Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Być może tekst będzie trochę przydługi, lecz sprawy, o które chcę zapytać wymagają szerszej wypowiedzi.
Akwa 300 l (128/42,5/55 cm) – w tej chwili filtracja jest prowadzona za pomocą filtra Fluval 304. Niestety, wydaje mi się trochę mało wydajna. (Przy okazji pytanie do użytkowników fluvali:, jakie wypełnienia stosujecie?).
Chcę dołożyć jeden filtr wewnętrzny i myślę tu o – AquaSzut - SENIOR BIO N. Pytanie moje dotyczy umiejscowienia wylotu z tego filtra. Czy ustawić go tak, aby wylot wody był w przeciwnym kierunku do wylotu wody z Fluvala, czy kierunek ruchu wody zachować zgodny z Fluvalem?
Następne pytanie dotyczy wkładów, jakich najlepiej użyć do nowego filtra (fabrycznie jest wypełniony przez wkład ceramiczny i dwa rodzaje gąbki)? Czy to wystarczy, może jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam
Ruppert
-
ruppert
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
W sumie jak masz kasę, to najlepiej byłoby kupić drugi kubeł. Będzie bezpieczniej w razie awarii.
Możesz też kupić turbinę wodną(powerhead) która będzie mieszać wodę lub tez założyc na nią kawałek gąbki, to od razu powstanie filtr mechaniczny o duzym przeplywie.
-

Rumcajs
●
- Ranga: Poznaje temat
Senior BIO N wystarczy i zastosuj w nim orginalne wklady czyli gruba gabka ceramika idrobna gabka. Co do kierunku to jak uwazasz ja bym zastosowal przeciwny. A jakie wklady masz w kubelku oraz w jaki sposob jest zrobiony wylot wody deszczownia czy jakas rurka wylotowa?
Drugi kubel to moim zdaniem przesada a wrazie awarii obecnago tymczasowo na czas reklamacji (14dni) Senior BIO N tez da sobie rade z tym baniaczkiem pod warunkiem ze bedziesz troche oszczedniej dla pewnosci karmil podopiecznych
-
neo_ns
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki za odpowiedzi.
Wylot z kubełka jest standardowy, czyli rura wylotowa (nic we fluvalu nie przerabiałem, ani dokładałem). Wkłady w kubełku: standardowo 4 gąbki na wlocie oraz - dolna warstwa - ceramika; środek - torf granulowany hagena, góra - również ceramika ale o mniejszych wymiarach. Wydaje mi się, że pożądana byłaby zmiana na jakieś biobale, wkłady usuwające nadmiar azotu czy potasu. Nie wiem jednak czy można tych wkładów używać jednocześnie i na którym poziomie w kubełku. (stąd moje nieśmiałe pytanie o wypełnienie fluvala przez innych użytkowników w poprzednim poście  )
pozdrawiam
Ruppert
-
ruppert
●
Ile tam jest koszy na wklady oraz jak przeplywa przez niego woda od gory w dol czy z dolu do gory? Jaka jest wydajnosc filtra w l/h ile L ma akwa netto oraz jaka jest obsada i jakie i ile roslin?
-
neo_ns
●
Dzięki za zainteresowanie
A więc od początku:
Akwa 128/42,5/55 cm - brutto 300l (netto ok. 250 l)
Oświetlenie 3x36W, 2x20W (razem 148 W)
Filtracja Fluval 304 – pobór wody od góry na zestaw gąbek, potem woda przechodzi od dołu do góry przez 3 kosze (każdy kosz podzielony jest na dwie części tak, że na jednym poziomie można użyć dwóch wkładów nie mieszając ich) przepływ ok. 900l/h – wg producenta.
Ogrzewanie - 200W z termostatem (26stC)
CO2 z bimbrowni przez kostkę lipową. Tu nastąpi zmiana, niedawno kupiłem na allegro zestaw do CO2 (butla 1,5 kg z reduktorem) i jestem w trakcie instalacji.
Obsada:
Rośliny – nurzańce, hydrofilie, anubisy, bacopy, limnofilia, cabomba, żabienica, kryptokoryna.
Ryby – skalary 6, gurami mozaikowe 5, kiryśnik czarnoplamy 5, molinezja 4. mieczyk 5, kosiarki 4, zbrojniki 3
pzdr
Ruppert
-
ruppert
●
W takim razie proponuje takie istawienie:
Skoro na wlocie sa gabki to tak pierwsza polowe dolnego kosza wsadzilbym wate taka "stylonowa" taka jakby poplatana zylka. Do drugiej polowy wstawilbym gesta wluknine filtracyjna taka jak w Aqua-Szut TURBO. Drugi caly kosz i pierwsza polowe trzeciego zapelnil bym ceramika, a druga polowe ostatniego kosza ta sama wata co pierwsza polowa pierwszego kosza. W takiej konfiguracji filtr pracowalby typowo w trybie biologicznym. Do tego tak jak wczesiej pisalem Aqua-Szut Senior BIO N 1000L/h ktory bedzie pelnil role mechanicznego i bedzie super.
