Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Co jakies 2-3 tygodnie zdycha ryba w moim akwarium... najpierw nie je, malo plywa, raczej znajduje sobie jakies miejsce i jest ciagle w tym samym, a pozniej zdycha. Zdechly mi juz 4 mieczyki 1 skalar, 2 gupiki i 2 pretniki. Nie wiem czy to jakas choroba, czy mam zla wode, czy moze stare wklady do filtra? NIGDY NIE WYMIENIANE. Filtr Aquaclear150.
Akwarium mam juz z 10 miesiecy. Ryby padaja od poltora miesiaca. Nie nawoze CO2, napowietrzam 12h, oswietlenie 12h.
Dawalem jakies 2 miesiace odzywke zelazowa dla roslinek, ale to dawno.
Moze to od preparatu chemicznego Tropical CRISTAL, ktorego uzywalem wedlug instrukcji z jakis tydzien (z 2 miesiace temu). Pozdrawiam.
-D4ni3l-
Ostatnio edytowano 14 paź 2006, 17:18 przez D4ni3l, łącznie edytowano 1 raz
-
D4ni3l
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gdańsk
Kup lepiej test do wody na pH i sprawdź czy nie jest za wysokie. A wkład do filtra trzeba czyścić co 2-3 tygodnie, bo się brudzi i ma filtr ma mniejszą wydajność wtedy...
-
Gość
●
Krewetka15 napisał(a):Kup lepiej test do wody na pH i sprawdź czy nie jest za wysokie. A wkład do filtra trzeba czyścić co 2-3 tygodnie, bo się brudzi i ma filtr ma mniejszą wydajność wtedy...
Wkład do filtra czyszcze co 2-3 tygodnie.
Dno akwarium czyszcze raz na 4-5 miesiacy.
Wkład do filtra (gąbka, ceramika, węgiel) kupilem wczoraj, przepłukalem, moczylem 1,5h w wodzie akwariowej i zmienilem. Wyczyściłem też wczoraj dno. Zobaczymy, czy coś pomoże.
-D4ni3l-
-
D4ni3l
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
D4ni3l napisał(a):Co jakies 2-3 tygodnie zdycha ryba w moim akwarium... Zdechly mi juz 4 mieczyki 1 skalar, 2 gupiki i 2 pretniki. Nie wiem czy to jakas choroba, czy mam zla wode, czy moze stare wklady do filtra?
My tez nie zgadniemy czy masz zla wode, skoro nie podajesz jej parametrow.
Widze ze trzymasz ryby pochodzace z roznych srodowisk i wymagajace roznych parametrow wody.
Mysle, ze po prostu masz za duzo ryb i trujesz je zwiazkami przemiany materii. Czyscisz dno dosc rzadko - czy robisz podmiany raz w tygodniu?
Napisz jak duzo masz ryb, jaką pojemnosc, jaką wode i jak czesto podmieniasz.
-
elfir
●
1x glonojad, 2x kirysek zloty, 2x skalar, 2x zalobniczka, 2x brzanka sumatrzanska, 2x molinezja, 2x gupik, 10x neon innesa. Wode podmieniam nie za czesto, bo raz na 3 miesiace? z 15-20%. Mam zbiornik 119l.. Parametrow wody nie znam, bo zupelny ze mnie amator  Jakie testy mam kupic zeby byly dobre i ile one kosztuja? 
-D4ni3l-
-
D4ni3l
●
D4ni3l napisał(a):Wode podmieniam nie za czesto, bo raz na 3 miesiace? z 15-20%.
OMG. Jakbyś się czuł gdybyś musiał mieszkać w hermetycznie zamkniętym pokoju przez trzy miesiące 
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
Zobekl napisał(a):OMG. Jakbyś się czuł gdybyś musiał mieszkać w hermetycznie zamkniętym pokoju przez trzy miesiące 
 znam osoby ktore w ogolnie nie podmieniaja i ryby zyja
-D4ni3l-
-
D4ni3l
●
Owszem, ale jemu zdychaja. Prowadzi z gruntu nieprawidlowa pielegnacje akwarium, ma fatalna obsade ryb (po parce).
D4 - najpierw zacznij moze od lektury poswieconej akwarystyce? Widze u ciebie bardzo duze luki w wiedzy, a pisanie o podstawach nie ma sensu, skoro istnieje mnostwo stron www na ten temat.
Parametry wody (pH, TwO) znajdziesz na stronie swego dostawcy wody. Kup test na NO2/NO3 (polskie juz od ok. 15 zl). Dobierz obsade pod posiadane warunki, reszte wydaj. Podmieniaj wode co tydzien wraz z odmulaniem. Sprawdzaj regularnie czy NO2 nie jest za wysokie. To na poczatek.
-
elfir
●
Powiązane tematy
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Rybki osiadaja na dnie i zdychaja nie wiem co zorbic juz zwracalem sie po porade na stronie caly czas to nastapia mam molinezje i brzanki molinezji jest teraz 2 stzuki bo jedna zdechła a brzanek 6 ora...
Witam, posiadam krewetki blue velvet. Krewetki robią się czerwone i zdychają. Co może być przyczyna?
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|