Zawijanie liśći u limnphili aromatici i ludwigi sp cuba - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zawijanie liśći u limnphili aromatici i ludwigi sp cuba

Liczba wyświetleń: 2234·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.
Mam pewien problem z tymi roślinami co w temacie a mianowicie: Limnophilia aromatica oraz Ludwigia spec Cuba. Od jakiegoś czasu liście tych roślin zawijają się do dołu. Dzieje się to na starszych liściach choć w skrajnych przypadkach nawet młodym się przytrafiało. Liść potrafi się dosłownie zwinąć aż do łodygi i zrobić „pierścionek”.
Może powiem coś o parametrach:
- akwarium 112l brutto,
- podłoże od 5 do 8cm drobnego żwiru,
- oświetlenie było 4x18 3cm nad lustrem wody (świetlówki Philips TLD 890 oraz 865) ostatnio podwiesiłem pokrywę na łańcuchach i dołożyłem jednego Philipsa z racji nieco wyższego ułożenia pokrywy nad akwarium. Dozuję CO2 non stop 1 bąbel na sekundę przez dyfuzor zrobiony z gałęzi lipowej.
- filtracja to fluval 205,
- nawożenie: od roku stosuje nawóz z allegro od Holender-H1 (http://www.allegro.pl/item122869579_pro ... ozow_.html). Wcześniej stosowałem RoślineX (http://www.allegro.pl/item121328905_naw ... onany.html) i tego efektu nie było ale był trochę gorszy-dolne liście limnophili po prostu odpadały.
Nawóz od Holendra dozuję: 2ml mikro i 4ml makro, przy podmianie podwajam tę dawkę,
- woda do podmiany jest mieszanką kranówki z RO. Gh-9, KH-6.
Jak przedwczoraj mierzyłem azotany wyszło blisko zero wiec dodałem trochę więcej makro bo 6ml ale zaraz pojawiły mi się glony na szybie w postaci nalotu.

Czytałem gdzieś kiedyś że może być to spowodowane zbyt dużą ilością żelaza. Może i tak bo mam trochę nitek w akwarium. Ale podaję nieco wiecej niż zaleca Holender-H1 dla typowego akwarium. A przeciez ja mam trochę „podkręcone” no i roślin jest raczej sporo.

To chyba tyle. Proszę o jakieś rady i pomoc. Pozdrawiam. Grzegorz

kafik

cvahoo Kraków

25 sie 2006, 11:44   (#2)  

Troche dziwne masz te dawki nawozów, może to jakieś niedobory?
A jak wygląda kondycja innych roślin?

Gdy jakiś czas temu używałem nawozu od Holendra do do akwarium 54 litrowego (ok 42 netto) potrafiłem wlać nawet 5 ml mikro dziennie.
Oświetlenie miałem troche lepsze niż Ty - bo 2x18W a poźniej 3x18W.

Mozesz podać ph ?

cvahoo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

25 sie 2006, 12:06   (#3)  

Nie mam pojecia czy to neidobory czy nadmiary. Jeśli chodzi o makro to po wlaniu 3ml po 2 godzinach ma zielony nalot na szybie a badanie NO3 wykazuje prawie zero wiec chyba fosforu jest za duzo. Nie chce tego makro za duzo podawac bo boje sie że przesadze z potasem. Jeśłi chodzi o inne rośłiny to mam jeszcze didiplis-rośnie ale nie tak jak kiedyś,heternathe rośnie nie najdorzej ale ostatnio zauwazylem ze dolne liscie sie rozpuszczaja ale wciaz puszcza nowe,glossostigma rośnie bezproblem ale ma troche nalotu zielonego-glon. Jeśli chodzi o ph to neistety nie moge podac bo nei mierze.
A powiedz dlaczego zrezygonowałeś z tego nawozu? No i jaki teraz stosujesz?Może jakies szczegóły podasz..Myśle że bede przerzucał sie na inny nawóz może samemu pokombinuje z makro bo mikro to juz za duzo kombinacja skłądników :)

kafik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 sie 2006, 10:23   (#4)  

Dodtakowo zauważyłem dzisiaj na dwoch stożkach wzrostu Ludiwgi sp cuba dziewne objawy. Po pierwsze zatrzymanie wzrostu, po drugie prawie bialy koloro. Nie ma tego efektu na innych roślinach oraz na dużych wyrośnietych Ludwigach. Pojawiło sie to na młodych "odnogach". Czy to będzie potas?Ale teraz czy nadmiar czy niedobór.

kafik

Hibek Gliwice

28 sie 2006, 12:33   (#5)  

Witam
Mam takie same wymiary akwa, również 4x18W stosuję ten sam nawóz.
Na razie sam staram się doprowadzić do równowagi bilogicznej więc autorytetem nie jestem.