Co ddo roslin i oswietlenia.
Jakie to sa te swietlowkie jaka temperatura barw ? a po za tym i tak troche malo swiatla jak dla roslin przydalo by sie cos w granicach 200W.
Kiedy akwa wystartowalo ?
-
neo_ns
●
Dzięki za cenne uwagi.
Niżej kilka info o które pytasz:
Świetlówki:
tył zbiornika 1xflora glo, 1x power glo, 1xphilips TLD965
przód 2x philips TLD 965
Zdaję sobie sprawę, że to "ciut " mało, ale zwiększenie w chwili obecnej wiąże się z poważną przebubową pokrywy. Mam to w planie.
Akwa wystartowało ok 4 miesięcy temu. Na razie nie mam większych problemów, jednak wydaje mi się, że po początkowym szybkim wzroście roślin teraz trochę przyhamowało. Nawożę PGC i PGFerro+ zgodnie z zaleceniami producenta.
parametry wody:
ph ok 6,8 - 7,
twardość ogólna 13,
twardość węglowa 5,
NO3 14,
PO4 nie mierzę.
pzdr
Ruppert
-
ruppert
●
A czy masz jakies problemy z glonami?
Czy nawozisz makroelementami a mianowicie P fosforem oraz K potasem, za pomoca KH2PO4 i K2SO4 ?
-
neo_ns
●
Z glonami nie mam raczej problemów. Minimalny nalot zielenic na szybach likwiduję wycierając je przy co tygodnowych podmianach wody (ok70 l ).
Jeżeli chodzi o nawożenie P fosforem oraz K potasem, za pomoca KH2PO4 i K2SO4 to mam za mało doświadczenia w tej dziedzinie i na razie tego nie robię.
pzdr
Ruppert
-
ruppert
●
I tu jest pies pogrzebany, zahamowanie wzrostu roslin jest napewno spowodowane niedoborem ktoregos z tych dwoch pierwiastkow ktore sa najwazniejsze dla wzrostu roslin.
Proponuje zebys narazie kupil sobie nawoz firmy TROPICAL o nazwie Aqua Plant gdyz zawiera on azot i fosfor. 30ml buteleczka kosztuje okolo 4zl. Dodaj okolo 10-15ml i zobaczysz czy rosliny zaczynaja babelkowac i rosnac jesli nie bedzie to swiadczyc o niedoborze potasu K a ten mianowicie mozesz kupic w sklepie ogrodniczym a jest to K2SO4 czyli Potasu Siarczan, tylko zwroc uwage zeby bylo napisane na worku ze jest on rozpuszczalny a gdy juz bedziesz go mial to mowiem ci dalej co i jak
-
neo_ns
●
Muszę powiedzieć, że trochę jestem teraz zdezorientowany. Tak jak napisałem NO3 mam na poziomie 14. Staram się jak najwięcej czytać na forum wypowiedzi innych doświadczonych akwarystów dotyczących nawożenia i większość z nich zaleca poziom azotanów na wysokości do 10. Jest tego widać u mnie trochę za dużo. Czy jeżeli zacznę nawozić Aqua Plantem to nie podniosę jeszcze wyżej tego poziomu? Czy nie rozpocznie mi się inwazja glonów?
Jeżeli chodzi o K2SO4 to przed nami weekend i postaram się to kupić, wtedy dam znać.
pzdr
Ruppert
-
ruppert
●
Zakladajac ze czynnikiem hamujacym wzrost Twoich roslin jest wlasnie fosfor ktory znajduje sie wlasnie w AquaPlant`cie wraz z azotem to gdy rosliny dostana tego pierwiastka automatycznie rusza z kopa i znacznie wzrosnie ich zapotrzebowanie na pozostale micro i makro czyli azot zacznie ci spadac w oczach.
Ja na dzien dzisiejszy mam baniaczek 240L ktory wystartowal okolo 5dni temu i na dzien dzisiejszy rano uzupelniam NO3 do poziomu okolo 7-10, PO4 uzupelniam do 0,3-0,5, oraz dodaje mikro. Roboie to okolo godziny 8-9 rano znim wlaczy sie swiatlo, natomiast gdy robie pomiary okolo 21-22 czyli zaraz przed zgasnieciem swiatla w baniaku zostaje juz tylko okolo NO3 2-4 PO4 0,1-0,2 a rosliny sa jeszcze niezaklimatyzowane a juz jak whlaniaja miedzy innymi wspomniany wczesniej azot. Jesli dodasz tego aquaplan tu okolo 15ml /300L wody to poziom NO3 z 14 nie powienien wiecej skoczyc niz mniejwiecej gdzies do 15-18 co jest jeszcze bezpieczna granica, a jak chodzi o glony to trzeba sie przedewszystkim pilnowac zeby nieprzesadzic z PO4 gdyz to on jest glownym prowoderem glonow a nie azot.
