240l - kawałek dzikiej Azji - Łukasz Zalewski - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

240l - kawałek dzikiej Azji - Łukasz Zalewski

Liczba wyświetleń: 9132·Odpowiedzi: 6
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
lukastrich
objętość: 240L
oświetlenie: 3x36W : od tyłu: Sylwania Aquastar, Osram Sky White, Phillips TLD 950
filtracja: kubeł Aqua-El FZKN 150 UniMAX, oraz jako wspomaganie wewnętrzny filtr gąbkowy na głowicy Aqua Szut TURBO 8W
ogrzewanie: Aqua El Comfort Zone 250W
nawożenie: PGC, PG Macro, PG Ferro, K2SO4
CO2: bimbrownia, co2 podawane bezpośrednio na głowicę filtra wewnętrznego
podłoże: 6cm warstwa żwiru o granulacji 2-3mm

ryby:
Gurami mozajkowy (Trichogaster leeri) x5
Gurami dwuplamisty (Trichogaster trichopterus) x1
Prętnik trójbarwny (Trichogaster chuna) x2
Bojownik syjamski (Betta splendens) x3
Kosiarka (Crossochelius siamensis) x3
Otos (Ottocinclus affinis) x4
Zbrojnik niebieski (Ancistrus sp.) x4 (albo 5)
Rasbora espei (Trigonostigma espei) x ok 15
Kirysek spizowy (Corydoras aneus) x7
Badis błekitnopłetwy (Badis badis) x4

bezkręgowce:
świderki
Red Cherry
zatoczki (2 gatunki)
przytuliki

rośliny:
Anubias bartheri 'nana'
Anubias bartheri
Nymphea lotus 'Red'
Vallisneria spiralis
Vallisneria tortifolia
Hygrophila salicyfolia
Hygrophila polysperma 'Rosenerwig'
Hygrophila diformis
Ludwigia repens
Ludwigia palustris
Echinodorus macrophyllus
Echinodorus uruguaensis
Heteranthera zesterifolia
Bacopa monieri
Lisymachia nummularia
Cryptocoryne becketti
Cryptocoryne wendti 'Brown'
Cryptocoryne wendti 'Green'
Cryptocoryne tropica
Cryptocoryne parva
pelia
java moss
Microsorium pteropus
Microsorium pteropus 'Red'

Obrazek
Obrazek

lukastrich

23 sie 2006, 08:38   (#2)  

Akwarium dosyć fajne, roślinki gęsto posadzone.
Nie obraź się, ale na zdjęciu wygląda na mniejsze niż 240 l ;P

Gość

lukastrich

23 sie 2006, 12:10   (#3)  

Krewetka15 napisał(a):Nie obraź się, ale na zdjęciu wygląda na mniejsze niż 240 l ;P

Dlaczego miałbym się obrazić ? Odnosisz takie wrażenie pewnie dlatego że rośliny sa już dość duże. Kosiarki które widać na fotce mają 15cm, więc niech to będzie jakiś punkt odniesienia :)

lukastrich

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 sie 2006, 22:10   (#4)  

Całkiem niezłe, choć na Twoim miejscu zasłoniłbym roślinami filtr i termometr, pokombinowałbym z opieką nad micorosorium (to z prawej strony wygląda strasznie marnie) i wyciachał jakiś prześwit z tyłu tak aby zrobiła się więsza głębia w akwarium.
Masz naprawdę sporo gatunków roślin. Niektóre jak h.difformis i repens oraz echinodorusy chyba niedawno sadziłeś. A wnoszę to po tym, że nie zdążyły jeszcze podrosnąć do swoich maksymalnych rozmiarów. Jak dorosną chyba będziesz musiał z jakichś gatunków zrezygnować, bo zrobi Ci się straszny gąszcz.
Poza tym ok.

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

lukastrich

25 sie 2006, 02:20   (#5)  

Nessos napisał(a):(...)na Twoim miejscu zasłoniłbym roślinami filtr i termometr.

odsłonięte chwilowo - zwykle zasłonięte L.repens, która prezeniosłem na druga stronę, myślę że H.salicyfolia szybko je zasłoni.
Nessos napisał(a):(...)pokombinowałbym z opieką nad micorosorium (to z prawej strony wygląda strasznie marnie)

no niestety ,nie wygląda imponująco, czegoś mu brakuje, ale czego ?
Nessos napisał(a):(...) i wyciachał jakiś prześwit z tyłu tak aby zrobiła się więsza głębia w akwarium..

może jakies konkretne propozycje, bo szczerze mówiąc nigdy mi to nawet przez myśl nie przeszło
Nessos napisał(a):(...) Masz naprawdę sporo gatunków roślin. Niektóre jak h.difformis i repens oraz echinodorusy chyba niedawno sadziłeś. A wnoszę to po tym, że nie zdążyły jeszcze podrosnąć do swoich maksymalnych rozmiarów. Jak dorosną chyba będziesz musiał z jakichś gatunków zrezygnować, bo zrobi Ci się straszny gąszcz.
Poza tym ok.

