarys aranżacji w 375 l 
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
no nie wiem ja zawsze dając tyle co producent zaleca zawsze miałem TWW=2-3, ale raczej 2, kolega z forum pytałem się również tyle udało mu się uzyskac lejąc 2ml na 8l
-
Piotrek86
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć
Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab.
Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Cześć, pomoże ktoś zidentyfikować co mi podnosi pH?
Woda kranowa pH 7,4
Woda w akwarium w ciągu dnia dobija pH 8,5
Akwarium 45l
Podłoże to jbl manado dark z substratem jbl aquabasic plus i mała ilość ...
|
|