-
neo_ns
●
Dzięki za wyjaśnienia.
Jeżeli już zeszliśmy z głównego tematu filtracji do spraw nawożenia (ciekawe co na to moderatorzy?  ) to powiedz mi jeszcze czy dobrze byłoby zastosować Tetra Initial Sticks do podłoża - umieścić pałeczki tego nawozu głęboko pod korzeniami roślin?
Tak jak pisałem wcześcij podaję PGC i PGFerro +, czy takie kombinowanie nawozami nie zaszkodzi roślinom? No i oczywiście czy dodając Aqua Plant to mam zrezygnować na jakiś czas z PGC i PGF+?
pzdr
Ruppert
-
ruppert
●
Co do Tetra Initial Sticks to nie wiem bo nigdy nie uzywalem. Jak wiadomo z nawozami ostroznie lepiej roslinki troche przyglodzic niz zrobic uczte dla glonow to jedno, lecz nawozy pobierane przez liscie z wody swoja droga a nawozy pobierane przez korzenie z podloza to drugie, stosujac oba sposoby nawozenia mozna uzyskac optymalny wzrost roslin ale przy tym musz miec bardzo mocne swiatlo, podawany CO2 oraz utrzymywac staly odpowiedni poziom wszystkich mikro i makro elementow a to juz wymaga wprawy i wyczucia, kazdy jeden niedobor ktorego kolwiek mikro lub makro jak rowniez zbyt slabe swiatlo lub zamalo swiatla to dziala jak hamulec awaryjny dla wzrostu roslin a to moze doprowadzic do nagromadzenia pozostalych pierwiastkow a co za tym iidze do ataku glonow. Co do aquaplanta to mozesz go spokojne dodac niezmieniajac dotychczasowego sposobu i ilosci nawozenia.
Aby rosliny rosly zdrowe silne i pekne i zanim sie rozszalejesz z nawozami to zebys nie mial problemow to najpierw swiatlo okolo 0,75-0.9 lub nawet 1w/l oraz koniecznie CO2 !!!
-
neo_ns
●
Powiązane tematy
Wybaczcie mój kolejny wpis na forum z kategorii "głupich pytań", ale to co znalazłem w sieci jest dla mnie pod tym względem niejasne.
Czy z waszego doświadczenia wynika, że wysoka jakość wo...
Witam. Posiadam filtr wewnętrzny firmy Oase w baniaku 85l. Zamierzam przerzucić się na filtr tej samej marki jednak zewnętrzny. I tutaj rodzi się pytanie: czy lepiej będzie jak przez okres dwóch tygod...
Drodzy koledzy i kolezanki
Mam takie kulki filtracyjne do basenu (wyszukiwarka albo google)
Co sadzicie o wrzuceniu ich do akwa zamiast waty?
W filtrze basenowym sie sprawdzają. To moze do kubełka alb...
Cześć Maniacy! :D
Planuje zupgradować filtracje w moim akwarium 140l.
Informacje o zbiorniku:
140l full optiwhite 80x50x35 (upgrade z 80x30x35).
Filtr: 2 cube aquael multikani 800 z standardową pomp...
Witam,
zastanawiam się nad oznakami niedostatecznej filtracji. Mój zbiornik ma 240l - 120x40x50, i pracuje w nim filtr Sunsun hw-302. Woda po podmianie ok. 20% jest ładna, przejrzysta, rośliny ładnie ...
Cześć,
Akwarium 240 L (120x40x50)
Światło 4x54 w
CO2 z butli
Podłoże Amazonia
Korzenie
Czy do takiego akwarium wystarczą dwie Tetry EX700 (jeden całość gąbki, drugi całość ceramika)?
Pytam ponieważ...
Przeglądając kilka propozycji dla akwarium 250l, zauważyłem diametralnie różne pojemności mediów.
Dla przykładu:
150-600L, Hanza HW 303B, 35W, 1400 l/h, media: 14 L
140-250L Hydor Proffesional 250, ...
Witam.
Po czym można poznać, że filtr daje radę lub że filtracja jest zbyt słaba?
Witam mam akwarium 210l wody jest ok. 180l. Mam Filtr JBL cristal profi green-e701.
Chce zmienić na większej mocy bo nie moge sobie poradzić z glonami. A wydaje mi się że filtr jest napewno za mały te...
Witam
Zmieniłem ostatnio swój baniak na większy (ze 125 na 200l), prowadzę go w technologii zbliżonej do low-tech i mam taki problem. Kupiłem to akwarium używane, żeby nie mieć problemu ze startem, za...
|