Witam
Mam takie same wymiary akwa, również 4x18W stosuję ten sam nawóz.
Na razie sam staram się doprowadzić do równowagi bilogicznej więc autorytetem nie jestem.
Ale zauważyłem pewne błędy które sam popełniłem a które korygował producent tego nawozu, więc mogę się podzielić:
1. Proponuję przeczytać
ze zrozumieniem całą instrukcję nawozu (ja tego nie zrobiłem i mam nitki)
2.
Z instrukcji wynika że rozpocząć należy od dawek minimalnych (mikro) i zwiększać w miarę potrzeb, nawet przez kilka tygodni, (ja podawałem za dużo i za szybko tzn już po tygodniu 3ml sądząc również że moje akwa jest ponadstandardowo obsadzone zielem a tylko karmiłem glony)
3. Dla makro natomiast nie masz podane ile masz podawać nawozu tylko poziom NO3 i PO4 jaki należy utrzymywać. Uwzględnij niedokładności testów, obserwuj rośliny i pamiętaj że zmiany nie dokonują się z dnia na dzień. Moja kranówka np zawiera już sporo NO3 czego nie uwzględniłem w dozowaniu makro. No i do tego ważna jest również ilość producentów NO3 czyli żywa obsada

Dlatego należy wykonywać częste pomiary
4.
Po podmianie zalecane jest podanie 3 krotnej dawki dziennej mikro a makro uzupełnić tak aby uzyskać NO3=10
5. Podmiany co tydzień 50%
6. Po zaobserwowaniu nalotu glonów na szybie należy zmniejszyć dawki
To taki wyciąg naistotniejszych założeń, który nie ma być złośliwością tylko próbą pomocy. Bo tak naprawdę nie napisałeś kilku szczeg.które mogą być istotne.
U mnie po zrozumieniu całej instrukcji i zastosowaniu się do niej tzn podmieniłem 50% wody, na tydzień zaprzestałem nawozić + zaciemniłem na 4 dni. Ponownie rozpocząłem nawożenie od małych dawek a nitki są w odwrocie (przynajmniej mam taką nadzieję)
pozdrawiam i życzę wytrwałości