Repens świerzo po przycince, diformis utrzymuję jako rośline pierwszego planu i kiedy przekracza 15cm zostaje mocno przycięta dlatego wydaje sie byś świerzo posadzona. Wszystkie żabienice w tym tanku sa ogromne i bardzo stare, co najmniej 3 letnie. Fakt ze roślin za dużo, już kilka gatunków wywaliłem, myślę że jeszcze ze 2 czekają niestety na eksmisje , co Wy byście wyrzucili ?

lukastrich

26 sie 2006, 11:12   (#6)  

Nie wiem co może brakować Twojemu microsorium, bo u mnie zawsze w miarę dobrze wyglądało. Nie wiem czy recepta jest w tym, ale jak u mnie liść czerniał to go wycinałem.
Co zaś się tyczy wyrzucenia roślin i prześwitu. Ten drugi zrobiłbym zmniejszając liczbę valissnerii tam gdzie na zdjęciu są kosiarki i gurami. W tyle.
A wyrzuciłbym hmmm... difformis (bo dla mnie wygląda trochę nienaturalnie) i repens (lepiej wyglądałaby w większej grupie, ale Ty i tak już masz za dużo gatunków). Ale to tylko propozycje. Po prostu lepiej mi się podobaja akwaria z więszymi grupami rośłin niż sto pojedynczych gatunków
Pozdrowienia

Nessos-Przemyslaw Ziolek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

lukastrich

29 sie 2006, 00:47   (#7)  

już chyba wiem co dolega mojemu microsorium - fosfor 5ppm !!! nie mam pojęcia skąd i dlaczego tak urósł. czy nadmiar potasu moze blokować przyswajanie fosforu ?

lukastrich

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

IMG_2957.jpg

240l - O Holender - Totik

Totik w Akwaria · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 13309
Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia mojego zbiornika, więc pokazuję. Nie jestem do końca zadowolony ze stanu zbiornika ani z jakości zdjęć. Mam nadzieję, że wybaczycie i dacie jakieś dobre rady jak c...
DSCN6089.jpg

112l - BN/T - Łukasz G. świerzak

świerzak w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 42566
Wymiary - 80/35/40 Objętość - 112l Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h 1x24w Arcadia Tropical pro 6h 1X39w Super Sun 11h Nawożenie - Cala gama Easy Life CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
20231124_205717.jpg

240l - BN/T - Kamil Andrzejewski

Ciechan w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 13012
Witajcie po dłuższej przerwie, brak czasu, nawał pracy i życie prywatne, nie pozwalały na udzielanie się na forum. Podczas świątecznego urlopu wziąłem się za zmianę aranżacji starego akwarium. Tym raz...
IMG_20240307_182511.jpg

240l - czarnykon

czarnykon w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3463
240l Oświetlenie 3* Aquael d&n 17W CO2 Podłoże aquqsoil Parametry wody w normie ;) Temperatura 23' Filtracja Aquael ultramax 1500 Trochę problemu z zielenieniem szyb Co na to można poradzić?...
Image1674936514.482531.jpg

240l - BN/T - Badi120394

Badi120394 w Akwaria · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3863
Image1674936514.482531.jpg 240 l Ultramax 2000 Położe jałowe z kulkami gt Chichiros a1201 Dzisiaj dołożona lampa diy 56 w. Co2 z butli wysokocisnieniowej Roślinek narazie pare, staram się ko...
20211005_195322.JPG

600l - BN/T - Łukasz Szpunar

lukaszs w Akwaria · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8843
Objętość: 600 l (brutto). Wymiary: 200x55x55 cm, szklo 12 mm ze wzmocnieniami. Oświetlenie: 2 x Maxspect R5F-200. Nawożenie: Tropica Specialized, Seachem Flourish Iron, tabletki do podłoża (różne: ...
20210727_063443.jpg

019l - Cztery pory roku - Łukasz Bielawski

bielu1985 w Akwaria · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4391
Witam Akwarium jak i jego tytułowe "Cztery pory" było już prezentowane .No ale niestety po pamiętnych przygodach z serwerem cały temat i jego zawartość przepadł😔 Więc pozwolę sobie go odświ...

027l - Baby Otocinclus & Shrimps - Łukasz

microbendix w Akwaria · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4391
Witam po kilku latach. Wracam do akwarystyki. Wcześniejsze akwarium prezentowane tutaj na forum nosiło nazwę 112l Little Wood. Nie ma już po nim śladu. Wymiary: 30x30x30 OW Filtracja: FZN1 - prefil...

013L- Mini S- Łukasz Krzystanek

PKS_26 w Akwaria · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 13887
Kolejny zbiorniczek tym razem mój najmniejszy Mini S 13L Wymiary: 31x 18 x 24 13L Oświetlenie: Chihiros LED C251 Filtracja: HBL-802 Podłoże: ADA Amazonia II Dekoracje: Korzenie Drift wood ...

600l - BN/T - Łukasz Szpunar

lukaszs w Akwaria · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7987
Objętość: 600 l (brutto). Wymiary: 200x55x55 cm, szklo 12 mm ze wzmocnieniami. Oświetlenie: 2 x Maxspect R5F-200 Nawożenie: Tropica Specialized + Tropica Nutrition Capsules CO2: Butla 9 kg + dyfuz...

Statystyki

Ten temat przegląda 600 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 600 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.