Ale zauważyłem pewne błędy które sam popełniłem a które korygował producent tego nawozu, więc mogę się podzielić:
1. Proponuję przeczytać ze zrozumieniem całą instrukcję nawozu (ja tego nie zrobiłem i mam nitki) :(
2. Z instrukcji wynika że rozpocząć należy od dawek minimalnych (mikro) i zwiększać w miarę potrzeb, nawet przez kilka tygodni, (ja podawałem za dużo i za szybko tzn już po tygodniu 3ml sądząc również że moje akwa jest ponadstandardowo obsadzone zielem a tylko karmiłem glony)
3. Dla makro natomiast nie masz podane ile masz podawać nawozu tylko poziom NO3 i PO4 jaki należy utrzymywać. Uwzględnij niedokładności testów, obserwuj rośliny i pamiętaj że zmiany nie dokonują się z dnia na dzień. Moja kranówka np zawiera już sporo NO3 czego nie uwzględniłem w dozowaniu makro. No i do tego ważna jest również ilość producentów NO3 czyli żywa obsada ;-) Dlatego należy wykonywać częste pomiary
4. Po podmianie zalecane jest podanie 3 krotnej dawki dziennej mikro a makro uzupełnić tak aby uzyskać NO3=10
5. Podmiany co tydzień 50%
6. Po zaobserwowaniu nalotu glonów na szybie należy zmniejszyć dawki

To taki wyciąg naistotniejszych założeń, który nie ma być złośliwością tylko próbą pomocy. Bo tak naprawdę nie napisałeś kilku szczeg.które mogą być istotne.

U mnie po zrozumieniu całej instrukcji i zastosowaniu się do niej tzn podmieniłem 50% wody, na tydzień zaprzestałem nawozić + zaciemniłem na 4 dni. Ponownie rozpocząłem nawożenie od małych dawek a nitki są w odwrocie (przynajmniej mam taką nadzieję) :twisted:

pozdrawiam i życzę wytrwałości

Hibek
Ranga: Początkujący

Miasto: Gliwice

Jeśli dozujesz 4ml/dzien macro to radze zrobic 3 duze podmiany i zmniejszyc dawke do 10-12 ml/tydzien i tylko przy podmianach!! A micro zwiekszyc do 2,5ml/dzien

Gość

04 wrz 2006, 14:41   (#7)  

Jeżeli bym podawał makro w takiej ilości jak mówisz miał bym raczej niedobory. 10ml daje NO3=3, K=3,5 jak dobrze pamietam a takie dawki po 2 dniach u mnie znikają bez śladu.Co do mikro to masz racje 2,5ml jest ok ale myśle ż emakro może być za mało choć mogę się mylić.

kafik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Zrzut ekranu 2023-06-21 190322.png

Skręcone liście ludwigi

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3919
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red. Parametry: GH:9-10 KH:4 K:25-28 P:0.25 NO3:2-5 Fe:0.1 Ca:45 Mg:18 C...
IMG_20170308_183554.jpg

Gnicie lodyg i starych liści u podstawy

krzysiek_knicz w Nawożenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 13420
Witam Od dłuższego czasu mam problem z gniciem roślin u podstawy, kiepskim wzrostem i obumieraniem starszych pędów oraz liści. Podłoże manado Co2 całą dobę Oświetlenie 4x39W plus 2x39W led ok 9H Ph...
20161101_101911.jpg

Przebarwione krawędzie lisci

kamil2963 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1888
Akwarium 112l. Nawożenie : od 2 tyg EI, Macro - NPK Mg - 20-2-30 - 10, Micro - water boost + Fe Oświetlenie: 3x24 - 9h CO2: butla 24/h + aldehyd 2ml/dzien Podłoże: ziemia ogrodowa + czarny bazalt P...
YouTube

Mikrantemum okrągłolistne - zniekształcenie liści

lukeb w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3863
Witam, jestem nowy na forum, moje pytanie będzie odnosić się do kształtu liści mikrantemum w moim 4tyg zbiorniku, jest to moje pierwsze podejście do akwariów z roślinami dlatego stale się uczę/czytam ...

Mocne pylenie + gubienie liści

puszek225 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2757
Witam serdecznie, zwracam się do z was z prośbą o jakieś wskazówki bo to co przetestowałem póki co nie daje żadnych efektów. Sprawa dotyczy BARDZO mocnego pylenia szyb, z metod które już wypróbowałem...

Rozpuszczanie się liści

Anonim 58083 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3539
Cześć. Dwa miesiące temu do starego akwarium wprowadziłem kilka nowych roślin, które lepiej lub gorzej przyjęły się. Problem mam z jedną, która wypuszcza nowe liście dość intensywnie, ale bardzo szybk...

Ludwigia Cuba marnieje

witek80 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4088
Witam, akwarium na ziemi z kulkami gt, co2 z butli 24h. Wyniki po testach: NO3 - 6 - podniosłem do 15 po testach PO4- 1 K-16 Gh- 6 Kh- 3 Ca-25 Mg-13 Mikro dodaję codziennie 4ml swój mix z chelatu 13% ...

Problem z roślinami w akwarium - brązowienie liści

4karol w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3455
Witam Mam kłopot z roślinkami, z jednej strony rosną, z drugiej strony tracą listki i brązowieją Proszę o pomoc, najprawdopodobniej coś nie tak z nawożeniem Aponogeton Madagascariensis - wyrastają n...

Brązowienie brzegów liści, chloroza

szefik1987 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3727
Witam Dane zbiornika: Start: 15.01.2016 Litraż: 54 Podłoże: sera floredepot (2,4 kg) plus czarny żwirek 2-4mm Oświetlenie: Aquael Leddy Tube 6w plus dodatkowa listwa LED 50cm 6500K (8,5W) Obsada: 8x ...

Zwijanie liści w trąbkę

lesniowka w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2085
Czy ktoś wie co może być przyczyną że niektóre liście zwijają się w trąbkę dotyczy to zwłaszcza polispermy. Myślałem że magnez miałem go mało około 3 mg. Po dodaniu było ok.Minęło trochę czasu i nadal...

Statystyki

Ten temat przegląda 267 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570978
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 267 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.